Ugrás a tartalomhoz

HIREK

Mi lesz veletek MÉH telepek?

Tavaly kapta meg a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. harmincöt évre a hulladékgazdálkodási koncessziót, ami azt jelenti, hogy az olajipari nagyvállalat veszi át a szemétszállítás és újrahasznosítás jogát. Ennek keretében 2023. július 1-től az elkülönítetten gyűjtött hulladékot csak a MOL Zrt. gyűjtheti be. 

A fentiek értelmében piacra lép a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU Zrt.), amely cég a begyűjtésért fog felelni. Az intézményeknek és hulladéktermelő szervezeteknek április 30-ig kellett adatot szolgáltatni, és ezáltal váltak jogosulttá a hulladékgyűjtés és –kezelés rendszerébe való csatlakozásra, azaz arra, hogy a szelektív szemetet elszállítsák számukra. Innentől kezdve az intézmények és gazdálkodó szervezetek szelektív hulladékának begyűjtését kizárólag a MOHU Zrt., valamint annak szerződött szolgáltatója végezheti. Lakossági szinten ebből nem sokat lehet majd észrevenni, ám az értékes ipari hulladékok terén nagy változás jön. Azok a cégek, melyek korábban felvásárolták a hulladékokat, majd kezelték és értékesítették, többé már nem tehetik ezt. 

A legnagyobb bizonytalanságot a piacon jelenleg az jelenti, hogy a július elsején rendelkezésre álló készleteket a MOHU Zrt. részére át kell adni, aki ugyan kompenzálja az érintett cégeket, ám ennek összege jelenleg nem ismert, így akár az is előfordulhat, hogy az alacsonyabb árat kapnak érte, mint amennyiért vásárolták. Ebben az esetben marad bíróság, és az évekig tartó pereskedés, ismeretlen eredménnyel. 

A Transparency International (TI) jogi igazgatója, Ligeti Miklós a Népszavának adott nyilatkozatában elmondta, törvénysértőnek tartják, hogy nem közbeszerzést írtak ki, hanem koncessziót, ami ellentmond annak, hogy állami koncesszió csak olyan feladatra adható, melynek a nyeresége nem biztosított. Azt is nehezményezte, hogy a harmincöt éves időtartam nagyon hosszú. Az is aggasztó Ligeti Miklós szerint, hogy a hulladéktörvény kitétele alapján, ha 2022. december 31-ig a koncessziót elnyerő nem rendelkezett a települési szilárd hulladék hasznosításához szükséges összes engedéllyel, úgy a koncessziós szerződést fel kell mondani. Információik szerint a MOL Nyrt. nem rendelkezett az összes engedéllyel és a megfelelő eszközparkkal. Ennek alátámasztására a TI az olajipari nagyvállalattól perelte ki a rendelkezésére álló szerződéseket. Ha bebizonyosodik a vélelem, akkor a törvénysértést meg kell állapítani, és a szerződést fel kell bontani. 

Ez persze nem fogja vigasztalni azt a mintegy negyvenezer munkavállalót és a becslések szerint kétezer céget, akiknek működése ellehetetlenül. Azt pedig, hogy mi lesz a sorsa a leadni kívánt régi mosógépnek, vagy a sörösdoboznak, jelenleg senki nem tudja. A MÉH telepek országszerte bejelentik a felvásárlás szüneteltetését, illetve drasztikusan csökkentik a felvásárlási árakat.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. június 7-ei lapszámában jelent meg.

Kiemelt kép: freepik.com

További cikkeink a témában