Ugrás a tartalomhoz

Civil Ház aktív állampolgároknak

A Városháza korábbi éttermét alakítják át a szentendrei civil szervezetek rendezvényeinek otthonává. Ez hangzott el azon a január 24-i egyeztetésen, amelyre az önkormányzat részéről Lang András, a kulturális és civil bizottság elnöke, valamint Szűcs Katalin képviselő, a bizottság tagja meghívta a TESZ, a Civil Kotta és a Mindenki Szentendréje Csoport mellett a diákönkormányzatok képviselőjét is.

Kell egy hely! Ez a felirat állt azon a tablón, amit a Mindenki Szentendréje Csoport képviselői vitték el január 17-én a Polgármesteri Hivatalba, ahol a mozgalom rendezésében Civil Kerekasztalt tartottak. Ezzel a helyi civil szervezetek régi vágyát deklarálták újra, hiszen a városban évek óta minden egyesület, klub vagy csoport folyamatosan azzal szembesült, hogy találkozóikat csak pénzért bérelhető termekben tudják megtartani.

Az egy évvel ezelőtt alakult Mindenki Szentendréje alapítói az október 20-án általuk rendezett Korszakváltó Pikniken sem titkolták, hogy bíznak az új városvezetésben, most azonban még őket is meglepte az önkormányzat gyors reakciója. Egy héttel később ugyanis már személyesen nézhették meg a Városháza alagsorában lévő korábbi étterem és söröző jelenleg üresen álló vagy raktárnak használt helyiségeit.

Lang András elmondta, mivel képviselőtársával együtt ők is egy civil szervezet jelöltjeként kerültek be az önkormányzatba, megválasztása óta kereste a helyet a civileknek. Így szerencsésen találkozott a Mindenki Szentendréje kezdeményezése és a városvezetés elképzelése. A több helyiségből álló egykori pinceéttermet ő is alkalmasnak tartja arra, hogy egyfajta inkubátorházként egyszerre akár több szervezetet is befogadjon. A mellékhelyiségek adottak, a fűtés megfelelő, az internet-elérhetőséget kell még megoldani. A Civil Ház megnyitásának dátuma egyelőre attól is függ, hogy mikorra tudják kiüríteni az ingatlant. Lang András elmondta azt is, az egyeztetésen elhangzott a civileknek az a javaslata, hogy a közműdíjakat ne nekik kelljen majd fizetni.

Szimbolikusnak is tartják, hogy a Polgármesteri Hivatal nemcsak meghallgatta a kérésüket, hanem fizikailag is befogadja a jövőben a civileket – mondta a bejárás után Mészöly Ágnes, a Mindenki Szentendréje egyik alapító tagja. Ugyanakkor ezt csak az első lépésnek tartják, a hosszú távú céljuk, hogy minden városrészben legyen egy hasonló intézmény.

A Civil Házat egy olyan közösségi térré szeretnék alakítani, ahol békésen megfér egymás mellett több szervezet, csoportosulás és egyesület, a lényeg, hogy pártpolitikamentes, de közéleti ügyekben aktív civilek. Előadásaikról, rendezvényeikről és akcióikról pedig egymást is értesítenék, a honlapot és facebook-oldalt is működtető Mindenki Szentendréje már most is több mint 150 címre kézbesíti az elektronikus hírleveleit. Egy másik alapító tag, Csigi Judit szerint továbbra is segíteni szeretnék a helyi politikát azzal, hogy összehangolják és eljuttatják a civilek javaslatait a városvezetéshez, akár oly módon is, hogy különböző előterjesztésekhez előre elmondják a véleményüket.

Civilek a Városházán. Ezzel a címmel rendezett a Civil Kotta január 25-én a Művészetmalomban rendhagyó konferenciát. Az előadók és a résztvevők kisebb csoportokban folytattak eszmecserét arról, hogyan valósulhat meg a részvételi demokrácia a civil lakosság együttműködésével az olyan városokban, ahol civil szervezetek képviselőiből álló önkormányzatok alakultak. Az eseményre szóló meghívást nemcsak a szentendrei, hanem a pomázi, leányfalui és a szigetmonostori polgármester, valamint képviselők is elfogadták, akik a civilekkel együtt beszélték meg tapasztalataikat például az információáramlásról egy-egy településen. De szóba került sok más mellett az is, hogyan lehet széles körű legitimitást szerezni egy-egy önkormányzati döntéshez a civil szervezetek bevonásával.

Attól, mert városvezetést cseréltünk, még nem oldódott meg egycsapásra semmi. Tehát mi továbbra is tiltakozni fogunk azokban a kérdésekben, amelyek miatt eddig is vertük az asztalt – mondja Szulovszky István, a Civil Kotta egyik alapító tagja, aki szerint csak az változott meg, hogy a városvezetés hogyan viszonyul ezekhez a problémákhoz.

A Civil Kotta a 2016-os megalakulása óta több olyan ügy miatt is aktivizálta a szentendreieket, mint például a Zúzmara utcai mobilátjátszóadó, a Bolgár utcai parkoló vagy a postás strand mellé tervezett irodaház. Ezt a fajta munkát továbbra is folytatni akarják a lakóközösségek és más civil szervezetek segítségével. Ám pont a január 25-i konferencia sikere miatt a jövőben a regionális ügyekben is hallatni szeretnék hangjukat.

Szulovszky István úgy érzékeli, hogy jelen pillanatban – köszönhetően a kormányzati propagandának is – az aktív állampolgár egy üldözendő személy Magyarországon, mert beleszól dolgokba, úgymond hozzáértés nélkül akadékoskodik. Holott az embernek alaptulajdonsága az aktivitás és a közösségbe szerveződés – mondja a Civil Kotta alapítója.

„Nem hiszek abban, hogy 15 ember meg tudja váltani a várost. Abban hiszek, hogy a 15 ember a Városházán akkor tudja végrehajtani a programját, ha ahhoz megszerzi a civil szervezetek és az aktív állampolgárok támogatását. Amennyiben nemcsak föntről szeretnének diktálni, hanem együttműködnek is a lakossággal, akkor persze lassabban születnek meg a döntések, de a demokrácia egy ilyen macerás dolog.”

T. P.

További cikkeink a témában