Ugrás a tartalomhoz

Településképi arculati kézikönyv nyomtatva is

Hamarosan nyomtatott kiadvány formájában is elérhető lesz az év elején elkészült Településképi arculati kézikönyv. Lapozgatása az építkezőknek hasznos és ajánlott, de bárki másnak is élvezetes lehet, hiszen bemutatja a település karakterét, a városra jellemző hagyományos háztípusokat, beépítéseket, kerítéseket, kapukat, anyagokat, színeket és még a honos növényeket is. 

Mint korábban hírül adtuk, Szentendre Önkormányzata – a törvénynek megfelelően, a település építészeti karakterének minőségi alakulása érdekében – az év elején elkészítette a településképi arculati kézikönyvét és a településképi rendeletét.
A településképi rendelet (TKR) tartalmazza a településképre vonatkozó előírásokat, ennek szakmai megalapozására településképi arculati kézikönyv (TAK) készült.
Az arculati kézikönyv röviden, lényegre törően, és mindenki számára érthető módon mutatja be közösségünk környezetalakítással kapcsolatos elvárásait, valamint a településen belül jól elkülönülő egyes településrészek arculati jellemzőit és értékeit. Áttekinthető rajzok és fényképek segítségével illusztrálja a követendő példákat, a településképhez illeszkedő építészeti elemeket, számba véve városunk építészeti értékeit, hagyományait, táji- és természeti értékeit, az évezredek alatt kialakult regionális sajátosságokat. Elsősorban a lakosság és az építkezni vágyók tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány, de haszonnal forgathatja mindenki, aki érdeklődik városunk építészeti öröksége és jövője iránt.

Az arculati kézikönyv néhány héten belül nyomtatott formában is megjelenik, és a Főépítészi Kabinetben elérhető lesz, a honlapon – a Településképi rendelettel együtt – a Főépítészi kabinet menüpontban állandóan megtalálható, ide kattintva pedig digitális formában lapozgatható.

További cikkeink a témában