Ugrás a tartalomhoz

Szentendre a kormány látóterébe került

Példátlan mértékű fejlesztési támogatások érkeznek, pénz áramlik a városba – Interjú Verseghi-Nagy Miklós polgármesterrel.

Négy év után – korábban ennyi volt egy önkormányzati ciklus – hogy értékeli a városvezetés munkáját? Merre tart Szentendre 2019-ben?
Élettel töltöttünk meg egy szunnyadó várost. Ne szépítsük: Szentendre a művészeti múltja pislákoló fényében aludta Csipkerózsika-álmát, közel, mégis szinte elszigetelten a fővárostól, és kívül rekedten az országos fejlesztési folyamatokból. Lakói Budapestre jártak ügyeket intézni, szakorvosi ellátásért vagy szórakozni, kikapcsolódni. Az ide érkező turisták tettek egy sétát a belvárosban, a Duna-parton, és két óra múlva távoztak. Ezzel nem elődeinket minősítem. A főváros árnyékában egy kisvárosnak nem könnyű fejlődni. Az ismert pályázati szabályozások miatt a közép-magyarországi régió településeinek az átlagosnál sokkal több lábon kell állniuk, és sokkal kreatívabban kell lavírozniuk az elérhető források erőterében, hogy szinten tartsák magukat, hát még, hogy fejlődést érjenek el.
Ebből jól vizsgáztunk: jönnek a fejlesztési támogatások, pénz áramlik a városba. A V-8 uszoda lízingtartozásának átvállalásától kezdve a SZEI 180 milliós fejlesztési támogatásán, illetve az Egészségfejlesztési Iroda létrehozásán, vagy a Ferenczy Múzeumi Centrumba szakmai programokra érkező állami pénzeken át az EuroVelo6 és a HÉV nagyszabású fejlesztéséig, és persze a tízmilliárdos keretösszegű turisztikai fejlesztési támogatásig rajzolható meg a városba érkező támogatások íve.
A pályázati pénzek megszerzése önmagában nagy munka, de már a megvalósítás is megkezdődik: a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. támogatási szerződésének keretében idén három óriás-beruházás előkészítése indul. Szentendre évtizedekre meghatározó, eddigi legnagyobb fejlesztési projektjében ikonikus épületek, városi terek újulnak meg. Elkezdődik a Duna korzó rég várt felújításának, a Városháza homlokzatmegújításának, a Templomdomb felújításának, valamint a Fő téri emblematikus épület, a Képtár megújításának tervezési szakasza. Mindebben az elmúlt évek legfontosabb eredménye ölt testet, nevezetesen, hogy láthatóvá és érdekessé tettük Szentendrét a kormányzat számára. A város a kormány látóterébe került, több szempontból fontossá vált Szentendre, úgy, mint a Dunakanyar ékszerdoboza, városon túlnyúló hatáskörrel működő intézmények fenntartója, valamint úgy is, mint turisztikai desztináció. Feltettük a kormány térképére Szentendrét, és legfontosabb céljaink egyike, hogy ott is maradjunk.

Hogyan kell ezt elképzelni a gyakorlatban? Folyamatos lobbitevékenységet kell folytatni?
Egy városvezetés két erőforrásra épít: az egyik a hivatal és az önkormányzati intézményrendszer, amely saját forrásokból biztosítja a település és lakói ügyeinek intézését, míg a megválasztott polgármester és képviselő-testület egy vállalt értékrend mentén a társadalmi-politikai erőtérben kormányozza a város „hajóját”, és igyekszik minél több külső erőforrást a város szolgálatába állítani. A személyes kapcsolatok, a jó értelemben vett lobbitevékenység jelentőségét nem szabad alábecsülni. Mi élő, jó kapcsolatokat ápolunk a kormányzattal, és a visszajelzések szerint az ország vezetése értékeli a munkánkat.

