Ugrás a tartalomhoz

A test is költészetet szül – Ladik Katalin fotó- és videótárlata A Gyűjtemény kiállításban

Egy állandóan változó állandó kiállítás: A Gyűjtemény (1900–2022). A Magyar Géniusz Program keretében, 2023 tavaszán nyílt meg a Ferenczy Múzeumi Centrum hiánypótló gyűjteményes kiállítása a Ferenczy Múzeumban. Az ötéves állandó kiállítás különlegessége, hogy időszakonként megújul. A tárlat első szekciójában Haász István kiállítása után a sokoldalú újvidéki művész, Ladik Katalin tárlata nyílik október 21-én.

Ladik Katalin (Újvidék, 1942) a közép- és kelet-európai művészet egyik meghatározó alakja. Szülővárosa, a volt jugoszláviai Újvidék többnyelvűsége alakította Ladik vizuális megközelítését a nyelv és a költészet dimenziójában. Költőként indult, költeményeinek publikálása révén került kapcsolatba a hatvanas évek második felében az egyetlen magyar nyelvű avantgárd folyóiratként működő vajdasági Új Symposion körével. Az 1960-as évek folyamán tagja lett a konceptuális szellemiségű Bosch+Bosch csoportnak, az újvidéki irodalmi és művészeti avantgárd meghatározó szereplőjévé vált. 1978-ban vizuális költeményeivel és kollázsaival szerepelt a Velencei Biennálén. 1977 és 1992 között az Újvidéki Színház színésze, a nyolcvanas években énekesnőként a Boris Kovač zenekar tagja volt. 1991-ben Kassák Lajos-díjjal, 2001-ben József Attila-díjjal tüntették ki, 2016-ban Yoko Ono neki ítélte a Lennon–Ono-békedíjat. 2012-ben Magyarország Babérkoszorúja díjat nyert, 2017-ben meghívták a kasseli documentára. A hetvenes évek közepétől számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt. Legutóbbi, 2023-as megjelenése az Ooooooooo-pus című egyéni kiállítása a müncheni Haus der Kunstban és az aacheni Ludwig Forumban volt. Budapesten és a horvátországi Hvar szigetén él és alkot. Ladik olyan változatos médiumokban tevékenykedik, mint a konkrét és vizuális költészet, a performansz, a hangművészet és a szobrászat. Performanszainak központi eleme a női szerepre való reflexió. A sokrétű művész számára a test is költészetet szül. Megkérdőjelezi a nemi szerepeket és a női archetípusokat, testét és hangját eszközként és médiumként használja.

A kiállítás elsősorban fotográfiai alapú, illetve videómunkákon keresztül mutatja be Ladik body art műveit és emblematikus korai, szürrealisztikus performanszait.

Ladik Katalin: Poemask /zselatinos ezüst nagyítás – Az acb Galéria jóvoltából/

A GYŰJTEMÉNY (1900–2022) című, ötéves tárlatot időszakonként újrarendezve a képzőművészet mellett a Ferenczy Múzeumi Centrum gazdag helytörténeti, irodalmi, néprajzi és régészeti gyűjteményét is reprezentálja majd a kiállítás.

 

Ladik Katalin: Poemim részelt /zselatinos ezüst nyomat – Az acb Galéria jóvoltából/ Fotó: Póth Imre

A GYŰJTEMÉNY (1900–2022) – Ladik Katalin

Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.

A kiállítás 2023. október 22. – 2024. április 21. között, csütörtöktől vasárnapig 10:00 órától 18:00 óráig látogatható.

Megnyitó: október 21. szombat, 17:00

Köszöntőt mond: PROSEK Zoltán igazgató, Ferenczy Múzeumi Centrum

Megnyitja: KÜRTI Emese művészettörténész, a Közép-Európai
Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) kutatási igazgatóhelyettese

Megnyitó performansz: LADIK Katalin

Kurátor: IBERHALT Zsuzsa művészettörténész

Az esemény a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében valósul meg.

Forrás: FMC

Borítókép: Ladik Katalin/ Gyűjtemény ( 1900-2022)

 

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Jó lesz még valamire című bejegyzéshez

Jó lesz még valamire

Újrahasznosított tárgyakat, takarékos ötleteket vár az FMC új, néprajzi kiállításába.