Ugrás a tartalomhoz

Heti programajánló

Programajánló november 28-tól december 4-ig

A hagyományos népi kultúrában advent idejéhez kötődött a legtöbb hagyomány, és szokás, ami alkalmat adott a találkozásokra. Mert a régiek ösztönösen tudták, hogy csak ezek segíthetnek a sötétség elűzésében. Látgassanak el az antik piacra, menjenek el koncertekre és beszélgetésekre, hogy részük legyen igazi emberi találkozásokban.

 

Saját kéz

Rendhagyó kötetet ismerhetnek meg szerdán a könyvtárban, hiszen nemigen szokás az irodalomban hetven évesen jelentkezni első kötettel, már csak azért sem, mert egy „tisztességes” költő meg sem éri ezt a kort. Sopsits Árpád is azt tervezte, hogy mint Emily Dickinson, anonimitásban marad, és majd a halála után fedezik föl. De aztán a barátok, munkatársak rábeszélték a megjelenésre. Sopsits Árpád a filmrendezés után most költőként mutatja be önmagát, amelyben segítségére lesz Horváth Judit és Biczák Péter.

Helyszín: HBMK, Szentendre, Pátriárka u. 7, olvasóterem

Időpont: 2022. november 30. szerda 18 óra

 

Larry

A juhpásztorként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást. A filmvetítést beszélgetés követi, amelyen jelen lesz a film rendezője, Bernáth Szilárd, és Muhi András producer. A találkozót vezeti Schramkó Péter magántanár, és Szarka Judit filmesztéta.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 25.

2022. december 2. 18h

 

Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás

A Nótás Mikulás című előadásban a tél és a téli ünnepek énekei szerepelnek, elsősorban persze Mikulás és Télapó dalai. Megszólalnak dalok a Karácsonyról, az Újesztendőről és a farsangról is, hiszen Télapó szolgálata csak ekkor, a tavasz kezdetén ér véget.

Helyszín: HBMPK, Szentendre, Pátriárka u. 7.

Időpont: 2022. december 3. 15h

 

 

Újra színpadon a Makarenko + Srtompopper

 A Dunakanyar agrárpunkveteránjai hosszú hallgatás után térnek vissza a Barlang színpadára, hogy a legégetőbb kérdésekben állást foglaljanak, és végre megtudjuk, vajon a kutya bejöhet-e a lakásba, vagy sem. Ezúttal nincs az a covid, ami eltántorítaná őket, hogy elénekeljék, sommás véleményüket Schumacherről és Ibrahimovićról mindnyájunk legnagyobb örömére.
A Strompopper 2021 végén állt össze, hogy kipróbálja, más zenekarokban már évtizedes múltra visszatekintő tagjai képesek-e olyan zenét is csinálni, amit mások is meghallgatnak. A 2022-ben kijött What’s Wrong with This? EP dalai még mind régi számok, de azóta születtek teljesen újak is, és ez a punkos-garázsos fuckin rockmusic különösen élőben jó!

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2022. december 2.

 

Adventi antik piac

Hangulatos adventi antik- és bolhapiacra és helyi kézműves vásárra invitálnak minket Advent négy vasárnapján, a szentendrei piac területén.

Helyszín: Szentendre, Bükkös part 32.

Időpont: 2022. december 4. 08-15-ig

 

Mi volt a betlehemi csillag?

Vizi Péter előadását hallgathatják meg arról, hogy mi volt a betlehemi csillag, tényleg ott volt-e egyáltalán? Üstökös szupernóva volt vagy égi jel? Ezen az estén Vizi Péter amatőr csillagász kalauzol el minket a karácsonyi mítoszok egyikébe a betlehemi csillag történetébe. Vizi Péterrel már sokan találkozhattak a Duna parti távcsöves bemutatók során. Most is, ahogy mindig „mindent megvizsgálunk mindennek utánajárunk és a végén kiderül…”

Helyszín: Newsee.Store, Szentendre, Alkotmány utca 3.

Időpont: 2022. december 3. 17h

 

Kiállítás a Szentendrei Képtárban

Építészeti tervpályázat kiállítás nyílik a Szentendrei Képtárban december 3-án. Szentendre Város Önkormányzata és a Ferenczy Múzeumi Centrum felkérésére, az Építész Mester Egylet Mesteriskola felvételi tervpályázatára számos továbbgondolásra érdemes munka érkezett be. Az építészszakos hallgatók feladata volt a római kori erőd, a Castrum környékének újragondolása, a Paprikabíró utca és Dunakanyar körút menti buszparkolóba érkező nagy tömegű kiránduló számára a helyi komfort biztosítása és a városba jutásuk biztonságosabbá tételének építészeti- és környezetrendezési megoldása. A pályázatra 39 terv érkezett be sok ötlettel és javaslattal. A tárlatot megnyitja: Golda János, az Építész Mester Egylet elnöke és Dévényi Tamás, Mesteriskola vezető.

Helyszín: Szentendrei Képtár, Szentendre, Fő tér 2-5.

Időpont: 2022. december 3. 17h

Kiemelt kép: pexels.com

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.