Ugrás a tartalomhoz

107. születésnapját ünnepelte

Pásztor Jánosné, Ilonka nénit 107. születésnapján köszöntötte Fülöp Zsolt polgármester családja körében. Városunk legidősebb lakójától –aki még most is jó szellemi frissességének örvend – természetesen mindenki arról érdeklődik, hogy szerinte mi a hosszú élet titka. Ilonka néni a munka szeretetét, az aktivitást tartja a legfontosabbnak.

Pásztor Jánosné 1913-ban született Tornalján a család legidősebb gyermekeként, két testvérét még gyermekként elveszítette. Szülőföldjét és családját 1946 karácsonyán hagyta hátra két kisfiával, hogy katona férjével ne kényszerüljenek Csehországba települni. Nincstelen menekültként először Szuhafőn, majd Sajópüspökiben találtak hajlékot, végül a hatvanas évek elején Bánrévén építettek maguknak otthont. Férje 1986-ban halt meg, attól kezdve egyedül élt Bánrévén 100 éves koráig. Azóta a család gondozza felváltva Budapesten vagy Szentendrén, de most, hogy már ágyhoz kötött lett, folyamatosan Szentendrén tartózkodik.

Bár mozgásában korlátozott, érdeklődését nem vesztette el: most is mindent tud, illetve tudni akar a családban történő eseményekről, a hat unokájáról és tíz dédunokájáról, egykori lakóhelyének életéről. Ő maga is sok emléket tud felidézni fordulatos életéből, és szívesen megosztja másokkal tapasztalatait, élményeit.

Isten éltesse Ilonka nénit!

További cikkeink a témában