Ugrás a tartalomhoz

Az Élet Kapujában – konferencia

Az idei Családok Évéhez kapcsolódva rendezték meg 2018. január 26-án az Élet Kapujában konferenciát a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében a szentendrei középiskolák végzős tanulói számára. A rendezvényen mintegy 310 szentendrei diák hallgatta végig a neves előadók gondolatait.

A rendezvény nyitányaként Verseghi-Nagy Miklós polgármester mondott köszöntőbeszédet. A Család-munkacsoport tagjai, az Édesanyák Közössége meghívására érkezett előadók a fiatalokat leginkább foglalkoztató, fontos témakörökben tartottak gondolatébresztő előadásokat.

Férfinek és nőnek lenni – identitás és szerepek címmel Nagy Péter, biológia-etika tanár osztotta meg gondolatait, A szabad döntés akadályai a párválasztásnál címmel Krúdy Tamás újságíró és felesége, Krúdy Zsófia mesélt a hallgatóságnak személyes példájuk alapján házasságról, gyermekvállalásról. Dr. Gloviczki Eszter orvos A szerelem biokémiájáról tartott előadást, Keresztes Ilona, az MR1 szerkesztője Élet a születés előtt címmel a Fiatalok az Élet Szolgálatában közösséget mutatta be. Az Emberi Méltóság Központ igazgatója, Frivaldszky Edit Család és karrier címmel tartott előadást.

A konferencia egyik előadója Krúdy Tamás újságíró, az Elle Man férfimagazin főszerkesztője volt. A hatgyermekes családapa a férfiasság témakörének szakértője, a karrier és a családi élet összehangolásáról számos cikke jelent meg. Az alábbiakban a konferencia témáihoz kapcsolódó írását olvashatják.

Ki tetszik a nőknek?

A szerelem irányított kémiája

Amikor a feleségem 15 éves korában elment nőgyógyászhoz, mert rendszertelennek érezte a menstruációs ciklusát, az orvos gondolkodás és kérés nélkül, rutinból fogamzásgátlót írt fel neki, hogy az majd beállítja. Az – akkor még csak leendő – feleségem soha nem vett be egyetlen szemet sem. Szerencsére, mert akkor könnyen lehet, hogy ő nem engem választ én pedig nem őt, és másképp alakul a kettőnk és még legalább hat embernek a sorsa. Ismételt kutatások ugyanis minden kétséget kizárólag bebizonyították, hogy a hormonális fogamzásgátlók megváltoztatják a nők párválasztási szokásait, de a férfiakét is.

 

A világon először az Egyesült Államokban engedélyezték 1960-ban a szájon át bevehető hormonális fogamzásgátló-tablettákat. A döntés hatása óriási volt, az ilyen szerek robbanásszerű elterjedése döntő szerepet játszott az 1968-as szexuális forradalomban. Propagálói szerint a Pirula segítségével a nő végre a saját kezébe veheti a szexualitását, megszabadulhat a kényszer-anyaságtól és ezzel lerázhatja magáról a férfiuralmat. A tézis hamar dogmává szilárdult és bekerült a megkérdőjelezhetetlen modernkori tabuk közé. Ennek (volt) köszönhető az, hogy a Pirula szélesebb értelembe vett pszichés és társadalmi hatásairól majd fél évszázadon keresztül alig folytak kutatások, mert senki nem merte kockáztatni a szakmai karrierjét. Persze a hallgatásnak a burka minden esetben megtörik egyszer – így történt ez ebben az esetben is. A következőkben a Pirula negatív hatásait vesszük számba.

Eltűnő gyerekek

Az első és legnyilvánvalóbb hatás, hogy már minden európai családból hiányzik egy gyerek: míg az 1960-as években az átlagos termékenységi arány 2,6 volt az európai családokban, addig ez mára 1,5 alá süllyedt.

A társadalmi implikációknál sokkal hamarabb jutott el a köztudatba a hormonális fogamzásgátlók egy másik, környezetkárosító hatása. Az ilyen szerek általában szintetikus ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, olyan nemi hormonokat, amelyek minden gerinces élőlényben megtalálhatóak, sőt néhány rovarfajban is. Ha tehát egy ilyen élőlény valamilyen formába találkozik ezekkel a hormonokkal, azok nem maradnak hatástalanok rájuk. A fogamzásgátló-szerekben található ilyen szintetikus hormonok a vizelettel változatlan formában távoznak a női szervezetből, a víztisztító berendezésekkel nem lehet kiszűrni őket és bekerülnek természetes vizeinkbe. Ma már általánosan elfogadott az a nézet, hogy az édesvízi halak körében egyre gyakrabban előforduló hermafroditizmus, nemi fejlődési rendellenesség és szaporodászavar a fogamzásgátlókkal a vízbe jutó hormonkészítmények következménye. Sőt, nem kevesen vannak olyanok is, akik a mára már mind a nők, mind a férfiak esetében népbetegséggé vált meddőséget is ennek a hatásnak tulajdonítják. Egy környezettudatos és a természetet féltő ember számára már ennyinek is elég kellene lennie, hogy lemondjon a hormonális fogamzásgátlásról.

