Ugrás a tartalomhoz

VÁROS

Új vezető a TDM élén

Október elsején állt munkába Borbély-Tardy Anna a TDM vezetőjeként. Az eddig kulturális területen dolgozó szakember első feladata lesz, hogy átvilágítsa és racionalizálja a TDM gazdálkodását.

–        Korábban a MANK vezetőjeként kulturális területen tevékenykedett. Miben más feladat a TDM irányítása?

–        Alapvetően nem tartom másnak, mert kulturális menedzser vagyok, és a turisztikai koncepció szerint is a kultúrára és a kreatív turizmusra kell tennünk a hangsúlyt.

–        Mi motiválta arra, hogy jelentkezzen a pályázatra?

–        Leginkább a város szeretete, hiszen Szentendre a választott otthonom, ahol családot alapítottunk. Korábban a MANK vezetőjeként volt alkalmam mélységében megismerni a települést, az itt élő alkotókat, művészeket. A megszerzett tudásanyagot az új munkámban is tudom kamatoztatni.

–        Mit szeretne tovább vinni abból, amit korábban felépített?

–        Szentendrének nagyon sokszínű kulturális öröksége van, és bár a festők városaként híresült el, én nem csak festőkkel, hanem iparművészekkel, kézművesekkel, helyi termelőkkel is szeretnék erőteljesebb kapcsolatot ápolni, és lehetőséget adni számukra a megmutatkozásra. Mivel a TDM piacot is üzemeltet, és mivel  nemcsak termelői piacot szervezhet, ezért erre lehetőség kínálkozik. Azt szeretném, hogy azok az alkotók, akik itt élnek, hatékony platformot kapjanak arra, hogy megismerjék őket, és ne kelljen feltétlenül a megélhetésük miatt Budapestre járniuk. Ez az itt lakóknak is alkalmat ad arra, hogy élőbb kapcsolatot alakíthassanak ki velük.

–        A szentendrei turizmus sokat emlegetett problémája, hogy az ide érkezők csak egyetlen napot töltenek nálunk. Lehet ezen változtatni?

–        Álláspontom szerint nincs nagy probléma az egynapos turizmussal. Szentendrének el kell fogadnia a saját adottságait, és meg kell értenie, hogy ezen nem lehet egyik napról a másikra változtatni. Okos programokkal, minőségi kulturális lehetőségekkel a turisták tartózkodási idejét meg lehet nyújtani azért is, hogy a pénzüket a városban dolgozó kulturális, turisztikai, vendéglátóipari szolgáltatóknál költsék el. Mindezt nemcsak a vendégéjszakák számának növekedésével lehet elérni. Jelenleg mindenki rohan, nagyon rövid idő jut egy-egy programra. A célunk az, hogy rábírjuk a hozzánk érkezőket a slow-életérzésre, a lelassulás örömére, hogy értékes időt töltsenek el értékes szolgáltatásokkal és programokkal.

–        Az eddigi vizsgálatok gazdasági nehézségeket tártak fel. Hol tartanak most?

–        A városvezetés október 31-ig adott időt arra, hogy a TDM gazdasági működését átvilágítsuk, és feltárjuk a problémákat, valmint a beavatkozási lehetőségeket. Ez óriási munka most, ami miatt nehéz konkrét elképzeléseket megosztani a közvéleménnyel.

–        A korábbi megbízott vezető, Lőrincz Ágnes munkájára mennyire számítanak?

–        Lőrincz Ágnes október 31-ig segíti a TDM-ben az átadás-átvétel munkáját.

–        Mi az, ami biztosan változik majd?

–        A kulturális és a kreatív turizmust szeretném tovább erősíteni, hogy aki hozzánk látogat ne csak passzív befogadója legyen a művészetnek, hanem aktív résztvevője is. Csapatommal szeretném elérni, hogy a művészek sokkal több helyszínen tudjanak bemutatkozni, a látogatók pedig be tudjanak kapcsolódni az alkotói folyamatba. Amit biztosan javítani szeretnék, az a kommunikáció. A lehetőségek jobb kihasználása miatt jobban szeretnénk profilírozni a TDM online felületeit, hogy a városlakók könnyebben értesüljenek a programjainkról, mert nem csak a turistákra, hanem az itt élőkre is számítunk az eseményeinken. A konkrét tervekről azonban csak az átvilágítás után tudok beszámolni, mert akkor derül ki, mire lesz anyagi lehetőségünk és mire nem

Vizsgálat indult

A Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft. bevételei szinte minden évben elmaradtak a tervezettől, idén júliusra 17 millió forint rövid lejáratú kötelezettséget halmozott fel a társaság, amelynek csaknem a fele, 8 millió forint a Nemzeti Adó-, és Vámhivatallal szemben fennálló adótartozás – állapította meg az önkormányzat által indított vizsgálat.  Pillanatnyilag a társaság saját tőkéje negatív, azaz alacsonyabb, mint a 3 millió forintos törzstőke, ezért a jelentés szerint a lehető leghamarabb legalább a törzstőke szintjéig pótolni kell a társaság saját tőkéjét. A vizsgálat kiderítette, hogy a cég vezetésében hiányosságok mutatkoztak. Az ügyvezető nem jelezte a tulajdonosok felé a pénzügyi problémákat, az adótartozást, illetve nem volt naprakész a pénztári nyilvántartás. Ezen hiányosságok miatt döntött júniusban úgy a testület, hogy pályázatot kell kiírni a TDM vezetésére.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. október 11-ei lapszámában jelent meg.

Fotó: Deim Balázs

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Meglepetés az ásatáson című bejegyzéshez

Meglepetés az ásatáson

Meglepetésre háromszáznál is több régészeti korú objektumot tártak fel és dokumentáltak a Ferenczy Múzeum Centrum régészei.