Ugrás a tartalomhoz

Újjászületett a Városvédő angyal

Aknay János festőművész Városvédő angyal című alkotása teljes átalakuláson ment át, így február 13-tól már az új anyagból készült és új színt kapott szobrot láthatjuk a 11-es főút melletti parkolóban.

A szobrot 1995 decemberében állították fel a Posta előtti téren, majd 2016-ban átkerült a Rózsakerti parkolóba Deim Pál szobrának a helyére, amelyet – az azóta elhunyt művész kérésére – a Czóbel parkba helyeztek át. Az angyalszobor poliészter gyanta és üvegszövet felhasználásával készült, de az elmúlt több mint húsz év alatt anyaga teljesen elöregedett. Már restaurálással sem lehetett segíteni rajta, valószínűleg csak rövid ideig bírta volna az időjárás viszontagságait.

A művész tavaly döntötte el, hogy tartós anyagból elkészíti a szobor pontos mását, amit végül – Hérics Nándor képzőművész barátja ötlete alapján és segítségével – vasból készítették el egy óbudai műhelyben. A szobor mérete, formája semmit nem változott, viszont, az anyagából adódóan, a színe már nem a megszokott égkék. A vas anyagszerűségét hangsúlyozva rozsdavörös „színt” kapott, az egyik csúcsa pedig arany lapokkal lett kirakva. Az új szobor szépségét éppen a rozsdavörös és arany erős kontrasztja emeli ki.

Aknay János szerint az új szobor most látványában is él, és betölti azt a funkciót, ami az eredeti koncepció volt. A rovásjelekre emlékeztető motívumok „átmentek” térbe, és az ő stílusára annyira jellemző angyalforma plasztikában jelent meg.

A mintegy 1,5 tonna súlyú városvédő angyalt február 13-án állították fel a helyére. A szobor a művész saját költségén készült, ugyanúgy, mint az eredeti is. (A Posta előtti téren álló szobrokat a művészek a – végül is elmaradt – világkiállításra készítették pályázati támogatásból.)

Fotó: Deim Balázs

További cikkeink a témában