Ugrás a tartalomhoz

A molinón: Szankovits Tibor és Örs

Szankovits Tibor és Örs – apa és fia –különleges és kiváló minőségű késeit, melyet a médiában a kések Roll Royce-nak is neveznek, a Dumtsa utcai Késesházbancsodálhatjuk meg. Minden késük minősített népi iparművészeti termék, a díszítés formavilága pedig magán viseli a magyarság szinte teljes szimbólumrendszerét.

A Dumtsa utcai múzeumban, mely egyúttal alkotóműhely is, az érdeklődők megismerhetik az egyedi kések, bicskák készítésének műhelytitkait. Négy vitrin mutatja be a díjnyertes bicskákat, az antik késeket, a családi ereklyéket, a késkészítéssel kapcsolatos szerszámokat. A műhelyben most elsősorban hagyományos magyar bicskákat készítenek, melyeknek hazánkban nagyon komoly múltja van. Szankovits Tibor és Örs e szép formáknak és díszítéseknek a megőrzését tartják a legfontosabb céljuknak.

Szankovits Tibor Pro Cultura díjas Népművészet Mestere

kovácsműhely mellett nőtt fel, és a híres Börcsök késes mester leányát vette feleségül. A család egyik őse 1883-ban nyitotta meg műhelyét, s ma már a hatodik generáció viszi tovább az örökséget. Szankovits Tibor tudását, hagyományőrző munkásságát a vásárlókon kívül a szakmai is elismeri. A Népművészet Mestere cím mellett számos egyéb elismerés és díj birtokosa, kései kivétel nélkül zsűrizettek. Legutóbb a Magyar Kézművességért Alapítvány által kiírt pályázaton – mintegy 300 alkotás közül – ismerte el munkáit alkotói nagydíjjal a néprajzkutatókból és iparművészekből álló zsűri. A méltatásban kiemelték az alkotások egyedi tervezését és formavilágát, a kiváló minőséget és kivitelezést, valamint azt, hogy ezek a kések az esztétikum mellett használati értékkel is rendelkeznek.

A Magyar Kézművesség – 2016 és Menyegző és kézművesség címmel meghirdetett országos pályázatra Menyegzői kések (Jegyajándék) címmel beadott készlete az Emberi Erőforrások Minisztériuma alkotói nagydíját érdemelte ki. Szankovits Tibort a Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagként nyilvántartásba vette, mint a „magyar művészeti és kulturális élet jeles képviselőjét”.

Szankovits Örs népi iparművész

1976-ban született. Mesterségbeli tudását édesapjától, Szankovits Tibortól tanulta. 2008-ban Népi Iparművész címet kapott. 2015-ben a Néprajzi Múzeumban az Élő Népművészet kiállításon Arany oklevelet, 2016-ban Debrecenben Magyar Kézműves Remek címet nyert. A háromévente megrendezésre kerülő, legrangosabb népi iparművészeti pályázaton idén – XII. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat – Nagydíjat kapott.

A Magyar Kézművességért Alapítvány 2017-ben a Duna Palotában rendezte meg nyári országos kiállítását Magyar kézművesség; 2017 és Arany János költészete – kézműves szemmel, címmel. A kiállításra összesen mintegy 50 kézműves szakma, mesterség közel 230 képviselőjének munkái kerültek be. Szankovits Örs „Bence Csillagos Bicskája” (Toldi) című pályázati anyagának elismeréseként Budapest Főváros Önkormányzat Alkotói Nagydíját vehette át.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Karatés sikerek című bejegyzéshez

Karatés sikerek

Az idén a franciaországi Strasbourg adott otthont a JUBILEUMI 50. FWE Wadokai CUP Karate versenynek, amelyet 2023. november 4-én rendeztek meg.