Fontos értékelői a városvezetés munkájának a helyiek is…
A legfontosabbak. Munkánk kezdetén párbeszédet hirdettünk, amit azóta is több formában folytatunk a szentendreiekkel. Megtaláltuk a polgárokhoz a csatornákat, és mostanra a kialakult, megszilárdult struktúrákat működtetjük, él az együttműködés a gazdaság és a
kultúra szereplőivel, az intézményekkel, a civil szerveződésekkel, a sportegyesületekkel, a nemzetiségekkel és az egyházakkal.
Alapvetően helyi ügyekkel foglalkozunk, kisebb-nagyobb problémák megoldásán dolgozunk, múltban gyökerező hátrányokat számolunk fel és a mindennapokat tesszük komfortosabbá, minőségibbé a város lakói számára. Folyamatosan ápoljuk a közösségi kapcsolatokat, és ennek eredményeként mára valódi kisvárosi légkört hoztunk létre, változatos, friss kulturális programokkal, minőségi tanulási, sport- és hobbilehetőségekkel. Mondhatnám: nem kell kimozdulni a városból annak, aki minőségi, változatos életformára vágyik, aki akarja, tudja itt élni élete jelentős részét. Zeneiskola, néptáncegyüttes, sikeres sportegyesületek várják az érdeklődőket, a sportban egyre komolyabb eredményeket ér el a város, és az eredmények felmutatóit mi is felmutatjuk: a népszerű Szentendreiek a csúcson projektünkkel óriásplakáton köszöntjük a maguk területén kiemelkedő eredményeket elérő szentendreieket és azokat is, akik elszármazva jó hírét viszik városunknak. Figyelünk arra, hogy minden korosztály komfortos otthonának érezhesse a várost, idősebbeknek az Aranykor Központ kínálja a szenior képzéseket, a fiatalok számára létrehozott Offline Center sikerrel, nagy érdeklődés mellett szervezi programjait, a középkorosztály a kulturális élet, a fesztiválok és a Teátrum igazi bázisa, persze utóbbi programok a többi korosztálynál is népszerűek.
A közélet helyi sajátosságai a mára bejáratottá vált városrészi egyeztetések, melyeken alkalom nyílik a közvetlen lakókörnyezet kisebb-nagyobb problémáinak megbeszélésére. A mindennapokban megnő a kisebb út- és járdahibák javításának fontossága, a találkozási pontok, közösségi helyszínek kialakítása, karbantartása, az utcafórumok e helyi jelentőségű beruházások előkészítői.
Szimbolikus, hogy megújult a Városi Ügyfélszolgálat. A külső körülmények javítása mellett az új ügyintézési rendszer bevezetésével az ügyfélkiszolgálás minősége is javult, és ezzel mérhetően emelkedett az ügyfélelégedettség. Praktikusan ez azt jelenti, hogy a telefonon, személyesen, postai úton vagy elektronikusan jelzett probléma egy számmal ellátott ügyként kerül rögzítésre, és intézése nyomon követhető.

Milyen visszajelzéseket kap az önkormányzat az ügyfelektől?
A hivatalban és az ügyfélszolgálatnál is ügyfélelégedettség-mérő pontokat létesítettünk, telefonos kutatással szondáztuk a közvéleményt, a rendezvényeken pedig gyakran találkozunk a polgárokkal, és közvetlen visszajelzéseket kapunk tőlük. Ezek között mindig van annyi pozitív, a munkánkat értékelő vélemény és biztatás, hogy azt érezzük: megéri dolgozni a városért. Az elvárások persze évről évre magasabbak, de ez természetes. Ahogy javulnak a közszolgáltatások, úgy nő az emberek igényszintje, és ezzel nekünk lépést kell tartanunk.
Tudjuk, hogy infrastrukturális beruházásokra várnak a legtöbben, ezekhez a saját forrás nem elég. Célunk, hogy újabb és újabb fejlesztési forrásokat irányítsunk a városba, további kormánydöntések előkészítésén dolgozunk.

Vissza-visszatérő felvetés a város túlnépesedése, amellyel az infrastruktúra nem tud lépést tartani.
Ez így van, a népesség, és ezzel az épületállomány az utóbbi évtizedekben oly mértékben nőtt, hogy az infrastrukturális fejlesztések ezt nem tudták követni. Fontos tisztázni, hogy ma a korábbi döntések következményeit tapasztaljuk. A lakóterület terjeszkedési folyamatnak mi szabtunk gátat egy új szabályozással. 2017. szeptember 1-jén lépett életbe az építési szabályozási rendelet, amely megállítja az újabb lakóterületek kialakítását és a meglévőkön is korlátozza az építkezéseket. A szabályozás ugyanakkor lehetőséget is teremt a közterületek korszerű fejlesztésére. Az új szabályozásunknak köszönhetően az új építések számossága jelentősen csökkenni fog.
Folyamatosan feladatot ad a 11-es út problémája is, mely nem a városé, hanem az egész térségé, azonban főként nálunk csapódik le. Ezzel kapcsolatban azt tesszük, amit lehet: kitartóan képviseljük a város érdekeit a Magyar Közútnál. A HÉV ügyében a hasonló tevékenységünk eredménnyel járt, nagyszabású fejlesztés előtt áll a pálya, és a kiszolgáló létesítmények, továbbá új szerelvények kerülnek majd beszerzésre. A kötöttpályás közösségi közlekedés fejlesztéséhez – amely reményeink szerint valós alternatívát jelent majd az autósok számára is – mi a P+R parkoló több ütemű fejlesztésével járulunk hozzá. Több ütemben nagy kiterjedésű felszíni parkoló épül, melynek első üteme jelenleg zajlik. Unalomtól nem kell tartanunk, nagy feladatok állnak előttünk, de jó úton járunk, és derűlátó vagyok, hiszen a város példa nélküli fejlesztés küszöbére érkezett.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.