Ugrás a tartalomhoz

Heti hírösszefoglaló

Ez történt a héten

 

Lakossági fórum a Vasúti villasor forgalmi rendjéről

Előzmények

A Városrészi Költségvetés 2021-es programban a Vasúti villasor és környéke városrészben a legtöbb szavazatot a forgalmi rend újratervezésére, forgalomcsillapítására tett javaslat kapta.  A kivitelezést azonban megakasztotta a tervezett forgalmi rendet kifogásolók petíciója. Az aláírásgyűjtők felkérték a polgármestert és a választókerület képviselőjét, hogy vizsgálják felül a forgalomtechnikai terveket. A vita középpontjában az állt, hogy míg a szakértők szerint a 30 km/h-ra korlátozott sebességű övezetben az egyenrangú útkereszteződésekkel lehet kikényszeríteni a sebességkorlátozás betartását, addig a petíciót aláírók szerint ez a megoldás csak tovább ront a helyzeten. Az egyeztetéseket követően az a döntés született, hogy a Vasúti villasor és környéke új forgalmi rendjének kialakításához pontosabb állapotismeretre van szükség, amit forgalomméréssel kell megalapozni. Minderre tavaly novemberben került sor, melynek alapján új koncepcióterv készült. Ezt mutatták be lakossági fórum keretében január 30-án.

Az új koncepcióterv

Dr. Szele András vezető szakértő mutatta be a Mobilissimus Kft. által készített három változatot, amelyek egyben fejlesztési szakaszként, illetve távlati tervként is értelmezhetők. Az egyeztető fórumon résztvevők túlnyomó többsége támogatandónak tartotta a terveket, erről kézfeltartással is szavaztak.

A véglegesített koncepciótervben foglaltak teljes körű kivitelezéséhez el kell készíttetni a forgalomcsillapító eszközök kiviteli terveit, az új forgalmi rendnek megfelelő forgalomtechnikai terveket, terveztetni és engedélyeztetni kell az új gyalogátkelőket. A forgalmi rend átalakítása a megvalósítandó feladatok és az ehhez rendelhető költségvetési források alapján kidolgozandó ütemterv szerint fog haladni, mely ütemtervről (és az abban megvalósítandó részfeladatokról) az önkormányzat részletes tájékoztatást fog nyújtani.

 

Szerdán megjelent a Szentendre és Vidéke idei első lapszáma

Lapunk februári száma 48 oldalon kínál változatos tartalmat az alábbi főbb témákban:

Mérlegen az ételeink című írásunkban Rist Lilla arra keresi a válaszokat, miként lehetséges egyensúlyt találni a fogyasztásunkban miközben az infláció teremtette helyzet konkurál a tudatos és egészséges étkezés kívánalmával.

Közéleti cikkeinkben többek között az Ábrányi program három évéről, az építkezések megfékezhetőségéről, valamint a szomszédjogokról írunk.

Portréinkban bemutatjuk Antal István József tűzoltót, Herr Ágnes grafikust, a friss Barcsay-díjas Krizbai Gergely ‘Krizbo” képzőművészt, valamint Papp Kornéliával és Kertész Józseffel beszélgetünk a hagyományőrzés fontosságáról.

Mit vár 2023-tól? – tettük fel a kérdést néhány 2022-es interjúalanyunknak, valamint Fülöp Zsoltpolgármesternek, és dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselőnek.

A nyomtatott lapot EZEKEN A HELYEKEN érik el, és persze ONLINE is olvashatják.

 

2023 az Élő örökségek jubileumi éve

Negyvennyolc szellemi kulturális örökség, számtalan népművészeti, hagyományőrző fesztivál, koncertek, táncházak, bemutatók, workshopok várják az érdeklődőket egész évben. 2023-ban húszéves az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezménye.

A Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága által koordinált egész éves ünnepségsorozat olyan kézműves, gasztronómiai, dramatikus és előadóművészeti hagyományokat, városi szokásokat hoz közel, mint a lipicai lótartás, a kalocsai népművészet, a dunamenti halászat vagy akár a magyar cirkuszművészet.

További részletek a Skanzen weboldalán olvashatóak.

 

Kiemelt kép: pixabay.com

További cikkeink a témában