Ugrás a tartalomhoz

Vége a türelemnek – a településképi rendeletet mindenkinek be kell tartania

Míg egy város helyi építési szabályzata azt határozza meg, hogy hová, mit és mekkorát lehet építeni, addig – az azzal egyébként mellérendelt viszonyban álló – településképi rendelet arra ad választ, hogy hogyan és milyet lehet építeni. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy e rendeletnek nem csupán akkor kell megfelelnünk, ha építkezünk, hanem például akkor is, ha üzlethelyiséget alakítunk ki, illetve cégért, reklámot vagy reklámhordozót helyezünk ki.

A rendelet hatályba lépése óta évente csak 1-2 településképi kötelezési eljárás indult. Ezen a gyakorlaton kíván változtatni most a város főépítésze, Kiss Gabriella. „Bár elég szűkös a kapacitásunk, de van egy-két olyan dolog, amit nem tudunk tovább elnézni” – nyilatkozta lapunknak. „Az egyik, jellemzően a belvárosban, a homlokzatra szabálytalanul kihelyezett cégtáblák, cégérek és hirdetőberendezések, valamint a portálüvegek lefóliázása, de egyre több szabálytalan homlokzati átalakítást, falfelület átfestést és nyílászárócserét is látunk. A másik terület, ahol rendet szeretnénk tenni, az az, hogy az épületek tényleges használata és a hatóságilag is engedélyezett rendeltetése egyezzen.” Ez utóbbi esetben ugyanis, ha eltérés van (pl. lakásban nyitottak cukrászdát), a rendelet szerint településképi bejelentést kell tennie az ingatlan tulajdonosának, és köteles a valódi rendeltetéshez szükséges feltételeket (pl. parkolóhelyek) biztosítani, majd az ingatlan tulajdoni lapján is átvezettetni ezt a rendeltetést.

Fontos, hogy mindkét esetben az ingatlan tulajdonosát tudja kötelezni a hivatal, még akkor is, ha ő bérbe adta a helyiségét, és az ott működő üzlet rakott ki valamit szabálytalanul. Az eljárás rendjét illetően a főépítész elmondta, először egy felszólítást fog kapni az ingatlan tulajdonosa, melyben határidőt szabnak az abban foglaltak teljesítésére. A levélre néhány héten belül számíthatnak az érintettek, de Kiss Gabriella azt is hozzátette, bíznak abban, hogy ez is elég lesz a szabálytalan helyzet reparálására, és nem kell eljutni a tényleges kötelezésig.

A településképi rendelet – mely elérhető a város hivatalos honlapján – minden részletre kiterjedően szabályozza, hogy mire kell az érintetteknek figyelniük, de a Főépítészi Iroda nyitott a megkeresésekre, és konzultációt biztosít azoknak, akik nem biztosak abban, hogy szabályszerűen alakították ki az üzletüket.

Szentendrének 2018 januárja óta van hatályban a településkép védelméről szóló rendelete. Ennek értelmében a polgármester folyamatosan ellenőrzi az abban foglaltak teljesülését, s ha valamely rendelkezés megszegését észleli, településképi kötelezési eljárást folytathat le. Ennek eredményeként határidőt rendel a nem megfelelő állapot megszüntetésére, az előírásszerű állapot teljesítésére és településkép-védelmi bírságot szabhat ki. Ennek összege magánszemélyek esetén 100.000-től 200.000 forintig, míg jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 150.000-től 2.000.000 forintig terjedhet.

A hír a Szentendre és Vidéke 2022. június 8-i lapszámában jelent meg.

Kiemelt kép: Deim Balázs

További cikkeink a témában