Ugrás a tartalomhoz

Nívódíjasok a Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumpedagógusai

Az év leginnovatívabb múzeumpedagógiai kezdeményezéseit elismerő Múzeumpedagógiai Nívódíjat nyertek György Gabriella és Sütő Tünde, a Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumpedagógusai, akik egyedi foglalkozást dolgoztak ki a portré témájában magyar és angol nyelven.

A Czóbel Béla portréfestészetét bemutató Beszélő tárgyak, beszédes arcok foglalkozást és a LOOK AT ME! angol nyelvű kiadványt a 2022-ben, a Czóbel Múzeumban nyílt Két paletta – Modok Mária & Czóbel Béla című tárlathoz készítették el. Célcsoportjuk az általános iskola felső tagozatos, valamint a középiskola kilencedikes és tizedikes évfolyamán tanuló diákok.

A foglalkozás során a tanulók képet kapnak a két alkotóról és felismerik azokat a stíluselemeket, amelyek alapján mindketten beazonosíthatóak, miközben megismerkednek olyan alapvető festészeti fogalmakkal is, mint például a portré, vagy a komplementer színek. Czóbel képein keresztül az emberábrázolás, a személyes érzelmek és hangulatok kifejezése, a figurális alkotás, a portré műfaja, a képmező, a kompozíció, a karakter, a lényegkiemelés, a gesztus, a személyiségjegy és az emberi arc arányainak fogalmát lehet tisztázni.

Fontos szerepet játszik a figyelemkoncentráció, az önmegfigyelés és a karaktermegfigyelés. Az alkotás mellett mozgásos gyakorlatok is színesítik a foglalkozás módszertani palettáját. 

A portrék közül kiemelten foglalkozik a program a gyermekeket ábrázoló képekkel, amelyeken nemcsak a modellek személyiségjegyeit, és a vizuális kifejezőeszközöket, hanem a szociális érzékenységet fejlesztve a társadalmi helyzetüket is fel lehet fedezni. Egy-egy ruhadarab vagy kiegészítő segítségével a karaktereket ábrázoló a divattörténet irányába is kalandozik.

A kiadvány angol szókincset fejlesztő feladatai révén a diákok megismerkednek művészettörténeti alapfogalmakkal, miközben gyakorolják a középszintű érettségi és a nyelvvizsgák jellemző feladattípusában, a képleírásban használt szószerkezeteket, kifejezéseket és megtanulnak számos, a személyiséget leíró melléknevet. A füzetben íráskészséget fejlesztő kreatív szövegalkotási feladatok is találhatóak. A Ferenczy Múzeumi Centrum honlapjáról letölthető kiadvány nemcsak múzeumi, de tantermi, otthoni körülmények között is használható.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. október 11-ei lapszámában jelent meg.

Fotó: Deim Balázs

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Érvényesek az okmányai? című bejegyzéshez

Érvényesek az okmányai?

A 2024. évi választások miatt kiemelt jelentőségű, hogy a választópolgárok okmányain érvényes adatok szerepeljenek