Ugrás a tartalomhoz

Heti hírösszefoglaló

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

 

38,1 millió forint állami támogatás a V8-nak

A szentendre.hu adott hírt arról, hogy a november 2-án érkezett honvédelmi minisztériumi levél szerint, amelyet Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár jegyzett, az államtitkárság úgy döntött, hogy a V8 uszoda október 1. és december 18. közötti működésének támogatására 38,1 millió forintot biztosít az önkormányzat számára.

 

Közösségi faültetés hat helyszínen

Pilis Dániel alpolgármester a Magyar Kétfarkú Kutyapárt önkénteseivel

Szentendre idén tavasszal sikeresen pályázott 70 db facsemetére a MOL-Új Európa Alapítvány Neked Zöldül! programjának keretében. Október végén a közösségi ültetésben Hazai Attila főkertész irányításával az önkormányzati képviselők mellett diákok és önkéntesek is részt vettek.

Az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően 70 db kőris és hárs facsemetével gazdagodott a város. Elültetésükre Hazai Attila főkertész az önkormányzati képviselők és egy csapat iskolás bevonásával toborzott önkénteseket. Az akciót kétkezi munkával támogatták mások mellett a Civil Kotta Egyesület, a Fidesz Szentendrei Szervezete, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület tagjai. (forrás: szentendre.hu)

 

November 12-től ideiglenes bezár a Fő téri posta

A Magyar Posta az energiaválság mintegy 366, jellemzően alacsony forgalmú posta működésének ideiglenes szüneteltetéséről határozott. A döntés értelmében a szentendrei 2. számú, Fő tér 15. alatti postai kirendeltség november 12-től ideiglenesen bezár.

A postai szolgáltatások a hivatalos tájékoztatás szerint a megfelelő kapacitással rendelkező postahelye(ke)n továbbra is elérhetők lesznek. A Fő téri posta munkatársait átirányítják a többi postára, így ott a megszokottnál több pult áll majd az ügyfelek rendelkezésére.

 

Megszűnik a MANK

Megszűnik a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. – adta hírül november 4-én a Telex. A hírt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója is megerősítette, hozzátéve, hogy a racionalizálás jegyében a MANK beleolvad a Petőfi Kulturális Ügynökségbe.

A főigazgató arról is tájékoztatott, hogy az alkotóházak funkcióit újragondolják, a MANK szentendrei központja kapcsán pedig azt nyilatkozta, Hamvas Béla nevét vehetné fel „neki amúgy is van kötődése Szentendréhez, és összművészeti központként Hamvas öt géniuszát megidézve Kárpát-medencei kulturális térként mutatja meg a kortárs magyar művészetet.”

A névválasztás kapcsán érdemes lenne magát Hamvast is megkérdezni, ugyanis úgy tűnik, Summa Philosophiae Normalis című írásában az ilyesmitől teljes mértékben elzárkózott.

 

Év kiállítása díjat nyert a Skanzen

Öt tárlat nyerte el idén az Év kiállítása díjat, adta hírül november 3-án az MTI. A Petőfi Irodalmi Múzeum és a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum közös kiállítása, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdály épületegyüttes, a Sümegi Püspöki Palota és a zirci Reguly Antal Múzeum egy-egy kiállítása, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum és a Lendület Családtörténeti Kutató Csoport közös tárlata kapta meg az Év kiállítása 2022 díjat.

A szervezők közleménye szerint az elismeréseket november 3-án adták át Budapesten, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által 2010-ben alapított díj célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza.

 

Kiemelt kép: pexels.com

További cikkeink a témában