Ugrás a tartalomhoz

Heti hírösszefoglaló

Ez történt 2022. harminchetedik hetén

Péntekenként egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Elmaradó beruházások

Tízoldalas, összesen 284 tételt tartalmazó listát tett közzé Lázár János építési és beruházási miniszter megbízásából helyettese, Csepreghy Nándor szeptember 9-én – ezek azok a korábban tervezett állami beruházások, amelyek „elhalasztásáról és átütemezéséről” eddig a kormány döntött adta hírül a hvg.hu.

A mellékletben, mint „megszüntetett” beruházás címszó alatt szerepel a Budakalász-Dobogókő-Esztergom összekötő út, a Budapest-Esztergom-Tát elsőrendű főút (11-es), valamint a Szentendre Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program.

Lapunk megkereste térségünk országgyűlési képviselőjét, dr. Vitályos Esztert a választások előtt meghirdetett beruházások jelen állása tárgyában, feltéve azt a kérdést is, hogy a szeptember 9-én közreadott listán szereplő projektek „megszüntetett” beruházások, melyekre nem számíthatunk, avagy csupán „elhalasztott és átütemezett” beruházások, melyekre, ha most nem is, de a közeljövőben sor fog kerülni. Amennyiben választ kapunk, úgy arról az október 5-én megjelenő lapunkban adunk majd hírt.

 

Ezen a héten is ülésezett a ROT

A munkacsoport szeptember 15-i ülésén a Ferenczy Múzeumi Centrum, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár és a Szentendrei Kulturális Nonprofit Kft. helyzetét tekintették át: mindhárom intézmény elsősorban energetikai intézkedésekkel tervezi gazdaságosabbá tenni az üzemeltetést, a munkahelyeket lehetőség szerint szeretnék megtartani.

Fotó: Bellai László

Döntések:

  • az intézmények szeptember 25-re telephelyenként összefoglalót készítenek arról, hogy milyen tevékenység folyik az adott telephelyen, mennyi volt a létesítmény tavalyi gáz- és villanyfogyasztása, illetve melyek azok a tevékenységek, amelyeket a téli időszakban is szükséges megtartani, mivel bevételt jelentenek az intézménynek;
  • kimutatást készítenek a személyi állományról, a különböző foglalkoztatási formákban foglalkoztatottakról, felmérik, mely munkatárs vállalná az állásidőt vagy fizetés nélküli szabadságot, mely munkakörök feladatai végezhetők home office-szal, és ki az, akinek a telephelyen történő személyes munkavégzése elengedhetetlen;
  • a telephelyeken bevezetik a gáz- és villanyórák napi szintű leolvasását és az óraállások fotóval történő dokumentálását. Megvizsgálják épületek által használt energiafogyasztás folyamatos monitorozásának lehetőségét. Áttekintik, hogy mely városi intézmények, cégek szerepelnek a KEF (központosított közbeszerzés) körében, és milyen feltételekkel csatlakozhatnak a még körön kívüli cégek;
  • október 15-éig energetikai felmérés készül valamennyi intézményi épületről, megvizsgálják, hol lehet hőszivattyút, napelemet alkalmazni, hol szükséges szigetelni, korszerűsíteni a fűtést, egyben költségbecslés is készül. Az energetikai térkép létrehozása, az energetikai tanúsítványok beszerzése energetikus bevonásával zajlik majd. (forrás: szentendre.hu)

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Nemzeti Energetikai Kerekasztal összehívását kezdeményezi, ahol a megoldásról szeretnénk tárgyalni a kormány képviselőivel, a tudományos akadémia szakembereivel és iparági szakértőkkel, valamint az energetikai vállalatok vezetőivel – nyilatkozta Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere szeptember 23-án a szentendre.hu-n.  – Fontos eleme lenne az általunk javasolt megoldásnak, hogy kormányzati támogatással ki lehessen építeni olyan megújuló energia termelési kapacitásokat helyben, amelyek részben vagy egészben kiválthatják a földgázt. És nagyon fontos, hogy ezekre a támogatásokra ne kelljen pályázni, hanem azok az önkormányzatok, amelyek a helyzethez illeszkedő energetikai koncepciót dolgoztak ki, normatív alapon jussanak a beruházáshoz szükséges összeghez.

