Ugrás a tartalomhoz

Programajánló december 12-19-ig

Gyertyagyújtás, adventi koncert és számtalan más program gondoskodik arról, hogy igazán adventi hangulatba kerüljünk. A kiállítások és a filmek segíthetnek abban, hogy a hétköznapi rohanásban meg tudjuk állni egy pillanatra.

Harmadik adventi gyertyagyújtás

A dalmát nemzetiség dalaival veszi kezdetét a harmadik adventi gyertyagyújtás. A gyertyát ezúttal Elsik József, Szentendre Város Tisztes Iparosa díj kitüntetettje gyújtja meg, valamint Lengyel Ibolya és a Kenguru Kötélugró DSK, Szentendre Város Testnevelési és Sport díjasa. Közös ima Blanckenstein György plébános vezetésével lesz, karácsonyi dalokat pedig Sárközi-Lindner Zsófiával énekelhetnek.

Helyszín: Szentendre, Fő tér

Időpont: 2023. december 17. 17:00

Felugró ablak – kiállítás-megnyitó

Életünket nagyrészt online felületeken keresztül bonyolítjuk, ami miatt az emberről jelentős mennyiségű adat keletkezik. Megfigyelünk és megfigyelnek. Biró Dávid új kiállítása a szentendrei PhotoLabban arra keresi választ, hogyan változtatják meg gondolkodásunkat a személyre szabott AI-eszközök.

Helyszín: PhotoLab kiállítótér, Hunyadi u. 1.

Időpont: 2023. november 17. 18 óra

Hanuka Szentendrén

Hanuka utolsó napja talán a legcsodásabb, hiszen az olaj egyre fogy, de még a 8. napon is fényt tud adni. Erre az alkalomra Szentendrén is különleges programmal készülnek! 17:30-kor gyertyagyújtással indulhatnak az érdeklődők a zsinagóga melletti füves területről miközben forró csokit és forralt bort kortyolgathatnak. A zsinagógában 18:15-kor veszi kezdetét a Candy Land-i karnevál fánk-hanukia különleges hanukai koktélokkal, csokiszökőkúttal, cukorka különlegességekkel, és az elképesztő evőversennyel, ami ráadásul nem csupán gyereknek szól!

Helyszín: Zsidóház Szentendre, Pátriarka utca 6.
Időpont: 2023. december 14. 17:30

Ipaművészeti és termelői vásár

Advent harmadik és negyedik hétvégéjén a Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szövetkezet szervezésében adventi iparművészeti, kézműves és élelmiszervásár lesz a Városi Vendégházban. A vásáron kőhegyi levendulával töltött textil termékekkel, foltvarrott terítőkkel, kerámiatárgyakkal, házi készítésű lekvárokkal, szörpökkel, szentendrei borokkal és mézzel, ékszerekkel, üvegmíves termékekkel találkozhatnak.

Időpont: 2023. 12. 17. 10:00 – 2023. 12. 17. 20:00

Helyszín: Városi vendégház,  Szentendre, Fő tér 12.

 Krizbo: „Bolyongó Herceg”

Krizbai Gergely „Bolyongó herceg” ciklusának legfrissebb darabjait mutatja be a kiállításon. A grafikák a monomítosz emberiséggel egyidős történetével, az egyéni útkeresés kérdéseivel és az identitás feloldhatatlan csomóival foglalkoznak. A rajzok a Vinczemill különleges, kézzel merített papírjaira készültek, ezzel soha nem látott új dimenziót adva a Herceg bolyongásának. A kiállítást megnyitja: Juhász Kristóf, író, zenél: Krizbai Domokos (Sauropoda)

 Helyszín: Vinczemill Műhelygaléria, Szentendre, Anna u. 14.

Időpont: 2023. december 16.

A Musica Beata adventi hangverseny

 

Kristófi Ágnes szoprán, Szerekován János tenor, Károlyné Telek Judit gitár, Klausz Tamás-orgona, a Musicantus Leánykar, Musica Beata Vegyeskar és a Sinfonietta Hungarica Kamarazenekar részvételével vehetnek részt egy igazi adventi hangulatú hangversenyen a Péter-Pál Templomban.  Vezényel: Bokorné Forró Ágnes és Wolf Péter. Műsoron: Biebl, Händel, Kodály, Rutter művei, vezényel: Bokorné Forró Ágnes és Wolf Péter: Missa a szerző vezényletével.

Helyszín: Péter-Pál Templom, Szentendre, Kucsera Ferenc u. 2.

Időpont: 2023. december 17. 19:30

Valami madarak – vetítés és filmklub

A Paparazzi vetítéssorozat keretében a film után Tóth Tamás filmrendezővel beszélgethetnek Hevér Dániel első nagyjátékfilmjéről, amely egy generációkon átívelő különleges barátságról mesél. Béla (Szacsvay László) egyedül élő makacs öregúr, aki nehezen viseli a változásokat. Amikor egy kisebb baleset után a fia egy idősek otthonába rakja, úgy érzi, az egész világ összeesküdött ellene. Ettől kezdve egyetlen cél vezérli, hogy minél hamarabb kijusson az intézményből. Tervében egy másik kívülálló lesz a társa, a 17 éves, vadóc Zoé (a berlini Ezüst Medve-díjas Kizlinger Lilla – Rengeteg – Mindenhol látlak; Magyarázat mindenre), aki büntetésből dolgozik az otthonban. Hiába van csaknem hatvan év korkülönbség közöttük, hasonló karakterük, a magányuk, és az érzés, hogy mindenkinek csak az útjában vannak, gyorsan szövetségessé teszi őket.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 22.

Időpont: 2023. december 14. 18.15

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.