Ugrás a tartalomhoz

Múltunk

„A Lajos” és az Ő boltja

Szentendre egyik kitüntetett helye a Fő téri könyvesbolt, az itt lakók, és az ide látogatók számára egyaránt. A huszadik század eleji képeslapokon még Schwarcz Vilmos kézmű- és divatáru üzlete látható itt a kereskedőház földszintjén. Az ötvenes évek közepe óta már a szép, boltíves helyiségben könyvesbolt van. Kezdetben állami tulajdonban volt, majd a Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalat lett a gazdája. Fridliné Ancsa neve fémjelezte ezt a korszakot. Később a Magvető Kiadó üzlete lett, a kilencvenes évek elején a Láng Holding, majd a Líra és Lant Rt. vette meg. A bolt fontos találkozóhely volt, ide jártak be a városban élő írók, művészek. Magántulajdonba kerülése után 1994 áprilisában Ferge Lajos lett a könyvesbolt vezetője, aki népművelőként több beosztásban is dolgozott a városban.  Az új igazgató az üzlet látványát kívánta mihamarabb megváltoztatni, hogy az idelátogató turisták tetszését elnyerje és egyúttal a hagyományokat megőrizve illeszkedjen környezetéhez. Az Erdész László köré szerveződött kis csapat olyan elegáns és hangulatos teret teremtett itt, amelyben a vásárló jól érzi magát, és az olvasásra hívogató fotelekből nem nagyon akar felállni. (Ld. Erdész László, Helyi érték – a szentendrei könyvesboltról című írását a Szentendre és Vidéke 2022. december 7-i számában – a szerk.)  A könyvesbolt nemcsak a szép, új portál és a kellemes környezet miatt vált hamar kedveltté, hanem a kedves, személyes fogadtatás miatt is. A lelkévé, „motorjává” lett Ferge Lajos kifogyhatatlan energiával, lelkesen és szeretettel dolgozott azon, hogy ez a hangulatos könyves „sziget” az olvasókat szolgálja. Neki és a segítőkész munkatársaknak is köszönhetően a könyvesbolt Szentendre leglátogatottabb, legkedveltebb üzletei közé tartozik. Bizonyítja ezt az eddig betérő több mint félmillió vásárló. A Fő téri üzlet régóta az átlagostól eltérő választékkal bírt. Szentendre a „művészetek városa”, és ehhez a címhez az üzlet is igazodni tudott. Sok remek művészeti könyvet találhattak itt a látogatók. Hol keressenek művészeti könyveket, kortárs irodalmat, ha nem itt? A hangsúly idővel a vendégváró város jelleg miatt az idegenforgalmi könyvekre is kiterjedt. Gyermek- és ismeretterjesztő könyveken, nyelvkönyveken, CD-ken túl szinte felsorolhatatlan mi minden érdekesség található még ebben a kicsi – összesen 72 négyzetméter –, raktár nélküli üzletben. Szlogenje akár az is lehetne, hogy „a legnagyobb címanyag a legkisebb helyen”. 

A mindennapos, gondos rendrakásnak köszönhetően áttekinthető, rendezett az imponálóan változatos és színvonalas kínálat. Ferge Lajos mindig igyekezett úgy válogatni a könyvkínálatból, hogy tartalmilag vagy megjelenésében kifogásolható kiadvány ne kerüljön a boltba, így ezáltal némi ízlésformálásra is lehetősége legyen. 

Egy jó üzlethez a kínálaton kívül még sok minden kell: rugalmas nyitvatartás, idegennyelvtudás, valamint udvarias, kedves fogadtatás. A Fő téri könyvesbolt – egyetlenként a városban – hétfőtől vasárnapig, reggel 9-től este 7-ig tart nyitva. A „72 órás akció” keretében bárki rendelhet könyvet, amit a könyvesbolt megszerez három nap alatt. Bevezették a törzsvásárlói rendszert, a hűséges vásárlók árengedményt kapnak, és be is szerzik számukra a sehol meg nem vásárolható könyveket. Nem véletlen tehát a rengeteg visszatérő vásárló – helyiek éppúgy, mint a külföldiek.

A könyvesbolt az elmúlt évek alatt számos közös rendezvényt, programot, könyvbemutatót, író-olvasó találkozót szervezett a Pest Megyei Könyvtárral együttműködve, támogatta a városi gyermek- és ifjúsági rendezvényeket, ellátta a szentendrei gimnáziumokat nyelvkönyvekkel. A Fő téri üzlet többször nyerte el a legjobb könyvesboltnak járó Hermész-díjat. 

Az elmúlt két évben, a Covid-járvány idején a könyvesbolt volt az egyetlen működő kulturális intézmény a városban. Ha valaki olvasnivalóra vágyott a bezártság enyhítésére, kérésre Ferge Lajos házhoz vitte a kért könyvet.

Amikor pár éve egy interjú során megkérdeztem tőle, hogyan lesz valakiből könyvesbolt igazgató, ezt válaszolta: „Népművelés-könyvtár szakot végeztem, mivel szeretem az embereket és a könyveket. Egyfajta szellemi izgalmat jelent mindig számomra, hogyha valaki keres egy régebben megjelent könyvet, vagy éppen a legfrissebbet, megkeresem és elhozom neki. Ezért szeretem ezt a munkát. Úgy érzem, az évek során igazi boltos lettem.”

Valóban, az lett. Fogalom a szakmában és a városban egyaránt.

„Bemegyek a Lajoshoz” – mondjuk mindannyian, akik törzsvevői, rendszeres vásárlói, beszélgetőpartnerei vagyunk évtizedek óta. Ő nem csak nekünk való új könyveket ajánl – ismerve olvasói szokásainkat –, de bármiről lehet vele beszélgetni, mindig van aktuális közös témánk. A Fő téren járva gyakran csak köszönni térünk be hozzá. 

Szentendre elképzelhetetlen már nélküle. Általa lett ez a könyvesbolt – más, mint a többi – a MIÉNK.

Ez év januárjától azonban nyugdíjba megy, mindannyiunk nagy szomorúságára. Hiányával szegényebbek leszünk mi is, és Szentendre is.

Köszönjük a hozzáértéssel, lelkesedéssel, nem kis fáradtsággal végzett munkáját, a jó könyveket és a közös élményeket!

Szívből kívánunk neki tartalmas, egészségben eltöltött, sok nyugdíjas évet!

 

Rappai Zsuzsa

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. február 1-jei lapszámában jelent meg.

Fotó: Rappai Zsuzsa

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a A rózsák atyja            című bejegyzéshez

A rózsák atyja           

Boromisza Tibor festőművész a Függetlenség című lap 1936. január 19-i számában megjelent írásában örökíti meg a sok szentendrei rózsakertész egyikét, Sausek Sándor alakját.