Ugrás a tartalomhoz

Ovizsaru program és bűnmegelőzési felhívás

Nyílt napokkal és iskolai forgalkozásokkal, ovizsaru programmal népszerűsíti a rendőrségi munkát az ifjabb korosztály körében a hatóság. Az időseket a trükkös csalások elkerülésére figyelmeztetik.

Színes programok a pályaorientációs- és nyílt napon

A szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium 8. és 4. osztályos tanulói, valamint a Barcsay Jenő Általános Iskola 8. osztályos tanulói 2019. január 10-én pályaorientációs nap keretében ellátogattak a Szentendrei Rendőrkapitányságra. A felsős diákoknak előadást tartott Kovács László r. ezredes, a kapitányság vezetője. Az alsós tanulóknak a Közlekedésrendészeti Osztály baleseti helyszínelője, a Közrendvédelmi Osztály körzeti megbízottja, valamint a Bűnügyi Osztály bűnügyi technikusa avatta be a szakterületek mindennapi munkájába. A kollegák többek között bemutatták eszközeiket, a szolgálati autót, az ujjnyomat készítés rejtelmeit.

A további programok során a gyerekek bűn- és baleset-megelőzési témában hallhattak előadást, megismerkedtek a rendőrök munkájával és a rendőrkapitányság mindennapi életével.

A nyílt nap legizgalmasabb és leglátványosabb bemutatója során, a körzeti megbízottak szolgálati kutyáikkal, Rambóval és a kölyök Zoéval bemutatót tartottak a gyerekeknek.

A nyílt nap lehetőséget teremtett rá, hogy az érdeklődők a rendőrség munkatársainak hiteles beszámolói, illetve a szakmai bemutatók révén testközelből is megismerkedjenek a rendészeti szakma elsajátításának lehetőségeivel és a rendőri pálya különböző ágazataival.

A szentendrei Hold utcai ovisok színes „Zsaru” programja  

 Az „Ovi-Zsaru” program keretében bűn-és baleset-megelőzési foglalkozáson vehettek részt a szentendrei Hold utcai ovisok 2019. január 15-én.

A Szentendrei Rendőrkapitányság bűnmegelőzéssel foglalkozó előadói játékos formában tartottak előadásokat a gyerekeknek, akik megismerték a rendőri egyenruhát, annak kiegészítő tartozékait, valamint közösen beszélgettek olyan szabályokról, melyeket az óvodás korú gyerekeknek tudniuk kell. Az óvónők ebben az évben is nagyon szívesen fogadták a programot, csakúgy, mint azok a szülők, akiknek a gyermekei a múlt évben s megismerkedhettek a programmal.  Az óvoda hat csoportjában a gyermekek és pedagógusaik hallgatták szeretettel a rendőreinket, akik a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendtek.

Az ovisok bűnmegelőzési programja 2019. január 16-án és január 17-én a Szentendrei Rendőrkapitányságon  folytatódott, amikor is a nagyobbak  a kapitányságra látogattak. A látogatás alkalmával tovább ismerkedhettek a rendőrökkel és az eszközeikkel, valamint Kovács László r. ezredes kapitányságvezető a nagyteremben játékos formában beszélgetett az ovisokkal a biztonságos közlekedésről és a rendőrök színes munkájáról.

Bűnmegelőzési felhívás a trükkös bűncselekmények megelőzése érdekében

A Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt időszakban előfordultak olyan feljelentések, miszerint ismeretlenek az időskorúak lakóhelyén, majd különféle hivatalos személynek kiadva magukat, hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel (ELMŰ, vízóra leolvasás, gázóra leolvasás…stb.) bejutnak a lakásba és a tulajdonos figyelmét elterelve elemelik értékeiket.

A hasonló esetek megelőzése érdekében, a Szentendrei Rendőrkapitányság néhány jó tanácssal szeretné felhívni a lakosság figyelmét.

  • A gyakori elkövetési mód, hogy a tettesek magukat áram-, gáz- vagy egyéb közszolgáltató munkatársának adják ki magukat és ezzel a megtévesztéssel bebocsátást nyernek a sértett lakásába. Előadják, hogy az ügyfél számláján túlfizetés van, ezért visszatérítés jár neki. – Készpénzzel kívánnak fizetni, azonban megfigyelik, hogy a sértett honnan veszi elő a pénzét, melyet később megpróbálnak eltulajdonítani.
  • Hasonló módszerrel dolgoznak azok, akik arra hivatkozással jutnak be az ingatlanba, hogy valamely mérőórát vagy egyéb berendezést meg kell vizsgálni, javítani. Mikor egyikük ezzel az ürüggyel bejut a lakásba, jelzést ad társának és közben szerelési munka színlelésével eltereli a sértett figyelmét. Társa ezalatt észrevétlenül bemegy a lakásba, felkutatja és eltulajdonítja az ott található készpénzt, értéktárgyakat.
  • Másik gyakori eset, amikor az ismeretlen tettesek szintén valamely közszolgáltató munkatársának adják ki magukat és a sértettet felszólítják, hogy a mérőóra cseréje szükséges, amelynek költségét a helyszínen kell kifizetni.

 

A Szentendrei Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy amennyiben olyan személyek keresik meg Önöket, akik valamely szolgáltató alkalmazottjának adják ki magukat, kérjék el a szolgálati igazolványukat. A szakembereket minden esetben arcképes igazolvánnyal látják el. Az igazolványon szereplő adatok alapján, telefonon érdeklődjenek a szolgáltatónál, hogy valóban az ő alkalmazottjuk kereste-e fel Önöket és valóban az általa hivatkozott okból.

Az „unokázós csalásról”

Szintén kedvelt bűnelkövetési forma azon csalás, amikor ismeretlenek valamilyen rokonnak adták ki magukat és egy velük történt eseményre, például balesetre hivatkozva készpénzt vagy ékszert kértek a főként idős sértettektől. Ezt az elkövetési módszert leginkább a kevés hozzátartozóval rendelkező, egyedül élő időseknél alkalmazzák a csalók. Sokszor még néhány részletet is ismernek a hivatkozott személy magánéletéből, így a meséjüket még hihetőbb köntösbe tudják bújtatni.

Nem lehet elégszer figyelmeztetni a lakosságot a rafinált csalók fejlett módszereire.

Az ilyen, vagy ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

 

  • Tartsák rendszeresen a kapcsolatot időskorú hozzátartozójukkal!
  • Tájékoztassák őket arról, ha elutaznak, hogy ne lehessen mondvacsinált indokokkal megtéveszteni őket!
  • Nyomatékosan, többször figyelmeztessék őket a fenti esethez hasonló elkövetési módszerre. Tanítsák meg nekik, hogy ha ismeretlen számról keresik őket hozzátartozóra hivatkozva, akkor először ellenőrizzék le a történetet a hivatkozott rokonnál az általuk ismert számon!
  • Tudatosítsák bennük, hogy ne álljanak szóba idegenekkel még akkor sem, ha egyébként jó szándékúnak, kedvesnek tűnnek.

 

A fentieket megfogadva sokat tehetnek vagyontárgyaink biztonságáért! Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává váltak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Amennyiben lehetőség van rá, akkor próbáljanak meg minél több jellemző dolgot megjegyezni a tettesekről, esetleg az általuk használt járműről, amely később nagyban segítheti a nyomozást végző rendőrök munkáját.

Szentendrei Rendőrkapitányság

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.