Ugrás a tartalomhoz

Kiemelt hír

Lehetőség, hogy megmutassák magukat

Nemrégiben az United Way Magyarország InnoMate elnevezésű versenyét a Móricz Zsigmond Gimnázium diákjaiból álló Sixth Sense csapat nyerte meg, különleges, látássérülteknek szánt, akadályt előre jelző fejpántjával. Egyik felkészítőjük, Szentendrey Rita október 21-én az Év Önkéntes Pedagógusa díjat kapta meg az United Way Magyarország szervezettől.

„Egy pályázat útján ismertük meg a programot, a tanárok egy háromnapos továbbképzésen tanultak arról, hogyan lehet ilyen projekteket végig vinni a gyerekekkel. A pályázathoz egy 12 alkalmas szakkör is kapcsolódott, itt fejlesztették ki a gyerekek azt a látássérülteknek szánt fejpántot, melyet a Brain Baron és a Social Impact Awardson bemutattak” – mesélte lapunknak Szentendrey Rita.  A Sixth Sense csapat tagjai Pásztor Lajos, Siska Soma, Lorentz Márton és Balázsi András voltak.

A tizedik osztályos diákok órarendjébe egy szakköri sávot építettek be, és az érdeklődők itt választhatták ki az egyéb szakkörök mellett az InnoMate programot. A jelentkezők pedig együtt gondolkodtak azon, milyen tárgyat vagy szolgáltatást lehetne fejleszteni. A tanárok részéről is nagy elkötelezettséget kívánt ez a munka, mert olyan feladatot kellett végig vinni, amely tanórai keretek közt nem tudott volna megvalósulni. A gyerekek olyan készségeket, kompetenciákat fejleszthettek ezáltal, amik a munkavállaláshoz nagyon szükségesek, mint a kreativitás, a kritikus gondolkodás, vagy komplex problémamegoldás, illetve a csapatban együtt dolgozás képessége. „Ha egy csapat ezen végigmegy, és a végén nyertesként kerül ki, az csak a hab a tortán, de itt a legfontosabb az út, a folyamat megtapasztalása. A versenyen olyan prezentációt mutattak be, amelyre sok felnőtt sem képes” – részletezte a programot a díjazott pedagógus. 

És hogy miért vállalták a tanárok a plusz munkát? 

„Egyrészt nagyon jó látni a lelkesedésüket, illetve, hogy erre szánják a szabadidejüket. Másrészt pedig azért, hogy az állami rendszerben is fejleszteni tudjuk ezeket a készségeket. Mi, szaktanárok nagyon jó módszertant kaptunk ehhez. Amikor először voltam a továbbképzésen, akkor volt is egy ilyen gondolatom, hogy ezt csinálnunk kell. Az egy dolog, hogy meghallgatom, miről szól, de amíg az embernek ez nem válik rutinná, addig gyakorolni kell.  Egy olyan módszert kaptam, amit használtam már azóta matekórán, osztályfőnöki órán, sőt, a tantestületben is. A lényege a tervezői gondolkodás, az ún. design-thinking módszertana” – tette hozzá. 

A folyamat most megállt, a srácok idén átadják a helyet az újaknak, akik új ötleteket dolgozhatnak ki. Az előrelépés az lehetne, ha egy befektető lehetőséget látna az eszközben, és megépíthető lenne az első prototípus. 

Hogy mit kezdenek a tanultakkal és a tapasztalatokkal már csak a csapaton áll, mindenesetre, az önéletrajzukban igen jól mutat majd ez munka.  „Ezeknek a gyerekeknek sikerült közösen találnunk egy olyan területet, amiben kiemelkedően tudtak alkotni. És lehet, hogy ha mindig csak a dolgozatok, meg a feleletek értékelésében nézzük, hogy ki mennyire nagyszerű, akkor ők nem kerülnek az élre, de most kaptak egy lehetőséget, hogy megmutassák, mennyire fantasztikusak tudnak lenni. Ez még egy nagyon fontos tényezője ennek a programnak” – vonta le a tanulságot Szentendrey Rita.

Az írás a SzeVi 2022. december 7-i lapszámában jelent meg.

Fotó: United Way Magyarország

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.