Ugrás a tartalomhoz

Szentendre karácsonyfájának viszontagságos története

Köztudott, hogy városunk Fő téren álló karácsonyfáját minden évben lakossági felajánlás alapján választják ki. A kiválasztás feltétele, hogy a fa eleve kivágásra legyen ítélve, érje el a kb. 10-12 méter magasságot és lehetőség szerint legyen arányos a formája.

Az eredeti tervek szerint november 22-én már állt volna a fa a Fő téren, ám a város vezetése a helyszínen úgy döntött, az oda szállított fenyő több szempontból sem alkalmas a felállításra. Bár a helyszínen készült fotók alapján a fa koronájának felső része el volt száradva, ennél nagyobb baj volt, hogy a szállítás során a törzse megroppant, balesetveszélyessé vált, így végül a Városi Szolgáltató szerdán feldarabolta és elszállította, hogy a szerencsétlenségben is jobb sorsot érdemeljen, és a pilisszentlászlói óvodában biztosítsa majd a meleget.

A város vezetése ezt követően felkereste a további felajánlókat, hogy egy másik fát választhasson. A Sztaravodai úti fenyőt november 25-én, pénteken reggel kivágták, majd minden további fennakadás nélkül elszállították és felállították.

Sajnos a helyi közösségi médiában ezt követően sem nyugodtak meg a kedélyek, ugyanis felröppent a hír, hogy ezen a második fán két évvel ezelőtt emberéletet követelő tragédia történt. A Szentendre és Vidéke ekkor döntött úgy, hogy megpróbálja méltó módon lezárni a város karácsonyfájának történetét, és utánajár, mi igaz a híresztelésekből.

Több forrást is megkerestünk, az önkormányzat kommunikációs munkatársait is, akik megerősítették: a kegyeletsértő híresztelés nem felel meg a valóságnak, azt a fát a tragikus eset után egy héttel a Pilisi Parkerdő kivágatta és elszállíttatta.

A Fő téren álló fát holnap délelőtt a Szentendrei Kulturális Központ dolgozói feldíszítik, hogy november 27-én minden készen álljon az első adventi gyertya meggyújtására.

 

Fotó: szevi

További cikkeink a témában