Ugrás a tartalomhoz

HIREK

Növekvő ponthatárok

A középiskolák idén április 24-én tették közzé a felvételi eredményeket. A szentendrei intézményeket a ponthatárokról, a felvettek számáról, illetve a helyi diákok arányáról kérdeztük.

A Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumban nagyjából az elmúlt évekhez hasonlóan alakult a jelentkezők száma, a következő tanévben 130 új diák kezdi meg náluk a gimnáziumot.

Kerezsi Csaba igazgató tájékoztatása szerint az elsőhelyes jelentkezések növekedése és a jelentkezők eredményeinek javulása miatt idén nehezebb volt bejutni a felvettek közé. A ponthatárok növekedtek, nagyobb mértékben, mint ahogy a központi írásbeli vizsga országos eredményei, tehát ez valós növekedést takar. A legtöbb tagozatra minimálisan 164–171 pont kellett a bejutáshoz, de a legkisebb, ugyanakkor legintenzívebben növekvő német tagozatra is nagyon jó eredménnyel rendelkező diákok érkeztek, ide minimálisan 156 pontot kellett teljesíteni.

A felvételizők 34 %-a szentendrei, a többség a Szentendrei Járás tanulói közül kerül ki, kisebb részben pedig Óbudáról. A felvettek között a szentendreiek 43 %-ban vannak, ami megegyezik a megszokottal.

A képzési rendszert hat évvel ezelőtt alakították át nagyobb mértékben, amelynek az volt a fő célja, hogy ne legyenek leszakadó tagozatok, osztályok. Ezt a célt elérték, a különböző képzések ponthatára ma már nagyon hasonlít egymásra, 3–5 pontos különbségek vannak. Nagyobb, újabb változást a következő évtől terveznek.

A Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium intézmény vezetőjének, Molnárné Reskovits Zsuzsannának a tájékoztatása szerint az elmúlt évhez képest 14 %-kal nőtt a középiskolai képzésre jelentkezők száma. Az összes jelentkező 48 %-a szentendrei, a többiek a környező településekről érkeznek.

Az általános tantervű képzésre közel nyolcszoros, a matematika tagozatra több mint hatszoros, míg angol tagozatra majdnem tízszeres volt a túljelentkezés. Felvételi eljárásukban kisebb változásokat vezettek be, amelyeket még októberben nyilvánosságra hoztak. Ezek közül a legjelentősebb, hogy az általános tagozaton a tanulmányi eredmények és a központi felvételi alapján döntenek a felvételről, szóbelit nem várnak el. Matematika és angol tagozaton továbbra is van szóbeli felvételi is, ez alól csak a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok mentesülhettek (angolból, akinek komplex B2 nyelvvizsgájuk van, illetve matematikából, akik 35 pontnál jobb eredményt értek el az írásbeli felvételin.)

A Szentendrei Református Gimnázium igazgatója, Földi János arról tájékoztatta lapunkat, hogy iskolájukba a túljelentkezés a korábbi évekhez hasonlóan alakult, azaz két és fél, három- szoros volt. A szentendreiek száma is hasonló a korábbiakhoz. Jelenleg a diákok több mint fele bejáró. A ponthatárokban sem következett be lényeges változás. A gimnázium csak nyolcévfolyamos képzést indít, de sokan szeretnének más évfolyamokra is csatlakozni. Számukra üresedés esetén tudnak felvételt biztosítani. A tanévet a következő évben is a korábbiakhoz hasonlóan két ötödik osztály indításával tervezik, angol és német nyelv választási lehetőséggel.

A Ferences Gimnázium irodavezetője, Horváth István elmondta, hogy az iskola hatosztályos képzésére kétszeres, a négyévfolyamosra ötszörös volt a túljelentkezés. Ez a korábbi évekhez hasonlóan alakult, talán egy kicsivel többen jelentkeztek a szokásosnál kilencedik évfolyamra. A ponthatár a négyévfolyamos képzés esetében tíz ponttal emelkedett, a hatévfolyamos képzés esetében hat ponttal. A gimnázium diákjainak közel 38%-a szentendrei és 70%-a Dunakanyar vonzáskörzetéből kerül ki, a most jelentkezők aránya is hasonlón alakult. Nincsenek pontos adataik arra vonatkozóan, hogy a tanulók hány százaléka szentendrei, a diákok körülbelül 60-70 %-a kerül ki a Dunakanyar vonzáskörzetéből. 

A Váci SZC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola igazgatójától, Énekes Ritától megtudtuk, hogy az iskola iránt nagyobb érdeklődést tapasztaltak, mint az előző években, amit a képzési kínálatuk bővülésével indokolnak. A legnépszerűbb szakok közé a turizmus-vendéglátás és az informatika, illetve a kereskedelem tartozik. A ponthatárok az előző évekhez hasonlóan alakultak, viszont a felvételi eljárásban nem kérik a központi írásbeli vizsgán való részvételt, a pontszámítás a hetedik év végi jegyek alapján történik. Ennek nemcsak az az oka, hogy szeretnék megkímélni a diákokat és a szülőket a vizsga okozta stresszhelyzettől, hanem az is, hogy az iskola egész más készségeket igényel majd, mint amit az írásbeli vizsgán elvárnak. A tavaly meghirdetett szakirányú képzések miatt 30-35 diákkal többet vettek fel idén, mint tavaly. További növekedést is szeretnének elérni, de ehhez az iskolában nagyobb beruházást kellene megvalósítani, ami csak a fenntartóval történő egyeztetés után lehetséges. 

 

-rl-

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. május 10-ei lapszámában jelent meg.

A kép illusztráció – freepik.com

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.