Ugrás a tartalomhoz

Elkezdődött a Sztaravodai Park építése

A Postás strand és a Füzes park sikeres közösségi tervezése után a Sztaravodai úti parkot is a lakossági vélemények, igények összegzésével tervezték meg. A 2017 őszén indított közösségi tervezés célja az volt, hogy a felmerült ötletek alapján elkészüljön egy kiérlelt és átbeszélt koncepció, amit figyelembe véve az Önkormányzat megkészítheti a kivitelezést a körülbelül 1000 négyzetméteres területen a Sztaravodai út és a 11-es főút között, a Barátság köz elejénél. A terv tartalmazza és bemutatja a környékbeliek alapvető szempontjait és az általuk kijelölt fő irányokat.

A napokban elkezdődött a park építése. A fejlesztés keretében sor kerül belső járdák építésére, padok kihelyezésére, játszó- és sporteszközök telepítésére gumiburkolattal, közösségi tér kialakítására növényágyások ültetésével és öntözőrendszer kiépítésével, illetve a parkba két napelemes kandelábert is kihelyeznek. A növényanyag megválasztásánál az önkormányzat szempontja a nagyobb fajgazdagságú, ökológiai szempontokat előtérbe helyező ágyások kialakítása volt. A természetes szemléletű növényalkalmazás mellett a környezettudatos gondolkodás, a környezeti nevelés is szerepet kap a parkban. Mezítlábas ösvény kialakításával, festhető ülőrönk kihelyezésével segíti a park, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a természetet.

A kiviteli tervek elkészítésekor az önkormányzat végig a környékbeliekkel közösen megalkotott koncepció szellemében járt el. Nagyon bízunk benne, hogy – ahogy arról a közösségi tervezésen megállapodtunk – a park átadását követően a helyi lakóközösség segíti a természetközeli növénypark fenntartását, élettel töltik meg a parkot, és vigyáznak a tisztaságra is.

Fontos megemlíteni, hogy a parképítésre az elkülönített forráson felül is áldozott az önkormányzat. Ugyan a közel 15 millió Ft-ból jelenleg nem lehet mindent megvalósítani, a közösségi tervezés során már egyfajta fontossági sorrendet is meghatároztak a résztvevők, ezáltal ütemekre lehetett bontani a munkálatokat. A fejlesztés a későbbiekben, ha az ahhoz szükséges források rendelkezésre állnak, az Oázis üzlet előtti terület kialakításával folytatódik.

A kivitelezés várhatóan december elejéig tart. A projektet a város saját forrásból finanszírozza, a felelős kivitelező a Kerekerdő Kertépítő Kft.

További cikkeink a témában