Ugrás a tartalomhoz

Tavaszi áradás

Május 31-től naponta nagyjából ötven centimétert emelkedett a Duna vízszintje. A tetőzés június 8-án, 13 órakor következett be, ekkor 541 centiméter volt a vízállás, ami 42 centiméterrel kevesebb volt a legutóbbi decemberi árhullámhoz képest. 

A Duna vízgyűjtő-területein nagy mennyiségű csapadék hullott, ezért árhullám vonult le június első hetében. Május 31-től átlagosan naponta ötven centimétert emelkedett a vízszint Szentendrénél. Ezért a városvezetés döntése alapján a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság és a VSZ NZrt néhány megelőző intézkedést tett: 

  • lezárták a Postás-strand sétányát
  • a Dunakorzón a mobilfal szervizútját szakaszosan lezárták 
  • Derecskén a Dunakanyar sétányt szakaszosan, majd teljesen lezárták
  • a Honvédségi és a Fürdő utcai zsilipeket lezárták

A derecskeiek védekezésének segítése érdekében június 5-én a Sellő utcában lakossági fórumot tartott a városvezetés, és az ott felvetett kérdésekben az önkormányzat intézkedett. A fórumon elhangzott, hogy a régóta Derecskén lakók működtetnek egy zártkörű facebook csoportot, ahol segíteni tudnak az elmúlt években odaköltözőknek az árhullámok elleni védekezéssel kapcsolatbis.

Fotó: Trenka Attila

Az önkormányzat a saját online csatornái mellett ebben a csoportban is tartja a kapcsolatot az érintett ingatlantulajdonosokkal, de szórólapon is rendszeresen tájékoztatja őket. Még aznap egy homokszállítmány érkezett a Papszigeti út és a Dunakanyar sétány kereszteződésébe.  A VSZ NZrt. munkatársai a tetőzés hétvégéjén ügyeletet tartottak, náluk és a Rendészeti Igazgatóságnál is lehetett homokzsákokat igényelni.

A tetőzés június 8-án, 13 órakor következett be Szentendrén 541 centiméteres vízállással, ami a decemberi 583 centiméternél jóval alacsonyabb árhullám volt. Lassan induló apadással június 14-én ismét 500 centiméter alá kerül a vízszint.

Fotó: Trenka Attila

Jámbor Ferenc, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság vezetője elmondta, hogy ekkora vízállásnál, illetve tetőzésnél nem kellett az áramszolgáltatás szüneteltetésére számítani, és árvízvédelmi készültség elrendelésre sem volt szükség. 

Az árhullám levonulása után a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. munkatársai június 17-én, hétfőn megkezdték a visszamaradt iszap eltakarítását a Dunakorzón, Derecskén és a kerékpárúton.

Fotó: Trenka Attila

A Duna-parti területeken található fitnesz parkokat – a Postás strandon és a Papszigeten –, valamint a Sellő utcai játszótér területét a takarítási és fertőtlenítési munkák elvégzéséig lezárták. Ezeket a felázott területeket egy ideig nem lehetett munkagépekkel megközelíteni, ezért csak a száradást követően lehetett megkezdeni az iszap lemosását és a parkberendezési tárgyak, játszó- és fitnesz eszközök fertőtlenítését.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.