Ugrás a tartalomhoz

FMC-programok a Múzeumok Éjszakáján

A Ferenczy Múzeumi Centrum is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája 2020 Online országos programhoz, érdemes egyre többet figyelni a Múzeumok Éjszakája közösségi oldalait (Facebook és Instagram), ahol igazi csemegékkel várják az érdeklődőket. Ezen a napon Építészet- és művészettörténeti sétára és kurátori tárlatvezetésre is várják az érdeklődőket a Teremtés – Ferenczy Noémi művészete kiállításban. 

Június 27. szombat

14.00

Építészet- és művészettörténeti séta Muladi Brigitta művészettörténésszel és Torma Tamás újságíróval. Találkozó: Bizottság-liget  (a HÉV-végállomástól egy perc sétára, az nagyposta előtti téren. A séta útvonala: Bizottság-liget – Ferenczy Múzeum – Dumtsa utca – Kmetty Múzeum, Fő tér – Czóbel Múzeum, Templom tér – Bogdányi utca (kb. 90 perc). A sétán való részvétel ingyenes.
Szentendre elsősorban művészetével, kultúrájával és sajátos atmoszférájával ragadja meg a látogatókat. De hogyan? A Ferenczy Múzeumi Centrum MúzÉjra tervezett sétája a helyi építészet- és művészettörténeti érdekességek által éppen azt próbálja megragadni, hogyan válhatott a hangulatos Duna-parti kisváros képzőművészeti központtá.

A Bizottság-ligetnél rövid várostörténeti ismertetővel kezdünk, melyet a szoborpark kialakulásnak és a Vajda Lajos Stúdió megalapításának története egészít ki. A Ferenczy Múzeum felé közeledve a valaha itt élt ókori rómaiakról hallhatunk, majd a múzeumnak otthont adó kúria előcsarnokában a Ferenczy család történetével ismerkedünk röviden, valamint megtekintjük a művész apa, Ferenczy Károly néhány szorosan kapcsolódó művét; kiderül, miért áll a múzeum kertjében Edith Harms és Egon Schiele síremléke.

A Dumtsa utcán végighaladva a város első polgármesterének tevékenységét ismerjük meg, illetve megtekintjük az utca híres lakóinak emléktábláit. Útközben a Péter Pál templomnál felbukkan majd egy kivit termő kerítés is. A Fő téren, a Kmetty Múzeum előtt a helyi szőlőművelés és a kereskedőegyesületek történetéről esik szó, valamint arról, miért áll egy pestis-szobor a tér közepén. A Templomdombon a szabadtéri tárlatok történetét ismerhetjük meg (a Czóbel Múzeumban jelenleg kiállításépítés zajlik, ha szerencsénk van, bekukkanthatunk az ajtórésen). A séta a Vajda Múzeum szomszédságában található Palmetta Design Galériában zárul, ahol iparművészek, szentendrei kézművesek munkái vásárolhatók meg.

16.00. és 18.00.

Kurátori tárlatvezetés a Teremtés – Ferenczy Noémi művészete kiállításban Bodonyi Emőke művészettörténésszel. Helyszín: Ferenczy Múzeum, Kossuth Lajos utca 5. A tárlatvezetés belépőjeggyel látogatható. A vírushelyzetre való tekintettel a programon maximum 10 fő vehet részt. Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu
A kurátori tárlatvezetések segítségével megismerhetjük a kárpitok megszületésének előzményeit, valamint a mindent az alkotásnak alárendelő különleges művész személyiségét. Tematikus egységekben követhetjük nyomon a középkori kárpitművészet hatását tükröző, de már önálló stílusban kiérlelt korai falikárpitokat, a természet és a lélek közötti harmonikus kapcsolatot megidéző, majd a másokért tevékenykedő dolgozó embert a középpontba emelő kompozíciókat. Látható a monumentális, történelmi mű, a Szent István-kárpit, majd a nagybányai gyermekkor, valamint erdélyi kirándulások emlékét felidéző tájképek és az 1945 utáni korszak legszebb munkái zárják a kiállítást.
A teljes életmű keresztmetszetét nyújtó kiállítás megnyitását követően a járványhelyzet miatt csak három hétig volt látogatható. Most újra nyitottuk, és július 12-ig minden nap, hétfőtől vasárnapig megtekinthető.

Nyitva tartó múzeumok:
Ferenczy Múzeum
: 10:00 – 18:00
Kovács Margit Kerámiamúzeum: 10:00 – 18:00
A Ferenczy Múzeumi Centrum is csatlakozott a MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2020 ONLINE országos programhoz. Mostantól kezdve érdemes egyre többet figyelni a Múzeumok Éjszakája közösségi oldalait (Facebook és Instagram), ahol igazi csemegékkel várnak minden érdeklődőt. Kisfilmek, érdekes posztok, és egy játék is érkezik – természetesen nyereménnyel együtt. Maga az online esemény pedig, amely változatlanul június 27-én lesz, egy kvízjátékkal egybekötött virtuális sétára hív a magyar múzeumokba.

Szeretettel várnak a szervezők mindenkit programjaikon Szentendre utcáin, a Ferenczy Múzeumban és az Online Múzeumok Éjszakáján is!

 

További cikkeink a témában