Ugrás a tartalomhoz

Rekordot hozott a MANK számára Keserü Ilona kiállítása

Sikerrel zárult a hétvégén a MANK első idei kiállítása: a Keserü Ilona munkáiból a szentendrei Fő téren, az ÚjMűhely Galériában nyílt tárlat keretében árusított minden, összesen 40 alkotás kelt el, továbbá egy hónap alatt csaknem 300 látogató volt kíváncsi az alkotásokra, amelyek közül többet első alkalommal láthatott a MANK szervezésében megvalósult kiállításon a nagyközönség.

Keserü Ilona műalkotásait a műkereskedelem mindig is figyelemmel kísérte, ám az utóbbi években ez a figyelem sokszorosan hatványozódott. Aukciós rekordok születtek, külföldi múzeumok és magángyűjtők egyaránt versengenek képeiért. A felfokozott érdeklődés hatására Keserü Ilona művei egyre elérhetetlenebbek a közönség számára ritkaságuk, vagy akár árpozíciójuk miatt.

„Az élénk érdeklődés, gyűjtői fókusz és vásárlási kedv a szentendrei ÚjMűhely Galériában megrendezet egyéni grafikai tárlatán is megmutatkozott. Már a kiállítás megnyitásakor számos vásárlási szándék érkezett be a galériához, és a finisszázs idejéig az összes értékesíthető alkotás el is kelt” – mondta el Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője. Ezek között a Jelmeztervek, rajzok, szitanyomatok Szentendréről és a 20. századból című kiállításban – ahogy a megnevezés is mutatja – egyedi grafikai művek, vibráló színvilágú écoline kompozíciók, és az életmű legtipikusabb motívumait felvonultató szitanyomatok voltak. „A sokszorosított grafikák egyedi műalkotások alapján készültek, többnyire a Szentendrei Grafikai Műhely kultikus helyszínén. Az ÚjMűhely Galéria kiállítása kivételes lehetőséget és alkalmat biztosított Keserü Ilona műalkotásainak megvásárlására” – fogalmazott Sipos Tünde, a kiállítás koordinátora a május 26. és július 3. közötti tárlattal kapcsolatban.

 

Az ÚjMűhely Galéria hosszú évtizedek óta a szentendrei művészet egyik emblematikus kiállítótere. A Szentendrei Grafikai Műhely autentikus helyszínén, a galéria második emeletén kiemelkedő minőségű szitanyomatok készültek Lipták Mihály nyomdamester vezetésével. A lokálpatrióta, szentendrei művészek mellett a kezdetektől lehetőséget kaptak itt azon kiemelkedő kortárs alkotók is a bemutatkozásra, akik valamilyen módon kapcsolódtak a kultikus művészeti központhoz. Így a magyar kortárs művészet kiváló grafikusai és képzőművészei valódi műhelyként használták a helyet.

Keserü Ilona 1979 és 1984 közötti alkotói időszakában jelentős szerepet játszott Szentendre, ahol a Szentendrei Régi Művésztelep nyári műterembérlőjeként aktívan részt vett a város művészeti életében is, az egykori Grafikai Műhelyben pedig számos szitanyomatot készített. Jelen tárlat helyszínének elődje, az egykori Műhely Galéria 1983-ban adott helyet Keserü Ilona Rajzok, szitanyomatok című önálló grafikai kiállításának.

A felújított ÚjMűhely Galéria megnyitásának alkalmából Keserü Ilona Szentendréhez köthető grafikáit mutattuk be, melyek közt kiemelt helyet kaptak a Szentendrei Teátrum előadásaihoz is készített jelmez- és díszlettervei.

Forrás: MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. / www.alkotomuveszet.hu

További cikkeink a témában