2021. 09. 26.

vasárnap

SZENTENDRE időjárás

A dohányzásról leszokásról és az alvási apnoéról

2019. április 23., 12:00

Dr. Gombás Katalin előadása a Szentendre és vidéke Praxisközösség szervezésében: 2019. április 30. kedd, 18 óra, Budakalász, Kós Károly Művelődési ház, nagyterem, Szentendrei út 9.

A dohányzás korunk legelterjedtebb szenvedély betegsége. A XX. század pestise. Az onkológusok szerint ha hirtelen mindenki abbahagyná a dohányzást, a rákos betegségek harmada nem alakulna ki. Minden dohányos tisztában van azzal, hogy egészségtelen szenvedély rabja, de nem egyszerű letenni a cigarettát. Viszont nem is reménytelen, sokaknak sikerült. Az előadás segítséget, kapaszkodót, tanácsot nyújt azoknak, akik szeretnének megszabadulni a káros szenvedélyüktől, de egyedül állandóan elbuknak.

 

Obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS)
Hangosan horkol? Nyugtalanul alszik? Nappal mindig álmos? – lehetséges, hogy önnek obstruktív alvási apnoe szindrómája van.

Az obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS) kizárólag alvás alatt jelentkezik, amikor a felső légút alkati funkcionális vagy másodlagosan kialakuló kóros szűkületei miatt a szájgarat 10 másodpercet meghaladó időtartamra és alvásóránként 5-nél több alkalommal elzáródik.
Az obstruktív alvási apnoe a felnőtt lakosság 12 – 14 százalékát érinti világszerte; jelenléte jelentősen növeli a szív- és érrendszeri halálozás esélyét.
A középkorú, elsősorban  túlsúlyos, szájüregi abnormalitásokkal és magas nyakkörfogat-indexszel rendelkező férfiak fokozott kockázatokkal néznek szembe. Jó hír, hogy  az OSAS-t egyszerűen lehet szűrni, és ha beigazolódik, kiválóan karban tartható.

Minderről dr. Gombás Katalin tüdőgyógyász, oxyológus, háziorvos tart előadást. A doktornő hagyományos kínai orvoslást is tanulmányozta, a komplementer medicina eszközeit is szívesen alkalmazza.