Ugrás a tartalomhoz

Heti lapszemle

Ez történt a héten – 2022. szeptember 9-16.

Péntekenként egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

13-ÁTÓL KÉRELMEZHETŐ A CSALÁDI FOGYASZTÓI KÖZÖSSÉG STÁTUSZÁNAK
MEGÁLLAPÍTÁSA

Ez lefordítva azt jelenti, hogy azok a házak, amelyek hivatalosan nem társasházak, de több generáció együtt lakására alkalmasak, és maximum négy önálló rendelteltetési lakással rendelkeznek, akkor az önkormányzat jegyzőjének (mint eljáró hatóságnak) kérelemre nyolc napon belül hatósági bizonyítványt kell kiállítania az ingatlanban lévő lakások számáról. A megkapott bizonyítvány birtokában egy mérőóra esetén is, a lakások számával szorozható a kedvezményes áron elérhető gázmennyiség. A kérelmet személyesen vagy postai úton vagy e-papíron is be lehet nyújtani. Bővebb információt itt találnak az érintettek.

MINDENKI LEVELET KAP A KSH-TÓL

2022-ben népszámlálás lesz Magyarországon. Erről küld értesítést a KSH minden lakcímre szeptember végén. A válaszadás kötelező, ám történhet online is, ennek részleteit a kiküldendő levél fogja tartalmazni. Aki nem tölti ki megadott határidőre online az adatait, azokat kérdezőbiztosok fogják felkeresni. A kézbesítők azt kérik mindenkitől, hogy helyezzenek el házszámot a házak falán, vagy a kerítésen, hogy a küldemények mindenkihez eljuthassanak.

ÚJ DEFIBRILLÁTOR KÉSZÜLÉK A BELVÁROSBAN

Ha baj van, irány a Tourinform iroda! Szeptember 13-án, egy gyerekek mentésére is alkalmas defibrillátort adtak át. A készülék két helyi lakos, Tóth Balázs (Medirex Zrt.) és Horváth Ákos (Horváth-Gastro Bt.) adományaként került fel a Tourinform iroda bejáratához. Az  átadáson részt vett Magyar Judit alpolgármester és Vitályos Eszter, a térség országgyűlési képviselője is. Az iroda dolgozói megkapták az életmentéshez szükséges oktatást, de a készülék teljesen laikusok számára is jól kezelhető.

Fotó: Deim Balázs

NEM ÉRKEZIK PÉNZ ÚJ MOZIGÉPRE

2022 januárjában a Szentendrei Kulturális Központ 18 millió forint támogatást igényelt az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) a meghibásodott vetítőgép cseréjére. Március végén Vitályos Eszter államtitkár közösségi oldalán számolt be a hírről, hogy 15 millió forinttal segíti az EMMI a cserét. Szeptember elején Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára arról tájékoztatta a Szentendrei Kulturális Központot, hogy a támogatói döntést visszavonják, és egyben tájékoztatást adott arról, hogy a „a mozgóképszakmával kapcsolatos támogatások a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hatáskörébe kerültek.” A Szentendrei Kulturális Központ vezetője, Lakatos Judit az ügyben megkereste a Miniszterelnöki Kabinetet vezető minisztert, Rogán Antalt, hogy segítsen a gép vásárlásában, melynek összege az infláció okozta áremelkedések miatt jelenleg már 21 millió forintba kerül.

IGÉNYFELMÉRÉS A CSATORNÁZATLAN TERÜLETEKEN

Az önkormányzat felmérést végez a csatornázatlan területeken, hogy az ingatlantulajdonosok tervezik-e a szennyvízhálózatra való csatlakozást. A felmérés a  DMRV agglomerációs felülvizsgálatának része, mely annak egyik feltétele, hogy a cég pályázhasson hazai és uniós forrásokra. Ennek része annak felmérése, hány százaléka tervezi a szennyvízhálózatra való csatlakozást. Az önkormányzat információja szerint a csatornázás önrésszel nem jár. Az igényfelmérő lap kitölthető online,  illetve elküldhető levélben, e-mailben, vagy leadható a hivatalban. 

Címlapkép: Megara/Indafotó

További cikkeink a témában