Ugrás a tartalomhoz

Ez történt a héten 

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

 

Nagyot bukhat az ország az elakadt HÉV felújításon

289 milliárd forint értékben szerepel 56 kilométernyi HÉV vasútvonal korszerűsítése és kapacitásbővítése az EU-s Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) felhasználásáról szóló tervben, ám ez csak akkor használható fel, ha a beruházás 2026 augusztusáig befejeződik. Ennek realitása igen csekély, a szerelvények beszerzése és az infrastruktúra fejlesztés egyaránt hosszú időbe telik, ráadásul a projekt gyakorlatilag leállt. Nehezíti a helyzetet, hogy jelenleg a vasúti járműgyártók esetében a gyártási idő 5-6 év is lehet – véli Vitézy Dávid, az azóta felszámolt Budapest Fejlesztési Központ (BFK) volt igazgatója. Bár 2022 augusztusában kiemelt beruházássá nyilvánították a szentendrei, a ráckevei, a gödöllői és a csepeli HÉV-vonalak fejlesztését, de  Népszava információi szerint a projekt leállt. A BFK korábban azt nyilatkozta, hogy csak akkor készülhetne el a beruházás 2026-ig, ha 2023 januárjában már meglesz az összes engedély és a pályázatokat meghirdették.

Fotó: Fortepan – Hév -1972

(Forrás:nepszava.hu)

Átadták a Barcsay-díjakat

2023. január 27-én ünnepélyes keretek közt adták át a Barcsay-díjakat az Újműhely Galériában. Az elismerést a Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kapták. A fiatal művészeket kitüntető Barcsay-díj átadásán ott volt  Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője  is, aki méltatta a díjazottakat. A kuratórium tagjai – Aknay János, Bereznai Péter, Baksai József képzőművészek, valamint Kónya Ferenc és Feledy Balázs voltak,  a kiállítás március 3-ig tekinthető meg a szentendrei ÚjMűhely Galériában a Fő téren.

(forrás:www.szentendre.media.hu)

M. Kiss Márti, Krizbai Gergely Krizbo  és Szabó Franciska díjazottak  (Fotó: Vitályos Eszter FB oldala)

Szerződésmódosítás nélkül emelt a szennyvíz közszolgálató díjat

A MI.MI TEAM Kft. mely a nem közművel gyűjtött szennyvíz közszolgáltatója az önkormányzattal nem módosította a szerződését, ám megemelte a szennyvíz-szállítási díjat (4971 Ft/m3 +ÁFA) . Ezért azon ügyfelek esetében, ahol ez 2023. január 19.  megtörtént, a következő szállítás díjából levonják a korábbi és az emelt díj különbözetét, és erről havonta tájékoztatja az önkormányzatot. A cég összeírja azokat az ingatlanokat, ahol technikailag nem megoldható a szennyvíz elszállítása.

(Forrás: szentendre.hu)

Több mint 2 millió forinttal támogatás érkezett a nehéz helyzetbe került családoknak

Adománygyűjtő akciót indított az önkormányzat a Szentendréért Közalapítvány bevonásával azoknak a családoknak, akik a rezsinövekedés hatására kerültek nehéz helyzetbe. A novemberben indított adománygyűjtésbe számos helyi cég és magánszemély szállt be, melynek hatására Magyar Judit alpolgármester tájékoztatása szerint 2,4 millió forint gyűlt össze. A kuratórium februárban dönt arról, hogy kik kapjanak támogatást a beérkezett igények alapján.

(forrás: szentendre.hu)

17 új mentőkutya(jelölt) képzése folytatódik Szentendrén. A 40 fős alapozó tanfolyam után 17 kutya és gazdája tanul tovább, hogy eljusson az első – majd remélhetőleg a második, harmadik – vizsgájáig. A kutyák közt megtalálhatóak fajtatiszta és keverékek is, kicsitől a nagyokig, fehértől a feketéig. További kutya fotókért kattintson, érdemes!

Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
(Forrás: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Facebook oldala)
Kiemelt kép: Steve Buissinne/ Pixabay

 

 

 

További cikkeink a témában