Ugrás a tartalomhoz

HETI HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

A film forog tovább!

A szentendrei P’Art Mozi  vetítőgépe már régóta olyan kritikus műszaki állapotba került, hogy bármelyik pillanatban felmondhatja a szolgálatot. A helyzet most megoldódni látszik, mert  a Kulturális és Innovációs Minisztérium Vitályos Eszter országgyűlési képviselő közbenjárásával 23 millió forint támogatást nyújtott a vetítőgép cseréjére. A mozi egyébként premier előtti vetítéseinek, filmklubjainak és gyermekprogramjainak köszönhetően egyre népszerűbb a városiak körében, az itt termelt bevétel kiesése a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. 2023. évi költségvetési tervét is veszélyeztette volna.

Újabb építési hullám indulhat

Március 30-án egy olyan módosító kormányrendelet lépett hatályba, amely átszabja, és jelentősen enyhíti a tanyákra vonatkozó építési szabályokat. Fülöp Zsolt polgármester közösségi oldalán azon véleményének adott hangot, hogy mindez Szentendre esetében a katasztrofális következményekkel járhat, eltűnhet ugyanis az eddig sikerrel megőrzött zöld pufferzóna. Ha az építési korlátozások enyhítése miatt egy következő ingatlanboom jön, akkor a házak a Pilisi Parkerdőig érhetnek majd. A tanyatulajdonosok ugyanis a város által bevezetett helyi építési szabályokat figyelmen kívül hagyhatják, így a belterületi határ és az erdőterületek közötti jelentős mezőgazdasági területeken is beépítési hullám indulhat. Az új szabályok szerint ugyanis egy tízezer négyzetméteres tanya területén 3000 négyzetméter építhető be, és ebből 750 négyzetméternyi lakóépület is lehet, akár két épületre osztva is. A Magyar Építész Kamara ezért a rendelet értelmezését kérte a jogalkotótól.  Fülöp Zsolt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Agglomerációs Tagozata vezetőjeként kezdeményezte, hogy az érintett önkormányzati szövetségek, településvezetők közösen kérjék a rendeletmódosítás visszavonását a kormánytól.

Veszélyben a Templomdomb támfala

A héten tovább folytatódtak a Templomdomb geodéziai vizsgálatai. Ezt szakvélemény írta elő, miután 2020 augusztusában a mellvédfal és a téglafedkövek beomlottak. A statikai szakvélemény szerint a támfal és a mellvédszakaszok jelenleg „tűrhető” minősítésűek, de ahhoz, hogy ez továbbra is így maradjon, szoros alakváltozás-követés indokolt. Hiszen, ha valamilyen elmozdulás következik be, akkor az azonnali beavatkozást tesz majd szükségessé. A legnagyobb gondot a nem megfelelő felszíni vízelvezetés okozza, mert nem jó sem a térburkolat jelenlegi állapota, sem a lejtése, ennek következtében a vízelvezetés nem megoldott. A megrekedő víz pedig rombolja a száz évesnél is idősebb alapot. Ezért a részben önkormányzati, részben plébániai tulajdonban lévő Templomdombnak és támfalának felújítása kifejezetten indokolt volna.

Befejeződött a közösségi gyűjtés a Deim-szoborra

A közösségi gyűjtést Deim Pál születésének 90. évfordulója alkalmából, 2022-ben a Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum   kezdeményezte, hogy tisztelegjen Deim Pál, a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő, szentendrei alakja előtt. A gyűjtéssel több mint hatmillió forintot adományoztak az új köztéri szoborra, ez a Ferenczy Múzeumi Centrum és Szentendre város hozzájárulásával   elegendő lesz ahh oz, hogy a szobor kivitelezése már a nyáron elkezdődjön.

 …

Véget ért a tavaszi nagytakarítás a városban

A Városi Szolgáltató Nonprofit ZRT. csütörtökön befejezte a város tavaszi nagytakarítását. A munkálatok március 27-én kezdődtek, és a lehullott lombok, az évelők visszavágása és a fűnyírás után megkezdődött a városi utak a kézi és gépi tisztítása seprűs autóval. Ezen kívül megtisztították a Vasvári Pál utcai szelektív hulladékgyűjtő szigetet és környékét, A 11-es út, a Barackos út, valamint a Szentlászlói út buszmegállóit. Elvégezték a Dera-pataknál, a Bükkös-pataknál és a HÉV végállomásnál lévő aluljárók magasnyomású mosását, lemosták a hirdetési felületeket és fertőtlenítették a korlátokat. Víznyelőket és vízelvezetőket takarítottak a Pannónia telepen, és megtisztították a Bükkös patak hidjait. A 11-es főút, a Sztaravodai és a Szentlászlói út karbantartását, tisztítását nem végezték el, mert az a Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladatkörébe tartozik.

Útfelújítás a lakók és az önkormányzat összefogásával

Április 11-én elkezdődött az az útfelújítás, ami tizenhárom helyben élő család és az önkormányzat összefogásával valósul meg az 1+1 program keretében.  Az útfelújítás a Csóka utcában és az Alkony közben zajlik várhatóan négy héten át. Az új aszfaltburkolattal 18.8 millió forintos beruházás valósul meg, a költségek felét az önkormányzat állta.

Mégsem lesz Pilismaróton sóderbánya

Megsemmisítették a pilismaróti sóderbánya környezetvédelmi engedélyét. A Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület tavaly nyáron kereste meg a térség parlamenti képviselőjét, hogy segítse megakadályozni a tervezett bányanyitást Pilismaróton. Érveik szerint ugyanis el elviselhetetlenül megnövelné a teherjármű forgalmat, veszélyeztetné a talajvizet és az UNESCO világörökséggé nyilvánítási célokat is hátráltatná egy tájseb a térség egyik legszebb részén.  Az Átölel a Pilis-Dunakanyar Szövetség érintett munkacsoportjainak vezetői egyeztettek Vitályos Eszterrel és  Esztergom polgármesterével, Hernádi Ádámmal. Mindannyiuk álláspontja az volt, hogy a sóderbánya környezetvédelmi engedélyét vissza kell vonni.

 …

Új kiállítás nyílt: Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei

A kiállítás szenzációja, hogy nemcsak a nagyközönség, de a szakma is most láthatja először együtt az összes magyarországi intézményben őrzött tarsolyt, kiegészülve a pátyi honfoglaláskori temetőben nemrég feltárt két példánnyal. A Magyar Nemzeti Múzeummal közösen megrendezett kiállítás a lemezek mellett a pátyi temetők gazdag anyagából is számos leletet bemutat. A temető és a tarsolyos sírok leleteit először Szentendrén, a felújított MűvészetMalomban láthatja a közönség.

Fotó: Deim Balázs

A kiállítás április 14. és szeptember 17. között csütörtöktől vasárnapig, 10:00-18:00 óra között látogatható a MűvészetMalomban (Bogdányi u. 32.).

 

További cikkeink a témában