Ugrás a tartalomhoz

HETI HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Végleg bezárt a „kisposta”

A Fő téri posta működtetését az energiaválság miatt múlt év novemberétől ideiglenesen szüneteltette a Magyar Posta. Február végén azonban arról értesítették az önkormányzatot, hogy a kisposta üzemeltetését végleg feladják. Miután az épület önkormányzati tulajdon és vegyes profilú üzletek is nyújthatnak postai szolgáltatást, a tervek szerint a képviselő-testület pályázat keretében hirdeti meg a lehetőséget.

… 

Ideiglenesen lezárt kerékpárút-szakasz

Az ivóvízhálózat rekonstrukciója miatt március 10. és április 6. között lezárják az EuroVelo kerékpárutat a Papszigeti hídtól a Derecskei utcáig tartó szakaszon. A kerékpáros-forgalmat a Papszigeti útra terelik.

Engedély nélkül kihelyezett útakadályok begyűjtése

A város Hatósági Irodája a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt.-vel közreműködve március második hetében megkezdi a közterületre engedély nélkül kihelyezett kövek és egyéb útakadályok begyűjtését. 2023. március 8-tól a Barackvirág és az Előd utcából, valamint a Cseresznyés útról és Pismányból szállítják el a VSZ munkatársai a közterületre helyezett útakadályokat, parkolásgátló köveket.

Energetikai tanácsadó iroda nyílt a Fehér Házban

A RenoPont iroda március 9-étől a várja a szentendreieket a Duna korzó 25. szám alatt működő városi ügyfélszolgálat épületében – adta hírül a szentendre.hu. Mint írják, az irodába látogatókat szakképzett tanácsadó szakember fogadja, aki általánosságban is válaszol az energiahatékonysággal kapcsolatos kérdésekre, de akár konkrét ügyekben is segíti az érdeklődőket. Segíti a tanácsadást, a közös munkát, ha az irodába látogató magával hozza az épület terveit, esetleg a gépészeti rendszer leírását, fényképét.

Az iroda az ügyfélszolgálat épületének első emeletén található, ahol csütörtökönként 14-20 óra között várják az érdeklődőket. Az ügyfélhívó rendszerbe bejelentkezve a hatos ablaknál lehet igénybe venni a szolgáltatást.

Önálló beavatkozó lett a Szigeti Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Szigeti Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület sikeres rendszerbeállító vizsgát tett, ezért március 9-étől önállóan is beavatkozhat a szigeti tűz és káresetek megszüntetésébe. Ezzel nagymértékben segítik a szentendrei hivatásosok munkáját és csökkentik az esetleges kiérkezési időt. A Magyar Falu Program keretén tűzoltószertár épült, egy használt tűzoltóautót tudott vásárolni az egyesület.

Az egyesületek önálló beavatkozásával a cél az élet- és vagyonbiztonság megőrzése, a lakosság biztonságának és biztonságérzetének növelése, a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezés hatékonyságának fokozása, valamint a katasztrófavédelmi rendszer hatékony működése.

Virágzik a mérgező pirosló hunyor

Virágzik a pirosló hunyor (Helleborus purpurascens) a Pest vármegyei Szentendre környékén 2023. március 2-án – adta hírül az MTI. Ennek a védett növénynek minden része mérgező.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A pirosló hunyorok bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben, patakparti ligeterdőkön, hegyi réteken virágzanak márciustól májusig.

 

Kiemelt kép: Pixabay

További cikkeink a témában