Ugrás a tartalomhoz

Pazarlás nélkül, egészségtudatosan – Csomagolásmentes bolt Szentendrén

Másfél éve nyílt meg Szentendrén az Életerő Életmód Központ – Csomagolásmentes Bolt. Az egészséges élelmiszereket forgalmazó és népszerűsítő tevékenység fogadtatásáról és a vendégkör igényeiről kérdeztük az üzlet vezetőjét és tulajdonosát.

A V8 uszoda földszintjén egy meglehetősen különleges bolt nyílt. Ezt nem ők mondják magukról, én mondtam, amikor először jártam az üzletben, és rácsodálkoztam a csomagolásmentes árura, a szépen elrendezett magadagolókra, a smoothiekra és a bio kávéra. Másfél év után márciusban az Életerő Központ új helyre költözött. Első gondolatom az volt, hogy milyen furcsa helyet választottak, miközben GPS-el próbáltam megközelíteni az üzletet a városszéli Bravosból kiáradó kávéillatot követve, az Ivanka betongyár hatalmas épülete felé közeledve.

„Bár jónak tűnt, nem igazán volt jó helyen a bolt a Püspökmajorban. Ellenben most, ha valaki letér az útról az Aldihoz, akkor ide is betér” – magyarázza Pancer Evelina, az üzlet vezetője. „A másik a parkolás: nagyon sokan panaszkodtak, hogy nem lehetett megállni ott. Mindenki nagyon kényelmes, azt szereti, ha a közelben tud parkolni. A vevőink jellemzően kocsival érkeznek, nekik szinte mindegy, hol van a bolt, illetve egyre többen jönnek biciklivel, mert itt vagyunk a bringaút mellett, a lakótelepre viszont már nem tekertek fel” – teszi hozzá, amikor arról kérdezem, biztos ez volt-e a legmegfelelőbb hely egy ilyen boltnak. Meglepő vagy sem, azóta többen betérnek hozzájuk Budakalászról és Pomázról is.

Pancer Evelina

Felmerül a kérdés, hogy miért mennek az emberek a csomagolásmentes boltba? Vajon a divat, a bio termékek vagy a környezet megóvása miatt zarándokolnak el ezekre a helyekre?

„Akik hozzánk jönnek, tudatos vásárlók. Listával jönnek, üvegekkel és zacskókkal. Lelassulnak itt, meditatív számukra ez a környezet, átgondoltan vásárolnak egy vagy két hétre előre. Fontos nekik a minőség, a pazarlásmentesség és az egészségtudatosság.” Persze sokan azt érzik, drágák a termékek, nem a legolcsóbb műfaj a bio étkezés. „Ha az ember elmegy egy boltba, akkor a kasszánál ki vannak rakva a nasik, amiket bedob az ember a kosárba. Na ez a sok apróság hozzáadódik a számlához, meg a kilókhoz és az egészségtelen élethez is. Itt meg nincs ilyen.” 

 

Van, aki azért vált, mert valamilyen ételérzékenység miatt kénytelen tudatosan élni. Más a gyerekei miatt, mert így jobban tud kapcsolódni hozzájuk és elkezdenek együtt főzni is. A waldorfosok egy része is náluk vásárol – tudok meg egy újabb adalékot a vendégkörről.

Meglepve hallom, hogy sok fiatal is lelkesen vásárol. „Egyre több fiatal jön, akik eldöntötték, hogy vegánok lesznek, és ki akarják próbálni. A vega januárt nagyon sokan megtartották, és úgy is maradtak. Ők nem feltétlenül az egészség miatt csinálják, hanem mondjuk állatjóléti okokból.” 

Az sem mellékes, hogy pont annyit vásároljunk egy adott termékből, amennyire szükségünk van. Hiába kell nekem csak 5 dkg amaránt, ha kénytelen vagyok belőle legalább 20-at venni, mert akkora csomagban van. Évente sok kiló élelmiszer landol a kukában amiatt, mert lejárt a szavatossága.

„Mi azt mondjuk: figyelj arra, hogy mozogj, élj tudatosan és figyelj a környezetedre. Már 25 évvel ezelőtt mondták, ha nem figyelünk, elő fognak jönni a vírusok. Korábban azt gondoltam, hogy a covid megváltoztatja majd az emberek hozzáállását, de nem, holott egyértelműen látszik, hogy a fogyasztói társadalom nem fenntartható.”

 

Bár korábban számos programot szerveztek, most a vírus miatt ez leállt, de a szomszédos bemutatóteremben, ahol van látványkonyha, az egészségesen étkezés témakörében főzős programokat tartanak majd. A parkolót kibővítik, hogy a szabadtéri rendezvényeknek is legyen hely. Tervben vannak vezetett biciklitúrák a Dunakanyarban, és titkos álmuk, hogy legyen egy biopiac is ott. 

Bajna Gábor tulajdonos is odaül beszélgetni hozzánk. „Fejben mindenki környezetvédő. A dolgok változnak. Ha húsz éve azt mondták volna, hogy külön gyűjtöd a tejes dobozokat meg a konzervdobozokat, biztos hülyének nézed az illetőt. Tíz éve már láttál ilyet, de pont Szentendrén nem volt, most meg teljes evidencia. Ugyanez volt az építkezéseknél is. Húsz éve az öt centis dryvit szigetelés volt a csúcs, most már tíz centist se kapni szinte, az ablakok három rétegűek, mindenki igyekszik odafigyelni a környezetvédelemre.” – Vagy csak szeret spórolni – teszem hozzá.

 

Zimre Zsuzsa

Megjelent a Szentendre és Vidéke 2021/5. számában.

További cikkeink a témában