2020. 02. 28.

péntek

SZENTENDRE időjárás

BALOGH 90

2020. január 17., 15:44

Csak így, egyszerűen, egy név és egy szám. Mégis egyértelmű a jelentése – nem csak nekünk, szentendreieknek, de a kortárs magyar képzőművészet kedvelőinek is. Bizonyítja az állítást a nagy tömeg, amely a fenti címet viselő kiállítás megnyitóján összegyűlt január 8-án este a Fő téri ÚjMűhely Galériában.

Balogh László Munkácsy-díjas festőművész, a szentendrei festők doyenje, a város Pro Urbe-díjas polgára és díszpolgára kilencvenedik születésnapját köszönti 2020 első tárlata. Ezen az estén Balogh Laci bácsit, nagy idők tanúját, a jelentős művészt és a város ügyeit szenvedélyesen képviselő, ízig-vérig szentendrei polgárt ünnepelhettük mindannyian.

Balogh élete és művészete sok szállal kötődik Szentendréhez és a város festészetéhez, a helyi konstruktivista tradíció méltó folytatója, a legközvetlenebb Barcsay-tanítványok egyike. Németh Lajos szerint „Balogh Lászlónál nem egy mester, hanem a genius loci értékeinek vállalásáról van szó. Erre tanította Barcsay és Szentendre szelleme. ” A művész saját megfogalmazása szerint Barcsay Jenő „szigorú festőlogikája, sallangmentes képépítő példája, páratlan komolysággal felépített monumentális életműve” és a kettőjük között szövődött, „mester és tanítvány” barátság szolgált számára mértékül.

Barcsay szelleme él ezen a jubileumi kiállításon is. Az elmúlt évek közel hatvan alkotása – festmények és egyedi grafikák – került a galéria falaira, nem összegzésként, inkább számvetésként. Arról, mennyi friss szellemű alkotás született a közelmúlt éveiben is az idős művész műtermében. Aki „szereti két vállra fektetni a motívumokat”.

Balogh László közismerten szenvedélyes alkat, de műveit a rend és a nyugalom uralja. „Viszonylag korán sikerült Barcsay konstruktív felfogású, építkező szellemének példáján egy szuverén, puritán, egyéni formanyelvet kialakítanom. Vallom, a művészet időnként bármennyire is elvont, mindig az ember érzelmi kultúrájának költői sugallata kell hogy legyen” – írja a kiállításra megjelent kis könyv előszavában.

A művész hat évtizede tagja a Szentendrei Régi Művésztelepnek. Számos – egyéni és csoportos – kiállításon vett részt, rangos kitüntetésekben részesült, a közelmúltban életműdíjat is kapott, alkotásait jelentős hazai és külföldi közgyűjtemények őrzik. Az a pár mondat, amelyet Anna lánya fogalmazott meg közösségi oldalán, talán a legjobb összegzését adja Balogh László művészi és emberi mivoltának:

A konstruktív stílust képviselve egyedi forma és színvilágot hozott létre.  Számos Pest megyei település, köztük Szentendre címerét is ő tervezte. Életszemlélete, és az a tény, hogy még mindig ilyen karban van, példa lehet a mai fiatalok számára.”

A kiállítás 2020. február 2-ig keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Rappai Zsuzsa