Ízlések és tabletták

A bevezetőben már említettük, hogy a Pirula megváltoztatja a nők – és a férfiak – párválasztási szokásait. Az egyik típuskísérletben – amelyet például a Sheffield Egyetemen Dr Alexandra Alvergne kutatócsoportja is elvégzett – különböző férfiak pizsamáit szagoltatták meg olyan nőkkel, aki szedtek fogamzásgátlót és olyanokkal is, akik nem. Két nagyon fontos megállapításra jutottak. Az egyik, hogy a Pirulát nem szedő nők a maszkulinabb, míg az azt szedők a femininebb férfiakhoz vonzódtak jobban. A másik, talán még ennél is nagyobb jelentőségű felismerés pedig az volt, hogy a fogamzásgátlóval nem élő nők az övéktől leginkább eltérő génkészletű férfiakat tartották vonzónak, míg az azt használók a génrokonaikat részesítették előnyben.

Az előbbi jelenséget a kutatók a következőképpen magyarázták: a havi ciklus során a nő hormonháztartása nagy kilengéseket mutat. Az ösztrogén és progeszteron hormonok szintje ovulációkor ér a csúcsra, és a menstruáció során zuhan a mélypontra. Az úgynevezett kombinált fogamzásgátlók ezt a két hormont tartalmazzák, a pirulákat naponta kell bevenni, ami azt biztosítja, hogy ezek a hormonok állandó szinten legyenek jelen a női szervezetben, ahogyan ez a már állapotos nők esetében lenni szokott. A fogamzásgátló tehát azt a látszatot kelti, mintha a nő már állapotos lenne, ezért így elmarad az az ösztrogén/progeszteron csúcs, nincs se peteérés, se tüszőrepedés és ennek következtében fogamzás sem. (Vannak már változó hormontartalmú tabletták is, amelyek azonban nagyjából ugyanígy működnek.) A kutatások azt mutatták, hogy amikor a legtermékenyebb periódusukban vannak a nők, akkor a maszkulinabb (alfa), míg a terméketlen szakaszban inkább a femininebb (béta) férfiakhoz vonzódnak jobban. Ez azért van, mert utódaiknak – természetesen öntudatlanul – a legjobb génkészletet szeretnék, amit a legerősebb férfiaktól remélhetnek. A terhesség kihordását és a gyerekek felnevelését viszont már a sokkal megbízhatóbb béta hímekkel látják biztosítottnak. A Pirula szedésekor viszont nincsen termékeny szakasz, elmarad az ovuláció és az ösztrogénfröccs, a nő hormonháztartása olyan, mintha már terhes lenne – ezért csak a nőiesebb vonásokat mutató férfiakat tartja vonzónak. (Ez a választás minden bizonnyal nagy szerepet játszik a férfiak mai elnőiesedésében.)

A második jelenségre, a génrokonok kerülésére illetve preferálására is hasonló a magyarázat: a legerősebb immunrendszerrel rendelkező, legegészségesebb gyerekek a leginkább eltérő génkészletű apáktól születhetnek, míg a már megfogant/megszületett utódok felneveléséhez a családtagok járulnak hozzá a legjobban – ez hát az oka a nem termékeny időszakokban a génrokonok preferálásának.

Ebben a kísérletben, mint írtuk, a nők a szaglásukra hagyatkozva választottak a férfiak közül, egy másikban, amit a nagytekintélyű Nature magazinban tettek közzé, férfiak képei közül kellett kiválasztaniuk a nekik tetszőket. Az eredmény ugyanaz lett, mint a pizsama-illatolásnál: a normális havi ciklusú nők a férfias férfiakat tartották vonzónak, míg a fogamzásgátlót szedők inkább a nőieseket.

A férfiak is

A hormonális fogamzásgátlók nem csak a nők párválasztási szokásait alakítják át, hanem a férfiakét is. Az Új-Mexikói Egyetem egy érdekes felmérésében go-go görlöket figyeltek meg, hogy mikor mennyi extra borravalót kapnak a bugyijukba. Azt tapasztalták, hogy a normális havi ciklusukat élő nők közel kétszerannyi borravalót (átlag 335 dollárt esténként) kaptak amikor a termékeny szakaszban voltak, mint amikor a terméketlenben (185 dollár). A fogamzásgátlók szedő táncosnőknél nem mutatkozott ilyen eltérés. A férfiak tehát tudattalanul is felfogják, ha egy nő termékeny, és kívánatosabbnak is tartják.

 Van-e (közös) élet a Pirula után?

De lehet, hogy jobban járnak a párkapcsolataikkal a Pirulát szedő nők, hiszen a tesztoszteronban „fürdőző” alfa hímek csapodárabbak, mint a kevésbé maszkulin béta férfiak.  (Kísérletileg igazolták, hogy a férfiak tesztoszteron szintje összefügg azzal, hogy mekkora erőfeszítésbe kerül nekik a hűség megtartása – minél több van ebből a hormonból, annál nagyobba.) Egy kutatás azt az eredményt hozta, hogy a fogamzásgátlót szedő nők kapcsolatai két évvel tovább tartanak, mint az ilyesmit nem szedő társaikéi. Ám ez a Pirula-idill sem örökéletű, egészen addig tart, amíg a pár gyereket nem szeretne és a nő abba nem hagyja a fogamzásgátló szedését.

