Ugrás a tartalomhoz

Heti hírösszefoglaló

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Kulturális Kerekasztal alakult

November 23-án mintegy 30 résztvevővel megalakult a Kulturális Kerekasztal. Tevékenységéhez a város 2022. november 16-i testületi ülésen elfogadott brand stratégiája ad elvi és gyakorlati keretet. A stratégiákat cselekvési programmá formáló közös gondolkodást az új évben folytatja a Kerekasztal. A működés pontos kereteit, a további lépéseket a 2023. január 21-re tervezett workshopon dolgozzák ki.

A Kulturális Kerekasztal tagjai: B. Szabó Vera, Benkovits György, Berényi Marianna, Bűdyné Vági Eszter, Dömény Krisztián, Ekler Dezső, Erdész László, Eredics Gábor, Farkas Zsófia, Ficzere Kyrú, Fülöp András, Galambos Péter, Golda János, Görög László, Gulyás József, Istók Bernadett, Jassó Sándor, Juhász Gergő, Koltai Andrea, Krizbai Gergely, Krizbainé Szabó Éva, Lex Zsuzsanna, Musza Györgyi, Németh Kristóf, Pelle Csilla, Petrovity Sándor, Pistyur Imre, Tardy Anna, Török Gergő, Török Katalin, Vadász Dániel, Varga Tímea, Verebélyi Diána, Vincze Ottó, Zsigmond Attila

Tervtanács előtt a SPAR

A városi beruházásra érvényesen pályázó Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. szakemberei 2022. november 28-án a szentendrei építészekből, művészekből álló Tervtanács előtt ismertették a terveiket. A Tervtanács a pályázati kiírásnak megfelelően a koncepcióterveket rangsorolta, a képviselő-testület ez alapján hozza meg a döntését decemberben.

A SPAR várhatóan az első ütemben a leégett épületelemeket elbontva megépíti az élelmiszer-áruházat a bemutatott tervekben szereplő „félmélygarázzsal”.

 

Találkozó Lázár János miniszterrel

Több térségi polgármester társaságában Lázár János építési és beruházási miniszternél járt Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere. A 11-es út felújítására legkorábban 2024 második kerülhet sor. Az önkormányzatot egyebek mellett bevonják a HÉV fejlesztésével kapcsolatos tervek készítésébe és megvizsgálják, hogy a városvezetés javaslata szerint szárnyvonalként a szabadtéri néprajzi múzeumig elvezethető-e a HÉV pályája. Végül, de nem utolsósorban Lázár János a leégett Spar pótlását szolgáló önkormányzati fejlesztéseket is támogatásáról biztosította. A belvárosi csapadékvíz és szennyvíz szétválasztásával kapcsolatos beruházásokat, valamint a DMRV ivóvíz-, illetve csatorna fejlesztéseit szintén nagyon fontosnak tartja a miniszter, és azok megvalósítását támogatja. Vagyis folytatódnak majd az ezzel kapcsolatos beruházások.

 

Éles tesztüzemben az új parkolóautomaták

Telepítették az új parkolóautomatákat a belvárosban. Éles tesztüzemben vannak, tehát már használhatók, de a tesztüzem végéig még a régiekkel is lehet parkolni.

Az új parkolóautomatákon a kijelző alatti billentyűzeten be kell ütni a jármű rendszámát, majd a kijelzőn megjelenő utasításokat követve gyorsan megoldható a parkolás. Egyelőre csak készpénzzel lehet a várakozási díjat kifizetni, de hamarosan a bankkártyás fizetési lehetőség is működni fog. Ha az éles tesztüzem befejeződik és mind a 19 új automata üzembiztos lesz, akkor szerelik le a régieket, erre várhatóan december 31. után kerül sor.

Közüzemi szerződések

A november 30-i rendkívüli testületi ülésen az önkormányzat számára drasztikusan megemelkedett energiaárak lehetséges csökkentése érdekében kiírt villamosenergia és földgáz közbeszerzések eredményét tekintette át a testület, és határozott a két energiafajta beszerzéséről. A döntés értelmében a földgázt köbméterenként 492 forint + áfa áron – amely fele a jelenleg fizetett 1015 forintos árnak -, az elektromos energiát pedig kilowattóránként 234 forint + áfa áron kapja az önkormányzat. Ez utóbbi ajánlattal szemben idén augusztus 1-jét követően kilowattóránként 92 és 106 forint közötti áron, egy évvel ezelőtt pedig 20 forint körüli összegért jutott villamosenergiához az önkormányzat. Mindkét szerződésben változóárról van szó, tehát a világpiaci árakat kéthetente követi a két energiafajta árazása.

 

Kiemelt kép: pixabay

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Ez történt a héten című bejegyzéshez

Ez történt a héten

Összefogások, jövőre nyílhat a Spar, Barcsay díjasok, ATM a Püspökmajoron - heti hírek röviden.