Ugrás a tartalomhoz

A virtuális kultúra (hiánya)

Digitális generációk kontra „digitális bevándorlók”, internet- és videojáték függőség, trollkodás, sexting, cyberbullying, hikikomori-jelenség, katasztrófa-szelfi – többek között e témákról esett szó november 21-én Szentendrén, a DMH Barlangjában, ahol Tóth Dániel pszichológus A virtuális kultúra (hiánya) címmel tartott előadást. A digitális korszak aktuális kérdéseit vizsgáló előadás további fontos kérdéseket generált, melyekről a hallgatóság és az előadó még hosszan beszélgettek.

A gyors technológiai változások megjelenésével a generációk közti eltérések egyre markánsabbá válnak, az Alfák, azaz a 2010 után született gyerekek már okostelefonnal a kézben, digitális kütyük erdejében nőnek fel. Mit tehetnek a tanácstalan szülők? Hogyan tartsanak lépést gyerekeikkel és hogyan védjék meg őket a cyber-hatásoktól, -támadásoktól, a kiközösítéstől? Milyen példát mutatunk mi, felnőttek, akik, szintén 24 órában a virtuális tér rendelkezésére állunk? Meddig játék és mikortól függés a videojáték? Milyen rövid és milyen hosszú távú hatása van a számítógépezésnek?
Tóth Dániel pszichológus tartalmas és elgondolkodtató előadása bonyolult és meglehetősen sötét jövőképet festett fel. Beletörődni mégsem kell. Az okostelefon, a zsebre vágható virtuális valóság, a videojátékok, a közösségi háló idealizált hősei komoly ellenfelek, de sok beszélgetéssel, offline programokkal, sporttal újra a valódi kapcsolatok felé terelgethetik gyerekeiket a szülők. És egy kis önkontroll sem árt…

Aki most lemaradt az előadásról, meghallgathatja hamarosan, figyelje a szervező, a Szentendre és Vidéke Praxisközösség oldalait: https://www.szevipraxis.hu/ FB: Praxisközösség.

A Praxisközösség előadásai mindenki előtt nyitottak, legközelebb „füstös témák” kerülnek terítékre. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakembere, Dr. Sótér Szabolcs tüdőgyógyász beszél a dohányzásról és egészségkárosító hatásairól december 11-én, szerdán 18 órától a Móricz Zsigmond Gimnáziumban (Szentendre, Kálvária út 14.).

További cikkeink a témában