Ugrás a tartalomhoz

Nemzetiségi önkormányzati választások

Szentendrén 2024-ben is, csakúgy, mint az öt évvel ezelőtti nemzetiségi önkormányzati választásokon, nyolc nemzetiség állít képviselőjelölteket. Bolgár, görög, horvát, lengyel, roma, román, szerb és ukrán nemzetiségek képviseltetik magukat a városunkban. 

A magyarországi őshonos nemzetiségek 1994 óta alakíthatnak nemzetiségi önkormányzatokat. Magyarország alaptörvénye és a nemzetiségek jogairól szóló törvény sok – Európában, sőt világszerte egyedülálló – lehetőséget ad Magyarországon az őshonos nemzetiségeknek, hogy megéljék az identitásukat, a törvény megvédi a közösség és az egyén érdekeit is. Előző lapszámunkban beszélgettünk a nemzetiségi önkormányzatok elnökeivel, akik elmondták, hogy főként a nyelvhasználattal, a zenével, a tánccal, kulturális és gasztronómiai szokásokkal tudják fenntartani hagyományaikat, még akkor is, ha egy tucatnál is kevesebben élnek Szentendrén. 

– Egy adott nemzetiség akkor alapíthat települési nemzetiségi önkormányzatot, ha a számuk meghaladja a huszonöt főt, vagy négy évvel korábban már volt önkormányzatuk, és a számuk eléri a húsz főt. Idén a legutóbbi, 2022-es népszámlálás adatai a mérvadóak – magyarázza Gregor Gallai német nemzetiségpolitikai szakértő. 

Egy településen a nemzetiségi választás akkor tartható meg, ha legalább annyi jelölt van, mint a megválasztható képviselők száma. Ezeknek a választópolgároknak regisztrálni kell magukat az adott nemzetiségi névjegyzékbe. Három képviselőt választhatnak száz fő alatt. A jelöltek szavazhatnak akár magukra is, és az sem kizáró ok, hogy a három nemzetiségi képviselőjelölt egy családon belül van. 

– A nemzetiségi önkormányzatok az államtól kapnak támogatást, egyrészt feladat alapon, az elvégzett feladatok függvényében. Másrészt működési támogatást, ami a népszámláláskor rögzített lélekszámukkal van összefüggésben. És természetesen különböző pályázatokon is részt vehetnek – sorolja a szakértő. 

A 2024-es nemzetiségi önkormányzati választásokon a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a roma, a román, a szerb és az ukrán nemzetiségek indítanak képviselőjelölteket. A ma Szentendrén élő, választásra jogosult nemzetiségek közül a németek és a szlovákok ebben a ciklusban nem képviseltetik magukat, viszont mindkét nemzetiségnek lesz Pest Vármegyei és országos nemzetiségi listája, így a nálunk élő németek és szlovákok ezekre a listákra szavazhatnak 2024. június 9-én.

 

„Életérzést közvetíteni”

A nyomtatott lapban közzétett listából kimaradt Tarjányi Attila képviselő-jelölt neve, melyet ezúton korrigálunk. Tarjányi Attila tizenöt évvel ezelőtt már alelnöki címet töltött be a szentendrei görög nemzetiségi önkormányzatnál. Harminc éve él Szentendrén. Elsődleges célja a lassan feledésbe merülő szentendrei görögség újraélesztése, visszakanyarodva a múltba. A hagyományos, tradicionális görög életérzést szeretnék közvetíteni, a Görög Ifjúsági Egyesület színeiben. Szeretnék elérni, hogy legyen görög testvérvárosa Szentendrének.

 

A nemzetiségi önkormányzatok jelöltjei


Bolgár nemzetiség: 16 fő

Képviselőjelöltek:

MARINOVA ILIEVA RUZSA

PORKOLÁB-ENKOVA VLADISLAVA HRISTOVA

PORKOLÁB SÁNDOR


Görög nemzetiség: 92 fő 

Képviselőjelöltek:

SOMMER JULIANNA

FURCSA GÁBOR

TARJÁNYI ATTILA

ARVANITIDU SZTAMATULA

GIOVANTSI SZÓFIA

HORVÁTH FEDRA

 

Horvát nemzetiség: 76 fő

Képviselőjelöltek:

KISÉRDI VIKTÓRIA

BENKOVITS GYÖRGY

HEINTZ-VALENTIN ÉVA

SZAUTNER KATALIN GABRIELLA

 

Lengyel nemzetiség: 22 fő

Képviselőjelöltek:

CSAPÓ RICHÁRD

HALPER KRISTÓF

BRODMANN TAMÁS

 

Roma nemzetiség: 161 fő

Képviselőjelöltek:

NÉMET ROLAND

NÉMETH PATRIK

HORVÁTH VIVIEN

NÉMETH VINCE

NÉMET ZSANETT

 

Román nemzetiség: 11 fő

Képviselőjelöltek:

NAVRATILNÉ SZEKÁN ANNA

MAGYARNÉ BRAUNSTEINER MÁRTA

VASKÓNÉ PÁNTYA JÚLIA

VARGHÁNÉ DR. BORBÉLY ANNA

 

Szerb nemzetiség: 39 fő

Képviselőjelöltek:

VUKOVITS KOSZTA

MARGARITOVITS MILENKÓ

NIKOLITS GYÖRGY

HORVÁTH-SZTANKOVICS DARINA

RACZKÓ ZOLTÁN

 

Ukrán nemzetiség: 6 fő

Képviselőjelöltek:

KASZÓ-FEDINISIN OLESZJA

KASZÓ RÓBERT

VESSELÉNYI ADRIANA

 

 

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.