Ugrás a tartalomhoz

Elhunyt Almási Gertrúd

Az 1951-ben Pusztaföldváron született képzőművész halálhírét 2021. március 2-án közösségi oldalán a Godot Galéria tette közzé. Az 1974 óta Szentendrén élt Almási Gertrúd a Vajda Lajos Stúdió köréhez tartozott – mintegy negyedszázadon át feLugossy László felesége volt. A kilencvenes évek elején kezdett festeni. A Virtuális Szentendrei Tárlat oldalán olvasható szócikk szerint: „Festményein szívesen használta a meleg vöröses barna (Rembrandt-barna) tónusokat. A függönyszerű háttér előtt erőteljes ecsetvonásokkal, főként fekete színben bukkannak fel a gyakran emblematikus jelek, ritkábban misztikus események. Munkáit a festői és grafikus elemek harmonikus, ám mégis nyugtalanító együttélése jellemzi.” 1995-től számos egyéni kiállításon mutatkozott be képeivel.

„Ennyire őszinte, vad, nyers, dühös, szókimondó, drámai képekkel nem találkozunk más magyar nőművésznél” – méltatta festményeit Farkas Viola, művészettörténész az Azt hiszed, hogy van időd? címmel nyolc évvel ezelőtt bemutatott tárlatának megnyitóján. A video is akkor készült:

https://www.youtube.com/watch?v=Vitd5w-fT4I&feature=youtu.be

A szentendrei belvárosban gyakran sétálók számára ismerős, barátságos alakja egy év eleji televíziós riportban még feltűnt – mint a könyvtár egykori dolgozója és haláláig hű olvasója (0:12-től 0:38-ig):

https://mediaklikk.hu/video/2021/01/13/pest-megyei-konyvtar-inditott-egy-uj-szolgaltatast-70-ev-felettieknek/?fbclid=IwAR3qPTSszTRkikRCL4acw4cw1K2_baPZEemxPGNm_HIgmVZFrddTgk1PqxE

Mély fájdalommal értesítette követőit a gyászhírről a Szentendrei Karma Kagyüpa Buddhista Közösség is. Társuktól így búcsúztak:

„Az ébredés szelleme szülessen meg azokban,
kikben nem született meg; akikben megszületett,
soha meg ne gyengüljön, mindig csak erősödjön!”

További cikkeink a témában