Ugrás a tartalomhoz

Szociális szakemberek a köznevelési intézményekben

A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységről tartott tájékoztatót a P’Art Moziban 2018. szeptember 24-én. Szeptember 1-től ugyanis megkezdődött az egész országban annak a rendszernek a kiépítése, melynek keretében minden ezer óvodás és iskolás gyermekre jut majd egy fő szociális szakember, aki a gyermekek, családok, pedagógusok problémáira, nehézségeire tud reagálni a köznevelési intézményekben.

A Szentendrei Járásban a feladatot a Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítői látják majd el. A meghívott résztvevők tájékoztatást kaptak a rendszer kiépítésének terveiről és feladatairól, jelenleg a tevékenység ismertetése, valamint a köznevelési intézményekben történő szükségletfelmérés szakasza zajlik. A későbbiekben az óvodák és iskolák tapasztalataira és igényeire építve közösen alakítható ki a szakmai munka.

Az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység széleskörű, a szociális problémáktól az iskolai konfliktuson át a prevenciós programokig az intézményekben tapasztalt problémákra épülhetnek fel a szolgáltatások egyéni, csoportos, és közösségi formában. A munka kiépítéséhez elengedhetetlen, hogy az oktatási intézmények és a szociális szakemberek együttműködjenek, és egymás tevékenységét kiegészítve hatékony támogatást tudjanak nyújtani a gyermekek érdekében.

 

További cikkeink a témában