Ugrás a tartalomhoz

Átadták a 2017-es Barcsay-díjakat

Idén már 28. alkalommal osztotta ki a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány kuratóriuma a Barcsay-díjakat pályakezdő, 35 év alatti festőművészeknek. A díjátadásra most is Barcsay Jenő festőművész születésnapján került sor, január 14-én, ezúttal a Városházán.

Barcsay emléke

Feledy Balázs művészeti író beszédében először is az alapítvány létrehozóinak, Kónya Ferencnek és feleségének, Mártának az áldozatos munkáját köszönte meg, akik évtizedek óta ápolják Barcsay Jenő örökségét, és sokat tesznek azért, hogy az életmű méltó keretek között fennmaradjon. Ezután az 1900-ban született Barcsay Jenő, később kétszeres Kossuth-díjas festőművész életútjának legfontosabb állomásait emelte ki, amelyek meghatározóak voltak munkásságára. Mint mondta, már nagyon korán, 10 évesen kiszakadt a családi házból. A Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban érettségizett, majd a főiskolán Vaszary János és Rudnay Gyula tanítványa volt. A Képzőművészeti Főiskolán ’45-től ’70-ig oktatott  művészeti anatómiát, híres anatómiai könyve 1953-ban jelent meg először, mely azóta is világsiker, 15 nyelvre fordították le (többek között japán és kínai nyelvekre is). Ars poeticája talán az volt, hogy nem akart egy irányzathoz sem tartozni, mert úgy gondolta, hogy az korlátozná a művészi szabadságában. Számára a rajz, a forma, a konstrukció volt az első, a szín csak ezután követezett. Barcsay egész életében erősen kötődött Szentendréhez, ahol díszpolgár is volt. Barcsay első tanítványai közé tartozott Balogh László szentendrei festőművész, a Barcsay Alapítvány volt kuratóriumi tagja, akinek életútja szorosan kötődik a Mesteréhez, s akinek ezúton is gratulált annak alkalmából, hogy a napokban ünnepelte 88. születésnapját.

Színvonalas pályázatok

A Barcsay-díjak odaítélésről idén is az Alapítvány kuratóriuma döntött, amelynek elnöke Kéri Ádám képzőművész, alelnöke dr. Sütő Csaba műgyűjtő, tagjai pedig Nagy Gábor és Hajdú László képzőművészek, dr. Feledy Balázs művészeti író és Kónya Ferenc, mint alapító. Nagy Gábor kuratóriumi tag – aki nagy melegséggel idézte fel kapcsolatát Barcsay Jenővel – örömmel tudatta, hogy közel negyven, rendkívül színes és színvonalas pályázat érkezett a kiírásra, és egyúttal gratulált a három nyertesnek, akik oklevelet, pénzjutalmat, Csíkszentmihályi Róbert Barcsay-érmét és a mester önéletrajzát vehettek át Kónya Ferenctől, illetve egy üveg bort is kaptak C. Tóth János felajánlásának köszönhetően.

Az idei három díjazott: Kósa Gergely és Kristófy Dániel, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói voltak, illetve Máthé László, aki a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen diplomázott.

Alapítványi munka

A díjátadót követően Kónya Ferenc röviden beszámolt az alapítvány elmúlt egy évének tevékenységéről. Megköszönte Verseghi-Nagy Miklós polgármester támogatását, hogy helyet biztosítottak a díjátadó ünnepségnek. Elmondta, hogy a lebontott újpesti uszodából a két nagyméretű Barcsay-mozaikot a csillaghegyi Árpád-forrás Fürdő új épületében állítják fel. A mozaik bontása – mely magyarországi viszonylatban egyedülállónak számít – a Filó és Tsa Kft.-nek köszönhetően sérülésmentesen megtörtént, és előreláthatólag késő tavasszal helyezik el az új helyére. Hozzátette, hogy Erdély, Délvidék és Felvidék területén továbbra is megrendezik a vándorkiállítást Barcsay Jenő és növendékei, Deim Pál, Balogh László és Konok Tamás szitanyomataiból, melyet mindenhol nagy örömmel fogadnak, s legközelebb Pozsonyban, az ottani magyar nagykövetség épületében, majd Kézdivásárhelyen lesz látható a műegyüttes. Ezen felül folytatják a könyvcsomagok ajándékozását is. Jövőre újból meghirdetik a képzőművészeti pályázatot, s reméli, hogy a következő díjátadásnak és az azt kísérő kamarakiállításnak ismét – a korábbi évtizedek gyakorlatának megfelelően – a Barcsay Múzeum adhat helyet.

Az ünnepélyes díjátadáson közreműködtek a Barcsay iskola tanulói, Szücs Karolina, Tűzkő Karolina, Torma Lilla, Regösné Róna Csilla tanárnő tanítványai, akik egy Reményik Sándor verset mondtak el, illetve a Vujicsics Tihamér Zeneiskola diákja, Laár Janka fuvolázott, zongorán kísérte édesanyja, Szaniszló Éva tanárnő.

A díjazottak, a közreműködök és a kuratórium tagjai. Fotó: Weszelits András

További cikkeink a témában