Ugrás a tartalomhoz

HETI PROGRAMAJÁNLÓ

Programajánló július 11-17-ig

Igazi nyáresti programok várnak ránk a héten, lesz gyertyaúsztatás, koncert, táncház, és ellátogathatunk a Skanzenbe is, ahol a malomkerekek újra forogni kezdtek.

Gyertyaúsztatás és táncház

Szentendre egyik leglátványosabb programja, a gyertyaúsztatás, a  Duna ilyenkor romantikus fényekben pompázik, a folyón úszó gyertyák mintha előttünk táncoló szentjánosbogarak volnának. Az előző évekhez hasonlóan a Vadkacsa Egyesület segíti majd a mécsesek vízre bocsátását és a program biztonságos lebonyolítását. A gyertyaúsztatás idejére lezárt dunai szakaszra hajóról rakják ki a speciális mécseseket. Kenukkal kísérik őket, szükség esetén tüzet oltanak, a beakadt darabokat kiszabadítják. A Postás Strandnál pedig az összes mécsest begyűjtik majd, hogy ne terheljék a környezetet. A gyertyaúsztatás után egy fergeteges táncház várja az érdeklődő, a táncolni szerető közönséget, amelyhez Szalonna és Bandája húzza majd a talpalávalót!

Helyszín: Szentendre, Duna korzó

Időpont: 2023. július 15. gyertyaúsztatás: 21.30, táncház: 22.00

Szalonna és bandája

A Szalonna és bandája a magyar népzenei élet közismert szereplője, koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence legszebb dallamai. Muzsikájuk szerte a világon hirdeti a magyar zene szépségét. Szalonna és zenésztársai minden népzenei területen otthonosan mozognak és a hangszereik virtuóz mesterei. A zenekar fontos küldetésének érzi, hogy az egyre bővülő táboruk örömmel énekelje velük a néha már feledésbe merülő magyar népdalokat. Ezzel is megvalósítva Kodály Zoltán gondolatait, törekvéseit.

Időpont: 2023. július 15. 20:00
Helyszín: Dunaparti Művelődési Ház udvara (Dunakorzó 18.)

Költői est a könyvtárban

György Judit (N. Borosnyay Katalin) verseskötetének bemutatójára és Deák Márta, a kötet fotóillusztrátorának fotókiállítására várják az érdeklődőket a könyvtárban a Felfüggesztett pillanat című költői estre. A kiállítást Tóth András a Szentendrei Fotóklub vezetője nyitja majd meg, verseket mond Kiss Eszter a Katona József Színház művésznője és Zimonyi Sebestyén.

Helyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, 2000 Szentendre, Pátriárka u. 7.
Időpont: 2023. július 12. 17:00

A harangozó háza

Online kiállításban kel új életre a megmentésre váró szentendrei Népművészetek Háza. A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítása virtuális időutazásra hív Szentendre legrégebbi épületébe. A Harangozó háza című online kiállításon a harangozó életterét és mindennapjait ismerhetjük meg, betekintve a 19. század végi, 20. század eleji városi térbe, miközben a rekonstruált korabeli enteriőrbe helyezve Petőfi Sándor A helység kalapácsa vígeposza is meghallgatható. A kiállítás itt érhető el.

HELMER-transzformációk

Dobokay Máté és Kútvölgyi-Szabó Áron fotóművészek közös kiállításukon a svéd fotós, professzor, író és gyűjtő, Helmer Bäckström munkáinak átdolgozott változatait láthatjuk. A Svéd Királyi Technológiai Intézet első fotográfiatanárának a digitalizált életműve transzormálódott át, és tették most közzé ezt az átalakulást a nemrég megnyílt kiállításon. Az így létrejött képek olyan eddig nem alkalmazott fotókészítési eljárásokkal valósultak meg, amelyekben az újraalkotás, újrakonstruálás fogalmai témakörök szerint értelmeződtek át.

Helyszín: Szentendrei Képtár, Szentendre, Fő tér 2-5.

Időpont: 2023.  szeptember 17-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között

Európa Kiadó koncert

Július 14-én a szentendrei Barlangban ad koncertet az Európa Kiadó! A nyolcvanas évek elején alakult, Menyhárt Jenő köré épülő Európa Kiadó története nem hagyományos zenekartörténet. Közel negyven éves fennállásuk alatt számos emblematikus felállásban működtek, ezen az estén Menyhárt Jenő mellett Bujdosó János, Kálmán András, Koroknay András és Gyenge Lajos lép majd fel.

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2023. július 14. 19.00

Működő malmok a Skanzenben

A Skanzenben idén a Malom Évét ünneplik, és ennek örömére a 2023-as szezonban izgalmas kiállításokkal, változatos programokkal, különleges workshopokkal mutatják be az elfeledett molnár mesterséget, valamint az őrléshez, gabonához kapcsolódó szokásokat. Emellett a fenntarthatóságra és az egészséges táplálkozásra is felhívják a figyelmet. Malmainkat meghatározott időpontokban indítják, az indításokat esetenként élő történelmi játékkal kísérik.

Vízimalom
Bemutató időpontok: 11:00 12:40 14:40
Élő történelmi játék hétvégéken 9:30 és 16:30 között.

Szárazmalmok (III. tájegységben és X. tájegységben)
Bemutató időpontok hétvégéken, heti váltásban: 10:30 12:00 14:30

Szélmalom
Bemutató időpontok: 11:30 13:00 15:00

 

 

További cikkeink a témában