Ugrás a tartalomhoz

Szolgálatban a teljes rendészeti állomány

Szentendre képletesen bezárta kapuit, szigorú korlátozások léptek életbe a húsvéti ünnepek ideje alatt. Ennek eleget tenni azért is nehéz, mert végre itt a jó idő, ilyenkor mindenki szeretne a szabadban lenni. De a járványveszély miatt ez most nagy felelőtlenség, és a szabályok betartása mindannyiunk érdeke – és a városi rendészek felelőssége.

Jámbor Ferenc, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság vezetője elmondta, hogy jelenleg teljes létszámmal dolgoznak, köztük a rendészeti vezetők is. Ezen a hétvégén legfontosabb feladatuk a belvárosi III. védett övezet lezárása és a nyolc áteresztőpont üzemeltetése. Munkájukat segítik a polgárőrök és az önkormányzati fenntartású cégek dolgozói, mint például a V8 uszoda, a Városi Szolgáltató, a Kulturális Központ és az Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai – a segítők mintegy 13-15-en vannak.

A belvárosban és a város többi pontján is járőrszolgálattal erősítik a rendet, figyelnek például arra, hogy ne legyenek tömörülések, ne használják a játszótereket, de az ellenőrzés kiterjed a boltokra, bevásárlóközpontokra is. Itt elsősorban azt nézik, hogy betartják-e a rájuk vonatkozó rendelkezéseket: az idősávokban történő vásárlást, a bevásárlókocsik takarítását, vagy hogy a vásárlók megfelelő távolságot tartanak-e egymástól, különösen a kasszáknál. Ezen felül a rendészeknek természetesen el kell látni az általános rendészeti feladatokat is, mint például a HÉV-állomás környéke vagy a hajléktalanszálló ellenőrzése.

Nem tudunk mindenhol ott lenni, de igyekszünk a feladatokat ellátni a város teljes területén. Vannak, akik próbálkoznak, de a többség nagyon felkészült erre a helyzetre, az irataikat időben előkészítik, és mindenki eleget tesz a felszólításnak. Azt tapasztaljuk, hogy sokan laknak Szentendrén úgy, hogy az autójuk nincs itt regisztrálva, vagy nincs bejelentett lakcímük, mert például bérelt lakásban élnek. Ezeket az eseteket rugalmasan kezeljük, és ha meg tudja mondani a pontos címet, akkor beengedjük egy mozgó járőr kíséretében. Ez meglehetősen időrabló munka, de most nagyon fegyelmezettnek kell lenni, és mindannyian tisztában vagyunk a felelősség mértékével” – mondja Jámbor Ferenc.

További cikkeink a témában