Ugrás a tartalomhoz

Szentendreiek a Tihanyi Apátságban

A Szentendrei Nemzetközi Kapcsolatok Egyesületének tagjai is részt vettek azon a június 26-iki baráti kiránduláson, amely során a Balaton-felvidéki táj szépségét és a Tihanyi-félsziget kulturális értékeit tekintették meg. Először a mesés levendulamezőben gyönyörködtek, majd a város felfedezésére indultak. A szépen felújított parasztházak látványa a szentendrei skanzent juttatta eszükbe, azzal a különbséggel, hogy Tihanyban nem múzeumként, hanem valós élettérként működnek az épületek. 

Útjuk legfőbb célja a Bencés Apátság meglátogatása volt. A félsziget csúcsán magasodó kéttornyú templom és a mellette álló épületegyüttes a Balaton északi partjának legismertebb jelképe. Az 1055-ben I. András király által alapított Apátságot a történelem viharai többször romba döntötték.

 

Az 1754-ben épült kéttornyú barokk templom jelenleg restaurálás alatt áll. Az altemplomában is régészeti kutatások zajlanak. Az 1060-ban elhunyt I. András király és fia, Dávid herceg földi maradványait tudományos kutatásoknak vetik alá. Az apátság múzeumában a XXI. századi technikát is felhasználva mutatják be a látogatóknak a monostor múltját és jelenét. Láthatjuk a legrégebbi alapítólevél másolatát (az eredetit a Pannonhalmi Főapátság levéltárában őrzik), melynek latin nyelvű szövegében magyar szavakat és szókapcsolatokat is felfedezhetünk, pl. „feheruuaru rea meneh hodu utu rea” (Fehérvárra menő hadi útra). A kiállításon bemutatott számos tárgyi emlék között áll egy imazsámoly is, amelyen az utolsó magyar király, a boldoggá avatott IV. Károly imádkozott az 1921-es tihanyi tartózkodása alatt.

  

A rend többszöri feloszlatása után, 2012-től a Magyar Bencés Kongregáció önálló perjelségként működik. Az itt élő szerzetesek lehetővé teszik, hogy az apátsági élménytúrán velük is találkozhassanak a látogatók, megismerhessék őket életközelségből is, hiszen azon túl, hogy imádkoznak, miséznek, tanítanak, levendulát termesztenek, kertészkednek, még fogadják a látogatókat is és boltot is üzemeltetnek. A múzeum utolsó termében bemutatják, melyik szerzetesnek mi a kedvenc tárgya, könyve, filmje, milyen gyertyát öntenek, milyen gyógynövényeket termesztenek.

 

A szentendrei csoport túrája során a kulturális élményeken túl, a gasztronómiai örömöknek is áldozott. Megkóstolhatták azokat a levendulával készült helyi különleges ételeket és italokat, mint például a levendulával ízesített gyümölcsleves, szörp és fagylalt. Az élményekkel teli tihanyi túrát hamarosan újabb kirándulás követi, melynek során a szarvasi arborétumot látogatják meg. 

Orgoványi Anikó

A Szentendrei Nemzetközi Kapcsolatok Egyesületének tagja

Szentendre, 2021. június 26.

További cikkeink a témában