Ugrás a tartalomhoz

HETI HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Spar-projekt

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság május 30-án a Spar építési területén folytatott régészeti feltárások miatt a helyszínt három napra lezárta, amit később meghosszabbítottak, mert a területen közműtérképen nem jelölt elektromos és más közművezetékeket találtak. Ezek kiváltása lassítja a régészeti munkálatokat. A Spar-beruházáshoz kapcsolódó parkoló lezárása várhatóan június 8-ig tart. A régészeti vizsgálat lezárulásával az újraépülő Spar az utolsó szakhatósági engedélyt is megszerzi, már csak a Plaza-bizottság július végi pozitív döntése szükséges ahhoz, hogy a Spar újjáépítési folyamata elinduljon. A helyszínen ezek után megkezdődhet a leégett épület bontása, amelynek helyén ideiglenes parkoló létesül majd.

Újabb egyeztetés volt a Vasúti villasorról

Miután a Vasúti villasoron élők petíciót juttattak el a képviselő-testülethez, újranyitották azt a kérdést, hogyan csillapítsák a terület forgalmi terhelését. Ennek eldöntése érdekében május 22-én már tartottak egy lakossági fórumot, ahol nagyon sok vitás kérdés került szóba, és a hangulata egyáltalán nem volt békés. Az egyeztetések azonban tovább folytatódtak június 1-jén, a Városháza Dísztermében. Itt már olyan szakmai javaslattal állt elő az önkormányzat szakértője, amely a petícióban foglaltak sok elemét tartalmazta, és semmi olyasmit, ami az ottélők tiltakozását kiváltotta. Az egyeztetés konstruktív hangulatban telt, volt, aki megjegyezte, reméli, a mostani nehézségek nem veszik el az önkormányzat kedvét attól, hogy a későbbiekben is kikérje a városlakók véleményét.

Talentum pályázat – Szentendre jövőjéért

Szentendre Város Önkormányzata képviselő-testületének Kulturális, Oktatási és Civil Bizottsága pályázatot hirdetett a város kiemelkedően tehetséges fiataljainak anyagi támogatására. A pályázatok benyújtásának határideje 2023. szeptember 18. „Talentum” Szentendre Jövőjéért Ösztöndíj azoknak a kiemelkedően tehetséges, nappali tagozatos középiskolai tanulmányokat folytató és első diplomájuk megszerzéséért nappali tagozaton tanuló főiskolai vagy egyetemi hallgatóknak adható, akiknek Szentendrén már öt éve bejelentett állandó lakcímük van, és kreditátlaguk eléri a 4,5-ös szintet, és pályázatában feltünteti, hogyan kívánja tartani a későbbiekben a várossal a kapcsolatot. További feltételek a https://szentendre.hu/talentum-szentendre-jovojeert-osztondij-palyazati-felhivas-2/-n olvashatók.

Kő-hegyi juniális

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztálya és a Szentendrei Rendőrkapitányság Kő-hegyi juniális a bűnmegelőzés jegyében címmel rendezvényt szervezett június 1-én, amelyen a kiemelt kockázatú áldozati csoportra, a kiskorúakra, a szentendrei általános és középiskolák diákjaira fókuszált.  A program célja, hogy a résztvevő gyerekek figyelmét felhívják az egészséges életmód, a környezet- és állatvédelem fontosságára, illetve csapatokban bűnügyi feladatokat oldjanak meg.

A rendezvényen a szentendrei Református Gimnázium, a Templomdombi Általános Iskola, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium, a Petzelt József Technikum és Szakképző Iskolai, és a Móricz Zsigmond Gimnázium diákjai veettek részt – összesen 64 fő, 8 csapatban. A diákoknak a Kő-hegy lábánál felállított kiindulási ponttól kellett feljutniuk a Czibulka János Kőhegyi Menedékházhoz, útjuk során feladatokat kaptak.

Hősök napja

Május utolsó vasárnapján, Szentendre Város Önkormányzata és a Hősi Emlékmű Bizottság ünnepségén azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezett, akik életüket áldozták a hazáért.A Hősök Emlékünnepén megjelenteket Kollár Pál törzszászlós köszöntötte. Fülöp Zsolt ünnepi beszédében kiemelte, hogy egy napra esik a Hősök Napja, az elesett háborús hősökre emlékezve, Pünkösd napja, az újjászületés ünneplése és a Gyermeknap, így ezen a napon az élet három fő motívuma jelenik meg: az újjászületés (Pünkösd), az élet és annak értelme (gyermekek) és a halál (Hősök Napja). Zárszóként hozzátette, bíznunk kell abban, hogy megszűnik a háborúskodás a világon, Európában és az emberek szívében is. Miakich Gábor , a város volt polgármestere Bibó Istvánt idézve úgy fogalmazott, hogy ha országunk vezetői bármely korszakban –, ha nem is bibói szinten, de megértik nemzetünk és a térség realitásait, akkor mondhattuk volna a XX. századtól napjainkig, hogy okultunk.

Közmeghallgatás volt

Május 31-én 17 órától közmeghallgatást tartottak a Városháza Dísztermében. A kérdések alkalmat adtak arra, hogy több félreértést tisztázzon a városvezetés például a parkolási díjakkal kapcsolatban. Szó esett  a virágosításról, a WC-hiány okairól, a város turisztikai programjáról, amelyet az előző városvezetés nem készített el.

 

További cikkeink a témában