Ugrás a tartalomhoz

Remekeltek a zeneiskolás gyerekek

Házi versenyt rendeztek a Vujicsics Tihamér Zeneiskolában. A zsűri elismerően nyilatkozott a gyerekek munkájáról.

A Vujicsics Tihamér Zeneiskolában 2023. február 16-án rendezték meg  a II. Szári Mihály Zongoraversenyt. A házi versenyen háromtagú zsűri értékelte a produkciókat: Balaskó Mária, a zsűri elnöke, a váci Bartók-Pikhety Zeneművészeti Szakgimnázium zongoraművész tanára, tanszakvezetője, Marczisákné Gödöllei Gyöngyi, a kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola tanszakvezető zongoratanára, és Telek Zsuzsa, a gödöllői Frederic Chopin Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára. A megmérettetésen közel 70 zongorista növendékünk vett részt. Felkészítő tanáraik:  Baczkóné Tari Tina, Bihari Fruzsina, Csizmadia Angelika, Forrai Judit, Gaál Natália,  Klausz Tamás, Lőrincz Katalin, Orbánné László Hajnalka, Richter Annamária és Völgyesi Zsuzsa. Büszkén osztjuk meg a zsűri összegző értékelését a II. Szári Mihály zongoraversenyről.

„Nagy örömmel vettünk részt másodszor is a zongora tanszak házi versenyén a zsűri munkájában. A sok tehetséges gyermeknek és a kiváló tanári felkészítő munkának köszönhetően egy élménydús napot tölthettünk Szentendrén. Úgy ítéltük meg, ez a verseny sokkal magasabb színvonalú volt, mint az előző. A szentendrei zeneiskola zongora tanszakán országos mércével mérve is kiváló szakmai munka folyik, nagyon jól felkészült, rendezett gyermekeket hallhattunk. A legtöbben természetes hangszerkezeléssel nyúltak a zongorához, zeneileg igényesen, kottahűen, az adott korszak stílusjegyeire is figyelve formálták meg a darabokat. Külön kiemelnénk az E.K. osztály, valamint 3.B és az 5.B osztályok produkcióit. A továbbképző osztályokban szinte művészien kidolgozott zeneműveket hallhattunk. Ebben a korcsoportban minden versenyző kiemelt arany minősítést kapott! Bármelyik zeneművészeti szakgimnáziumban megállnák a helyüket ezek a fiatalok.  Szeretnénk említést tenni a színpadi megjelenésről is: mosolygós, vidám gyerekeket láthattunk színpadra lépni. Szép öltözetben, bátor kiállással, a meghajlásra is figyelve.
A verseny szervezése és lebonyolítása is nagyszerű volt! A korcsoportok időbeosztása, a szünetek elrendezése nagyban megkönnyítette a munkánkat.

Gördülékenyen, a gyerekeket nem várakoztatva követték egymást a produkciók. Köszönet Forrai Judit tanszakvezetőnek és Bittsánszkyné Egri Mártának, a zsűri titkárának! Példaértékű volt, ahogy a zongora tanszak minden tanára aktívan részt vállalt a verseny lebonyolításában, látszott, mindenki magáénak érzi ezt a versenyt. Mindezek összegzéseképpen elmondhatjuk, igenis van létjogosultsága az ilyen jellegű versenyeknek, ahol nem csak a legkiválóbb tehetségek, hanem a zeneiskolában tanuló valamennyi zongorista növendék felléphet.

Segíti a tanári kar és a gyerekek folyamatos motivációját, lehetővé teszi az egymástól tanulást. A felkészülés alatt megszerzett tudás pedig a fejlődés mozgatórugója lehet. Láthattuk, mire képesek a gyerekek, ha a szakmájukat szerető és értő módon művelő tanáraik következetesen, helyes módszertannal, jó ízléssel és sok-sok szeretettel tanítják őket. Ezúton gratulálunk még egyszer minden felkészítő tanár kollégánknak, és Zakar Katalin
intézményvezetőnek! „

További cikkeink a témában