Ugrás a tartalomhoz

Magas rangú vietnami delegáció Szentendrén

Őexc. Nguyễn Phú Trọng vietnami államfő és közel százfős kísérete látogatott magas rangú tisztségviselőkkel városunkba 2018. szeptember 9-én. Vietnam államfője, miniszterelnök helyettese és számos minisztere magyarországi hivatalos látogatásuk első állomásaként érkeztek Szentendrére.

A delegációt a Lázár cár téren fogadta Verseghi-Nagy Miklós polgármester, dr. Gerendás Gábor jegyző, Kóbor Edit protokollvezető, Bozó Tibor dandártábornok, Jolanda Willemse, a Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesület elnöke, Luu Tien Chinh, az Asia Center cégvezetője és felesége. A téren a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia helyőrségi zenekara játszotta el a vietnami és a magyar himnuszt. A vendégek rövid sétát tettek a Bogdányi utcában, ahol az egyik üzletben Nguyễn Phú Trọng államfő magyar népviseletű babát vásárolt unokájának. A séta után a Városházán rendezett ünnepségen fogadták a magas rangú küldöttséget.

A Városháza dísztermében Verseghi-Nagy Miklós polgármester mondott köszöntőt, kiemelve a szoros együttműködést a két nemzet között. „Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra ez a különleges látogatás. Tavaly már vendégül láthattuk a vietnami Parlament elnök-asszonyát, és minden ilyen baráti látogatást nagy szeretettel vesz városunk. Az tudjuk, hogy a két ország között baráti a viszony, és az utóbbi időben még intenzívebbek lettek a kapcsolatok, szélesebb körű lett az együttműködés. A két ország diplomáciai kapcsolata felvételének közelmúltban ünnepelt évfordulója óta számos magas rangú vezető utazott Vietnamba, illetve hozzánk. A jó viszonyt az utóbbi években rendkívül elmélyítették a tudományos, oktatási és gazdasági kapcsolatok, amelyek a diákcserékkel kezdődtek évtizedekkel ezelőtt. Sok ezer ember kapcsolja össze a két országot, a diákokon felül az itt élő vietnami diaszpóra tagjai: diplomaták és üzletemberek, vállalkozók, az általunk is ismert nőegylet és egyéb közösségek.”

Őexc. Nguyễn Phú Trọng államfő beszédében elmondta, Vietnamban számos magyar szakember dolgozik, s hazánkban is jelentős számban élnek vietnami polgárok. Szentendre 2014-ben kötött testvérvárosi szerződést a vietnami Hoi An várossal, s a hosszú távú tervekben szerepel, hogy a gazdasági, turisztikai és kulturális együttműködést továbbra is erősíti a két város. A települések között egyébként számos hasonlóság van: a történelmi múlt, a pezsgő kulturális élet, a turizmus, valamint a földrajzi elhelyezkedés.

Hội An (jelentése békés találkozó hely) a Keleti-tenger és a Thu Bồn folyó partja között fekvő város, körülbelül 120 000 lakossal, és népes magyar kolóniával. A várost az UNESCO a Világörökség részének ismerte el 1998-ban, mert Hội An óvárosa különösen jó állapotban fennmaradt, tipikus dél-kelet ázsiai kereskedelmi kikötőváros a 15-19. századból. A város a 1. században a legnagyobb kereskedelmi kikötő volt a térségben, később innen irányították a dél kelet-ázsiai fűszerkereskedelmet. Kiemelt kereskedelmi, kikötői szerepét sokáig megtartotta, mert a kínai és a japán kereskedők is megfelelő helynek tartották az árucserére.

Az óváros épületei egyedülálló keverékei a helyi es külföldi hatásoknak. Máig fennmaradtak japán, kínai, francia, holland kultúrák stílusjegyeit magukon viselő épületegyüttesek. Hoi An többfele színű, méretű, formájú lampionjairól is híres, a delegáció tagjai örömmel fedezték fel a szentendrei belváros vidám lámpadíszeit.

A Városháza dísztermében rendezett műsorban a fiatal tehetség, Laár Janka Karl Hartman Romanza című darabját fuvolázta el, Bojta Zsuzsanna operaénekes pedig Bizet Carmenjéből adott elő részletet, illetve a Tiszán innen, Dunán túl című népdal Kodály-feldogozást énekelte el Tihanyi Zsuzsanna zongorakíséretével.

Az ünnepség végén a polgármester átadta a város ajándékát, Kósa Klára egyedi készítésű reneszánsz kerámiáját az államfőnek, aki szintén egy szép, értékes kerámiavázával viszonozta az ajándékot.

Az ünnepség zárásaként a küldöttség kiemelt vendégeit Verseghi-Nagy Miklós koccintásra és rövid beszélgetésre hívta meg a polgármesteri irodába.

További cikkeink a témában