Ugrás a tartalomhoz

Múzeumok Éjszakája a 70 éves Ferenczy Múzeumi Centrumban

Összművészeti programokkal vár mindenkit június 26. szombaton 15:00 – 23:00 között az idén 70 éves Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendrén, a Múzeumok Éjszakáján. A programok között lesz kiállításmegnyitó, tárlatvezetések, DJ/VJ show, filmvetítés, előadás, kincskeresés, társasjáték, szabadulószoba, sztorikocka, kreatív foglalkozás, múzeumi mesék, séták.

Június 26-án, szombaton 15:00 órától az FMC Művésztelepére látogathatnak el az érdeklődők a Barcsay múzeumban. A művésztelep részt vevő alkotói idén: Borsos Lőrinc, Csontó Lajos, Dobókay Máté, Ember Sári, Erdélyi Gábor, Tranker Kata, Vécsei Júlia, Vincze Ottó. A művésztelepi sétán különleges alkalom nyílik a látogatók számára, bepillantást nyerhetnek a képzőművészeti kulisszák mögé. 

A szentendrei underground művészek világába kalauzol Vinkler Zsuzsi képzőművész, pszichológus és Kopin Katalin művészettörténész. A séta során a 60-as, 70-es évek szentendrei művészeti helyszíneit és történeteit elevenítik fel. Edwinista kiáltványok, nalajázás a Fő téren, szabadtéri kiállítások a barbakánon, hatalmas homokszobrok a Duna-parton. Merülés a szürrealista-neodadaista művészi univerzumban Szentendre kultikus helyein. Találkozóhely az Apor-hídnál 16 órakor.

A Ferenczy Múzeumban a Kincskeresés, kaland, tudomány. Közösségi régészeti projektek Pest megyében tárlaton izgalmas játékok várnak mindenkit. Lesz régészeti társasjáték családoknak, nyomozós-kincskeresős játék, online szabadulószoba egyéni játékosok és csapatok számára. 21:30-tól Kincskeresés címmel régészeti előadást és tárlatvezetést tart a kiállítás kurátora, Dr. Rácz Tibor régész.
Szintén a Ferenczy Múzeumban, a Szentendre, a kereskedőváros, a Castrumtól a Kereskedőházig című helytörténeti kiállítás jeles tárgyaira épülő sztorikocka segítségével mélyedhetnek el a látogatók Szentendre múltjában.

A P’Art Moziban A képzőművészet szentélyei címmel a Ferenczy Múzeumi Centrum és a P’Art Mozi közös sorozatában a Peggy GuggenheimA művészet megszállottja című dokumentumfilmet vetítik, ehhez kapcsolódik Kigyós Fruzsina művészettörténész előadása Peggy Guggenheim öröksége – Abu Dhabi, Bilbao, New York, Velence címmel.


A legkisebbeket várja a Méregető játék a Ferenczy Múzeum udvarán. Mekkora volt Hüvelyk Matyi? Egy öl fa mennyi? És egy mérő búza? A gyerekek a szabadban mérhetnek különféle mérlegekkel, tejfölmércével, vékával, közben bekukkanthatnak a helytörténeti kiállítás szatócsboltjába, láthatják a régi szentendrei piacot. 

18:00 órakor A kalapács álma címmel a 2015-ben a tíz legjelentősebb magyar képzőművész közé választott, Düsseldorfban élő Csákány István kiállítása nyílik meg a MűvészetMalomban. A kiállítást Mucsi Emese, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora nyitja meg. A kiállításban kreatív foglalkozáson különleges, mozgó dia-festményeket készíthetnek vízfestékkel és ragasztóval a gyerekek. 

19 órától tárlatvezetés tart Balogh László Az érzések geometriája című kiállításán Muladi Brigitta kurátor a Vajda Múzeumban. Ugyanitt, 19:30-tól Iberhalt Zsuzsa kurátor kalauzolja végig a vendégeket a Barcsay-díjasok 2019 | 2020 kiállításon.


20:30-tól DJ Bootsie // Bernáthy // Vj Kemuri FMC 70 – születésnapi DJ/VJ show-ját hallhatja-láthatja a közönség. A Ferenczy Múzeumi Centrum 70. évfordulójának örömére a hazai elektronikus zene két nagyon izgalmas alakja játszik a MűvészetMalom udvarán. A megnyitó hanganyagát külön a múzeum születésnapjára készítették. A zenei utazást VJ Kemuri vetítése és képei teszik felejthetetlenné.

20:30-tól Megannyi Mészöly címmel Kukorelly Endre íróval Szilágyi Zsófia Júlia irodalomtörténész beszélget a Ferenczy Múzeumban.

Nagy Luca meseterapeutával önismereti foglalkozás lesz felnőtteknek 22:00 órától a Kovács Margit Kerámiamúzeumban, N-ŐK címmel. A Múzeumi Mesék sorozatban a nők állnak ezúttal a középpontban: nők, akik egykor kislányok voltak, nővé szépültek, asszonnyá formálódtak, szültek, majd megőszültek, meggörnyedtek… éltek, megéltek… túléltek…

A rendezvények védettségi igazolvány felmutatásával és előzetes regisztrációval látogathatók, regisztrálni a regisztracio@muzeumicentrum.hu e-mailcímen lehet. Karszalagot online a jegymester.hu-n, személyesen a szentendrei Tourinform irodában és az FMC múzeumaiban lehet vásárolni.

A múzeumok 23:00 óráig nyitva vannak, érdemes tehát felkerekedni, és egy esti művészeti sétával zárni a forró nyári szombatot Szentendrén!

További információk:
www.muzeumicentrum.hu

https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum

FB esemény: https://www.facebook.com/events/154358523396137

További cikkeink a témában