Ugrás a tartalomhoz

Heti hírösszefoglaló

Ez történt 2022. harmincnyolcadik hetén

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Szentendre esete az MVM-mel

Országos hírként futott körbe a héten városunk földgázbeszerzésének abszurditása. Szentendre képviselő-testülete ugyanis az egyetlen ajánlatadó MVM árajánlatát, mely 17,5-szerese volt a korábbi szerződés szerinti árnak, anyagi fedezet hiányában elutasította. A közbeszerzési eljárás így eredménytelen lett, majd a város azt a tájékoztatást kapta, hogy immár az MVM ún. basic tarifacsomagja szerint fog fizetni a gáz után, melynek mértéke viszont a megszűnő szerződés szerinti összeg 26-szorosa. Ezt a hírt kapta fel országos sajtó, majd két nappal később az MVM arról tájékoztatta a város vezetését, hogy módosította a basic tarifacsomagját, így már csak 10-szeres árral kell számolni önkormányzatunknak.

 

A V8 uszoda október végéig nyitva marad

Szeptember 29-én, rendkívüli testületi ülésen döntött úgy a város képviselő-testülete, hogy e hónap végéig még biztosan nyitva marad a város uszodája. Felkérték továbbá az uszoda igazgatóját, hogy készítsen számításokat arra vonatkozóan, mekkora költséggel járna az önkormányzat számára, az intézmény teljes körű bezárása november 1-jével, illetve december 31-jével, illetve ezeket állítsa szembe annak a működtetésnek a költségeivel, amikor a wellness és a szauna szünetel, de az uszoda fogadja a látogatókat.

Szociális segítségnyújtás a rezsinövekedés miatt

Szeptemberi ülésén módosította a képviselő-testület a szociális ellátásokról szóló rendeletet azért, hogy támogatást nyújthasson azoknak az életvitelszerűen Szentendrén élő, bejelentett lakcímmel rendelkező lakosoknak, akik jövedelmük alapján jogosultak a juttatásra.

A rendelet szerint az adható támogatás mértéke megegyezik a kérelmező által igazolt fűtési költség összegével, de a 10.000 Ft/hónap/fűtési szezon összeget nem haladhatja meg. A rendkívüli települési támogatás vagy a villamosenergia-, vagy a földgázszolgáltatás igénybevételéhez igényelhető.

A támogatás más településen tartózkodási hellyel nem rendelkező, életvitelszerűen a bejelentett szentendrei lakóhelyén élő személy részére állapítható meg szociális helyzete alapján, a 2022. október 15. és 2023. április 15. közötti időszakra.

Rezsinövekedés miatt rendkívüli települési támogatásra jogosult:

  • akinek az egy főre jutó havi jövedelme a 85 500 Ft-ot, egyedül élő esetén a 114 000
    Ft-ot nem haladja meg, továbbá
  • a gyermekét/gyermekeit egyedül nevelő szülő, akinek az egy főre jutó havi nettójövedelme a 99 750 Ft-ot nem haladja meg.

További részletek ITT.

Hosszabb lesz a téli szünet

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a szeptember 29-i kormányinfón. Eszerint az őszi szünet rovására december 22-től január 8-ig tart majd a téli szünet, 9-e az első tanítási nap. Ezzel egyidejűleg kormányzati igazgatási szünetet rendeltek el ugyanerre az időszakra, amikor is a dolgozóknak ki kell venniük a szabadságot. 

 

Kiemelt kép: unsplash.com

További cikkeink a témában