 

Szentendrén nem szünetel a tankerületi úszásoktatás

Szeptember 16-án Verebélyi Gábor Ákos tankerületi igazgató hivatalos levélben erősítette meg: „a Váci Tankerületi Központ köznevelési intézményeiben az úszásoktatás 2022. szeptember 19. napjától minden évfolyamon további értesítésig szünetel”. Ennek ellenére a szentendrei önkormányzat továbbra is biztosítja a szentendrei úszásoktatás feltételeit, „bízva abban, hogy a kormányzat is újragondolja az önkormányzatok számára átengedett források mértékét” – adta hírül a szentendre.hu.

 

Vadász Györgyöt díjazták 

A szentendrei Vadász György építész számos díjban részesült már (Ybl-, Kossuth-, Prima Primissima, Steindl-, Pollack-, Pro Architectura, Pro Urbe és Pro Arte), most újabb elismerést, a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti-díját vehette át szeptember 19-én.  Méltatását itt lehet elolvasni.

 

Barnakőszénigény felmérése

Kormányzati kérésre méri fel az önkormányzat, hogy várhatóan mennyi barnakőszénre tartanak igényt a Szentendrén széntüzelésű fűtőberendezést használók a 2022/2023. évi fűtési szezonban. A felmérés kizárólag a lakossági igények megismerését szolgája, későbbi automatikus támogatást nem jelent.

Akik széntüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkeznek, legkésőbb 2022. szeptember 29. napján 16.00 óráig jelezhetik barnakőszénigényeiket.

További részletek ITT.

 

Óvatosabban közlekedjünk szarvasbőgés idején!

Augusztus végén, szeptember elején veszi kezdetét a gímszarvas nász, vagyis a szarvasbőgés időszaka, amely október végéig tart. Ilyenkor nő a vadveszély rizikója, ezért érdemes a rendőrség tanácsait megfogadva vezetni az utakon:

 

  • Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. A mozdulatlanul álló állat hirtelen megugorhat és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet.
  • Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
  • Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt!
  • Amennyiben egy település határában, illetve zöldövezetében közlekedik, akkor is számítani kell arra, hogy az úton vadon élő állatok jelenhetnek meg, hiszen ezek az állatok szinte velünk együtt élnek, a közelünkben nevelik kicsinyeiket, ezért vigyázzunk rájuk és magunkra is!

 

Csaknem egyméteres mamutagyarra bukkantak a régészek Vácon 

Csaknem egyméteres mamutagyarra bukkantak a régészek Vácon – adta hírül az MTI szeptember 16-án. A leletreegy váci mélygarázs építése előtt végzett megelőző feltárás során bukkantak a régészek.

Fotó: Salisbury Régészeti Kft.

A Salisbury Régészeti Kft. munkatársai a Ferenczy Múzeumi Centrum megbízásából végeztek ásatásokat a területen. A csaknem ezer négyzetméteres és mintegy kétméter mélységű terület átvizsgálásakor a neolitikumra jellemző tárgyakat találtak, majd néhány bronzkori kerámia töredéke is felszínre került.
A mélyben egy cölöpszerkezetes ház rejtőzött, a hozzá tartozó tároló- és agyagnyerő gödörrel, ahol a cölöpöket leásták, a ház falát pedig agyaggal kenték fel. A háznál a kutatók maradványcsontokat is felfedeztek. A leletek tanúsága szerint a ház korabeli lakói nagy valószínűséggel ide temetkeztek télvíz idején – tájékoztatta a Salisbury Régészeti Kft. az MTI-t.

„A neolit kori szinten teljesen véletlenül egy mamutagyarba botlottunk, ami annyira szokatlannak tűnt, hogy először egy megkövesedett fának néztük. Egy ilyen felfedezés ritka leletnek számít, főként egy neolit és bronzkori területen, ahol hiába kerestünk paleolitikumra utaló nyomokat” – számolt be a felfedezésről a közleményben Fajka Szilárd, a Salisbury Régészeti Kft. munkatársa.

„Ezek az óriási emlősök a kőkorszak emberének kortársai voltak, ezért nem tudjuk, hogy a mamutagyar hogyan kerülhetett ide. Izgalmas kérdés lehet, hogy vajon a neolitikum kori emberek vitték oda vagy a folyó hordalékával került a felfedezési helyszínre. Egyelőre csak feltételezéseink vannak, de vagy az újkori bolygatás során is ide kerülhetett” – mutatott rá Fajka Szilárd.

A körülbelül 80 centiméteres agyar most a Salisbury Régészeti Kft. műhelyébe került, a tervek szerint a Természettudományi Múzeumban fogják tovább vizsgálni. Ezt követően a szentendrei Ferenczy Múzeumban helyezik majd el.

Kiemelt kép: pixabay.com

További cikkeink a témában