Ugrás a tartalomhoz

Szentendrei körkép a járványveszély idején

Március 11-től veszélyhelyzet van Magyarországon, és sok óvintézkedést vezettek be országos szinten a járvány megfékezésére. A korlátozó intézkedések elsősorban a tömegrendezvényeket, a mozik, színházak életét érintette, és sok helyen bevezették az otthonról való munkavégzést, illetve az egyetemek áttértek a távoktatásra. Március 16-tól kihirdették az összes általános és középiskola bezárását, az óvodák és a bölcsődék bezárása a helyi önkormányzatok hatáskörébe került.

Szentendrén is kicsit megállt az élet: bár vasárnap még sok turista volt városunkban, és nem érződött a járványveszély-hangulat, de ez napról napra változik, hétfőtől jelentősen csökkent a gyalogos- és a járműforgalom is. Végigvettük a helyi intézményeket, hogy milyen változások léptek életbe március 16-tól.

 • Polgármesteri Hivatal Polgármesteri Hivatal változatlan ügyfélfogadási rendet tart március 16-20. között. Kérik, hogy a személyes ügyintézés lehetőségét csak kifejezetten indokolt esetben vegyék igénybe az ügyfelek. Amennyiben a járványügyi helyzet azt indokolttá teszi, március 23-tól sor kerülhet az ügyfélfogadás korlátozására is.
 • Március 16-tól visszavonásig szünetel az ügyfélfogadás az Ügyfélszolgálaton. Az ügyeket telefonon és e-mailben lehet intézni.
 • A Szentendrei Járási Hivatalban a személyes megjelenés elkerülése érdekében a leggyakoribb ügykörök online is intézhetők, továbbá a hatósági ügyekben elektronikusan is benyújthatók kérelmek. A lejáró okmányok érvényesek maradnak, így azok cseréjére a veszélyhelyzet megszűnéséig nincs szükség.
 • Március 16-tól bizonytalan időre bezárták az általános- és középiskolákat. A tervek szerint a tanítás digitális tanrendben történik, a tanároknak digitális eszközös segítségével tartják meg az órákat.
 • A bölcsőde és az óvodák bizonytalan időtartamra bezártak. Március 16-án ügyeletet tartanak, ezen a napon lehet elvinni a gyermekek benti ruháit, játékait. A hétfőn leadott ellátási igények alapján az óvoda és a bölcsőde vezetői az önkormányzattal egyeztetve dönt arról, hogy mely óvodák tartanak ügyeletet keddtől. További információk a szentendrei óvodákkal és bölcsődékkel kapcsolatban: https://bit.ly/3a0QYvH
 • A Gondozási Központ március 16-tól 27-ig felfüggesztette a nappali ellátás szolgáltatását. Igény esetén házi gondozást, illetve szociális étkeztetést biztosítanak házhoz szállítással.
 • A Kulturális Központban törölték a programokat: felfüggesztették a P’Art Mozi működését, törölték a Tavaszi Fesztivál valamennyi programját, felfüggesztették a Duna Parti Művelődési Ház programjait, foglalkozásait.
 • Március 16-tól a szakorvosi rendelőintézetben tervezett egészségügyi ellátásra, előjegyzett betegek vizsgálatára csak akkor kerülhet sor, ha arra sürgős szükség miatt (életveszély, vagy tartós egészségkárosodás elkerülése) érdekében kerül sor. Kérik, hogy akik bizonytalanok abban, hogy állapotuk igényel-e sürgős ellátást, először telefonon érdeklődjenek a megfelelő szakrendelésen. A miniszteri rendelet a 65 év feletti orvosokat és szakdolgozókat azonnali hatállyal kivonta az ellátásból, ezért a szakellátás lassul. A megváltozott rendelési időket a honlapjukon (szei.szentendre.hu) frissítik.

– Kérik a betegek közreműködését abban, hogy ha a családban lázas, hurutos betegség fordult elő, vagy két héten belül külföldön tartózkodott, vagy érintkezett fertőzésgyanús személlyel, semmiképpen se veszélyeztesse a többiek egészségét, hanem telefonon konzultáljon háziorvosával.

– A célzott népegészségügyi szűrővizsgálatokat a veszélyhelyzet megszűnéséig felfüggesztik.

– A fogorvosi alapellátásban csak sürgősségi ellátás nyújtható.

– A veszélyhelyzet időtartama alatt a keresőképtelenségről szóló orvosi igazolásokat nem kell kéthetenként kiállítani.

– A veszélyhelyzet időtartama alatt és még utána 90 napig az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak. Ezt a háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti.

– A veszélyhelyzet idején a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, a betegeknek a tanácsadás távkonzultációval is történhet.

 • Rendkívüli betegellátási rend lépett életbe a gyerekorvosi rendelőben. Csak előzetes telefonmegbeszélés után fogadják a beteg gyermekeket. Az orvosok kérnek mindenkit, hogy enyhe tünetekkel, nem sürgős problémákkal bíró gyermekeket ne vigyenek a rendelésre. Az egészséges gyermekek status vizsgálatait szintén elhalasztják, a csecsemők és kisdedek kötelező védőoltásait a járványügyi hatóságokkal egyeztetve ütemezik, amiről a szülőkkel telefonon egyeztetnek.
 • A Tourinform Irodában március 16-20-ig (hétfő-péntek) 9.00–13.00 óra között nyitva a jegypénztár. A náluk vásárolt jegyeket az elmaradt előadás időpontjától számított 14 napon belül visszatérítik. Az online vásárolt jegyeket a bank külön kérés nélkül 30 napon belül visszautalja.
 • A V8 Uszoda és Szabadidőközpont március 15-től bizonytalan ideig zárva tart. Az uszoda és wellness részleg, a Bowling & Biliárd terem, a V8 Fitness, valamint a Konferenciatermek sem fogadnak vendégeket. A V8 épületében lévő kereskedelmi egységek továbbra is zavartalanul üzemelnek.
 • A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár és a Püspökmajori Klubkönyvtár március 16-tól visszavonásig zárva tart az olvasók előtt, és április 30-ig minden rendezvényét elhalasztja. A személyesen igénybe vehető szolgáltatások szünetelése alatt a  kölcsönzési határidőket meghosszabbítják és késedelmi díjat sem számítanak fel. A zárva tartás alatt a könyvtár munkatársai tovább végzik munkájukat, őket e-mailben érhetik el és kérhetik segítségüket.
 • Március 16-tól visszavonásig bezár a Hulladékudvar. Az intézkedés a szemétszállítást, illetve a szelektív hulladékgyűjtők ürítésének folyamatát nem érinti.
 • A Magyarországi Egyházak Ökomenikus Tanácsának (MEÖT) mind a 11 tagja korlátozó intézkedéseket vezetett be hívőik védelmében, a legszigorúbb döntést az evangélikus egyház hozta: hétfőtől virágvasárnapig nem lehet részt venni istentiszteleteken a templomaikban, csak online közvetítik azokat.

A járvánnyal kapcsolatban hiteles információk a koronavirus.gov.hu weboldalon olvashatók.

További cikkeink a témában