A Pirula egyik mellékhatása ugyanis a lecsökkent libidó, az ilyesmivel élő nő nem kívánja annyira a testi együttlétet. És nem csak nem kívánja, hanem sokszor kellemetlen, sőt fájdalmas is a számára, hiszen a hormonális fogamzásgátló egy másik nem kívánt mellékhatása a hüvely természetes nedvesedésének a lecsökkenése, hámrétegének az elvékonyodása és sérülékenyebbé válása. Összességében a Pirulát szedő nők kevésbé kielégítő szexuális életről számolnak be, mint a természettel harmóniában élő társaik. Ami nem is probléma, hiszen – mint már írtuk – a szexuális étvágyuk is visszafogottabb. Egészen addig, amíg abba nem hagyják a fogamzásgátló szedését. Ekkor ugyanis a megnövekedett libidóval együtt válik zavaróvá számukra a kielégítő szexuális élet hiánya, és – egy még ennél is kellemetlenebb mellékhatásként – hirtelen rádöbbenhetnek, hogy valójában nem kedvelik partnerük testszagát. Maguk a kutatók is úgy látják, hogy számos megcsalás, sőt válás hátterében is ez áll.

Dr Craig Roberts a Stirling Egyetem kutatója például a következőket tanácsolja: „A nők azért találják a genetikailag különböző férfiakat vonzónak, mert az így születő utódok nagyobb valószínűséggel lesznek egészségesek. Ez is része a férfi és nő közötti nem tudatos vonzalom kémiájának. Egy nem-hormonális módszer választása a fogamzás megakadályozására néhány hónappal a házasság előtt jó módszer lehet arra, hogy a nő megbizonyosodjon arról, továbbra is vonzónak találja-e a partnerét.” Dr Madeleine Castellanos szexuálisegészség-szakértő még ennél is messzebb megy: „(A hormonális fogamzásgátlók) mellékhatásai közül néhány annyira súlyos, hogy én ma már azt tanácsolom a fiatal nőknek, hogy … felejtsék el a születésszabályozó tablettákat.”

Nem az egyenjogúság eszköze

Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a hormontartalmú fogamzásgátlók a tökéletes nőkből tökéletlen férfiakat fabrikálnak, hogy versenyképesek lehessen a férfiak világában és ne zavarják őket a „női bajok”. A fogamzóképesség elnyomása, a női lét ciklikusságának a takargatása („nincsenek többé nehéz napok”) valójában a nőiség leértékelődését eredményezik. A Pirula nem a nőiség kibontakoztatásának és egyenjogúsításának az eszköze. Éppen ellenkezőleg. Ez a hosszú évtizedek elhallgatása után ma robbanásszerűen válik nyilvánvalóvá a millenniumi generáció tagjai számára. Míg például 2010-ben a francia nők 45%-a használt hormonális fogamzásgátlást, addig ez a szám 2016-ra 36%-ra zuhant és továbbra is csökken. De a nyugati világban – Németországban, Angliában, az Egyesült Államokban – ugyanez a jelenség figyelhető meg. Egész mozgalmak alakultak a Pirula ellen. A fő indokok? Egyértelműen egészségügyiek. A nők jelentős részének elege van a Pirula mellékhatásaiból: a súlygyarapodásból, a libidócsökkenésből, az ingerlékenységből, a trombózisveszélyből, az általános rossz közérzetből, amihez hozzá jön még – amit eddig is tudtak, de egy dán kutatás most még inkább megerősített – a mellrák esélyének jelentős megnövekedéséből. (A hormonális fogamzás gátlással élőknek 20%-kal nagyobb az esélyük a mellrákra.) A fiatal nők elfordulása a Pirulától olyan méreteket öltött, hogy a brit Vogue magazin a 2017. novemberi lapszámában „Why Millennial Women Are Rejecting The Pill” (Miért utasítják el a millenniumi nők a Pirulát) címmel közölt cikket, ami – tekintve a médiumot – felér egy beismerő vallomással.

Nemrég, egy a II. kerületben dolgozó védőnő mondta, hogy náluk a 14-18 éves lányok kétharmada szed fogamzásgátló tablettát. Hortobágyiné Dr. Nagy Ágnes, a „Ciklus-show – Testem titkos jelzéseinek nyomában” egyik programján mesélte, hogy a fiatal lányoknál a menstruáció kezdetben teljesen természetes ha szabálytalan, hiszen  a szervezetük is tanulja a termékenységet. A legújabb kutatások szerint, ha ezt a tanulási folyamatot túl korán felülírják fogamzásgátló szerekkel, az sok esetben meddőséghez vezethet. Ha annak idején a feleségem beszedi azokat a tablettákat…

Krúdy Tamás

 

További cikkeink a témában