Ugrás a tartalomhoz

Szentendre város legidősebb polgára: Pásztor Jánosné

Pásztor Jánosné, Iván Ilona augusztus 10-én ünnepli 105. születésnapját! A város korelnökét Petricskó Zoltán alpolgármester köszöntötte a jeles nap alkalmából virágcsokorral és miniszterelnök úr által küldött oklevéllel.

Az idős hölgy családja körében él, gyerekei, unokái gondoskodnak róla, de 100 éves koráig egyedül látta el magát. Szentendrén 5 éve él, még mindig jó egészségben, jó kedvűen.

Mondhatni tipikus közép-európai történet az övék: a szlovákiai Tornalján éltek férjével, akit a II. világháborúban bevittek katonának, így az ifjú férj elsőszülött fiát 4 éves korában látta először. A világháború után, a kitelepítések elől karácsony napján menekülve a család a magyarországi Szuhafőre költözött rokonokhoz. Az élet érdekessége, hogy a határral elválasztott rokonok, barátok egymás közelében a mezőn kapálva sem válthattak szót egymással. az erdőben csempésztek egymásnak élelmet.

Magyarországon a férj erdészként dolgozott, és Szuhafő után éltek Kazincbarcikán, illetve Bánrévén telepedtek le, a határ mellett, közel a Szlovákiában élő rokonokhoz. A házaspár három fiúgyermeket nevelt, mindegyikük egyetemet végzett. Ilonka néni ma már a nagy család gondoskodó szárnyai alatt 6 unokának és 11 dédunokának örül. Születésnapját nagy családi körben fogják köszönteni.

Isten éltesse!

További cikkeink a témában