Ugrás a tartalomhoz

Befejeződött a Nádastavi zsilip teljes felújítása

Augusztus elejére elkészültek a Nádastói-csatorna Dera-pataki torkolati zsilipjének átépítési munkálatai, valamint a felújításhoz kapcsolódó kotrási munkák.

A zsilip állapota a több éve tartó rendkívüli időjárási körülmények miatt folyamatosan romlott, a vasbeton szerkezet megrogyott, a zsilip mechanikája megszorult, így használhatatlanná vált. A rendeltetésszerű védekezés évekig nem volt lehetséges, ezért 2016-ban a műtárgyat teljesen felújították, akkor még az eredeti kialakítást megtartva. A rekonstrukció mostani, második ütemében – a környezeti adottságok figyelembe vételével – a zsilip méretét megnövelték (közelítve a MÁSZ + 1,0 m előírt magassághoz), illetve a zsilipkaput dupla biztosítással látták el. A felújítás során megszüntették a pangó víz jelenlétét is a zsilipben és a Nádastavi csatornában, összekötötték a zsilipet és a töltést egy szervizhíddal, helyreállították a zsilip előtti meder folyásfenékszintjét és kikövezték az árok környezetét.

A projektet – melynek költsége 6,44 millió Ft + áfa volt – a város saját forrásból finanszírozta, az éves költségvetési keretből. A kivitelező a Bridge Kft. volt.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.